Zorginnovatie kan binnen het huidige stelsel

Ieder jaar ben ik onder de indruk van de prestaties van het Nuon Solar Team van de Technische Universiteit Delft. Medio oktober wonnen ze voor de 3e keer in successie en de 7e keer in totaal de World Solar Challenge. Wat ik er vooral zo mooi aan vind, is dat de technologie heel dichtbij komt, omdat er gewoon op de openbare weg wordt geracet. Het maakt echt duidelijk dat dit de richting is waar we op gaan: steeds betere, schone technieken om ons te vervoeren.

Stop met de jaarlijkse rituele dans

In de gezondheidszorg is het belangrijk dat zorgverzekeraars zich inzetten voor zorg die inhoudelijke kwaliteit en gezondheid oplevert, en tegelijkertijd betaalbaar blijft. Technologische ontwikkelingen en innovatie spelen daar een uitermate belangrijke rol in. De boodschap van sommigen daarin is nog wel eens dat het stelsel hiervoor op de schop zou moeten of dat er eerst regelgeving moet veranderen. Maar mijn pleidooi is, en onze ervaringen laten zien, dat dit gewoon kan binnen het huidige stelsel.

In de gezondheidszorg is het belangrijk dat zorgverzekeraars zich inzetten voor zorg die inhoudelijke kwaliteit en gezondheid oplevert, en tegelijkertijd betaalbaar blijft.

Gaat dat allemaal vanzelf? Natuurlijk niet. Met een duidelijke eerste stap: stoppen met onze jaarlijkse rituele dansen. Binnen de zorg vervallen we namelijk nog te vaak in oude patronen. Dat kan beter! En dat moet ook. Want alleen dan kunnen we blijvend kwaliteit verbeteren en het systeem dusdanig gebruiken dat zorg ook in de toekomst goed en betaalbaar is.

Binnen de zorg vervallen we namelijk nog te vaak in oude patronen. Dat kan beter! En dat moet ook

Betere service, lagere kosten

Een voorbeeld. De samenwerking binnen het project COPD In Beeld, dat in de Achterhoek in samenwerking met FocusCura, zorgorganisatie Sensire en het Slingeland Ziekenhuis hele goede resultaten boekt voor patiënten met een longaandoening. Mensen met COPD meten zelf thuis twee keer per week hun waarden en voeren die in op een app. Op afstand controleren (long)verpleegkundigen de waarden.

“Zorginnovatie kan wél binnen het huidige stelsel, lees opiniestuk @vaneijck_menzis voor @nrclive”
Tweet this!

Het scheelt periodieke controles, voorkomt opnames op de spoedeisende hulp, terwijl in geval van problemen men er toch snel bij is. De gezondheid verbetert, patiënten zijn erg tevreden over de service én de kosten gaan omlaag. Iets om ook op andere plekken in te voeren.

Het not-invented-here-syndroom

Helaas komt op dat moment al snel het not-invented-here syndroom de hoek om kijken. Liefst nog in combinatie met: “Dat kan werken in de Achterhoek, maar hier werkt dat anders”. Er zijn weinig dingen waar ik het hartgrondiger oneens mee ben. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders hebben de verantwoordelijkheid om hier samen aan te werken en de zorg op een moderne, kwalitatief goede en financieel duurzame manier te organiseren.

Als je dat niet doet, terwijl het wel kan, dan laat je namelijk kansen liggen. Kansen op meer grip van patiënten op hun gezondheidssituatie, kansen op betere behandelingen en gezondheid en kansen op lagere kosten. Ik ben er van overtuigd dat het kan. Niet zomaar stug doorgaan. En ook niet zonder pardon het systeem bij het grofvuil zetten. Maar samen op zoek naar de juiste manier om klanten – of ze nu patiënt zijn of niet – waardegerichte zorg te bieden.

Het stelsel hoeft niet te veranderen. Maar wel hoe we ons bewegen binnen dat stelsel.

Het stelsel hoeft niet te veranderen. Maar wel hoe we ons bewegen binnen dat stelsel. Net als het Nuon Solar Team, eigenlijk. De weg verandert niet. Wel hoe we de voertuigen op die weg aandrijven.


Joris is als directeur Zorg bij Menzis verantwoordelijk voor de inkoop van zorg voor alle verzekerden van Menzis. Eerder was hij onder meer lid van de raad van bestuur en directeur bedrijfsvoering klinische divisies van het AMC in Amsterdam. Volgens Van Eijck moet de relatie tussen zorgverleners en zorgverzekeraars meer over de inhoud gaan. De rituele contracteringsdans die enkel over geld gaat, moet daarom worden doorbroken.


 

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige NRC Live events? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Suggesties voor een spreker?

Suggesties voor een spreker?

Ken jij iemand die goed zou kunnen spreken op een van onze events? Stel dan een spreker aan ons voor!