Wake-up call: MKB’er met internet speelt Russisch cyber roulette

Pas als ransomware je hele bedrijf plat legt, lijkt de realiteit in te slaan. Dagelijks krijgen wij bij de Cyberwacht, noodlijn voor gehackt MKB, gedupeerden aan de telefoon. Ze kunnen met de handen in haar nog maar één ding uitkramen “Waarom ik? Hoe kon dit gebeuren?”. Het antwoord? Ze waren waarschijnlijk het achterste schaap.

“Wake-up call! MKBer met internet speelt Russisch cyber roulette. Lees confronterend opiniestuk @cybercollectief”
Tweet this!

Kansspel

Wat beveiliging betreft zitten veel MKB’ers nog heerlijk met hun kop in het analoge zand. Wat je niet ziet bestaat niet. Onzin! Hoe kun je zo achteloos omgaan met de veiligheid van een bedrijf waar je al je tijd, geld en energie in steekt? De inzet om veiliger te zijn is minimaal, de gevolgen als het mis gaat niet te overzien. Waarom speel je Russisch cyber roulette met je grootste trots?

Wat beveiliging betreft zitten veel MKB’ers nog heerlijk met hun kop in het analoge zand.

Want een kansspel is het. En iedereen met een internet connectie speelt mee. Maar gelukkig heb je er invloed op. Hackers kiezen meestal niet doelbewust een slachtoffer. Ze zullen in de meeste gevallen niet zomaar de slager om de hoek targetten. Het zit zo: malware kiest de weg van de minste weerstand, zoals een wolf het achterste schaap kiest. Dus als de slager om de hoek slechter beveiligd is dan anderen, komt hij vroeg of laat een keer aan de beurt en is hij het bokje.

Cyber kleuters

MKB-ers zijn kleuters als het gaat om cyber security. En ze willen maar niet opgroeien. Begrijpelijk. Iedereen wil spelen en doen wat hij leuk vindt. Cyber is saai. En hoe vaak hoor je in je eigen netwerk dat er iemand gehackt is? Bijna nooit. Dan moet het wel meevallen toch? Nee dus. Een hack komt vaak voor maar men doet liever geen aangifte. En ondernemers hangen hun ervaring al helemaal niet aan de grote klok. Ons noodnummer voor gehackte ondernemers, de Cyberwacht, geeft mij dagelijks een realistische wake up call.  Cyber aanvallen zijn aan de orde van de dag. Hackers schieten met hagel en zien wel wat ze raken.

Malware kiest de weg van de minste weerstand. Als je iets beter beveiligd bent dan anderen, verklein je de kans op een hack al aanzienlijk

Kleine aanpassingen

Het goede nieuws? Je hoeft geen fort Knox te zijn. Als je iets beter beveiligd bent dan anderen, verklein je de kans op een hack al aanzienlijk. Het hoeft niet meteen heel spannend te zijn. Maak kleine stapjes. Gebruik nou gewoon niet overal hetzelfde wachtwoord, update software en klik niet op vreemde links. Heb op zijn minst de basis in orde.

Grow up

Natuurlijk staan wij je bij als je hulp nodig hebt. Maar voorkom liever dat je ons moet bellen. Ontgroei de naïeve kleuterfase, want anders is er van spelen straks helemaal geen sprake meer. Wordt wakker en weerbaar. Een zwak MKB raakt iedereen. Dus uit naam van het Nederlands Cyber Collectief maar in belang der Nederlanden vraag ik allen: ontwaak uit de ontkenningsfase.


Het Nederlands Cyber Collectief is het overkoepelend verbond van de cybersector. Het is een grootschalige samenwerking van verschillende cyberdisciplines, commercieel en niet-commercieel. Het wil Nederland digitaal veiliger maken. Het Collectief vormt gezamenlijk dè one-stop shop en vraagbaak voor Nederlandse bedrijven. Wij maken cyberveiligheid toegankelijk en overzichtelijk. Zo zijn wij. Samen. Veilig. Verbonden.


Tijdens de NRC Live serie over Cybersecurity delen wij regelmatig opiniestukken van onze sprekers en partners.

Bekijk serie