Vermeend: “Zet in op financiering van de groene economie”

INTERVIEW – FinTech Gezant Willem Vermeend, jurylid van de NRC Live Fintech Impact Award, is stellig. “Fintech startups verzinnen technische hoogstandjes, maar vergeten vaak de klant en de wereld van Economie 4.0.”

Wat zijn in uw ogen de belangrijkste ontwikkelingen in de fintech?

“Ik wil het breder trekken. Er zijn drie trends gaande die het kenmerk zijn van Economie 4.0, de nieuwe economie die met de snelheid van het licht de wereldeconomie aan het hervormen is en alle bedrijven in de wereld zal raken, ook Fintech. Dat is de onstuitbare opmars van de digitalisering. De tweede trend is de opmars van de innovatieve technologie – het internet of things, robotica, kunstmatige intelligentie, big data, nanotechnologie, blockchain enz.  En je ziet nu al dat bedrijven razendsnel combinaties maken tussen deze twee.

“We gaan op weg naar een slimme en groene economie. Bestaande business- en verdienmodellen worden op zijn kop gezet.”

Daarnaast zal het internationale klimaatakkoord van Parijs immense maatschappelijke en econmische gevolgen hebben.  Daarin hebben 195 landen plus de EU bindende afspraken hebben gemaakt om de opwarming van de aarde aan het einde van deze eeuw te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius. Maar willen we deze doelstelling halen dan moet er wereldwijd te minste 13 biljoen dollar worden uitgegeven en in ons land circa 200 miljard. Die moeten vooral worden besteed aan innovatieve technologie, zogenoemde doorbraaktechnologie waarmee we rond 2050 de uitstoot van broeikasgassen richting nul kunnen brengen. De effecten van Parijs worden door overheden en bedrijven onderschat; we gaan op weg naar een slimme en groene economie. Bestaande business- en verdienmodellen worden op zijn kop gezet. Ook wordt nog niet ingespeeld op de kansen die deze maatregelen bieden op goed renderende klimaatinvesteringen en nieuwe producten en diensten. En deze trends gelden voor elke sector, dus ook voor de financiële sector. We moeten fintech vooral niet isoleren.”

Wat verwacht u van fintech op dit vlak?

“Wat ik nu nog vaak zie, in Nederland maar ook in het buitenland, is dat fintechbedrijven vooral bezig zijn met leuke appjes en met nieuwe manieren om de klanten te bereiken. Ze bedenken vaak prachtige technologische hoogstandjes, maar de klant wordt daarbij vergeten. Heel vaak zit de klant er helemaal niet op te wachten. Ik zeg: verdiep je nu eens eerst echt in de klant.”

Banken zijn nu wel meer op zoek naar samenwerking?

“Klopt en dat is prima. Mijn advies aan de startups is altijd: samenwerken, samenwerken, samenwerken. Startups hebben geen klantenbestand, daar hebben ze de grote financiële instellingen voor nodig. Bij banken zie je ook het bewustzijn groeien. Ze gaan aan de slag en moeten zich realiseren dat ze vaak hele creatieve mensen zelf in huis hebben.

“De echte grote bedreiging komt niet van de kleine startup.”

Banken hebben vaak niet eens een startup nodig. De ideeën liggen al op de plank, maar zijn door bureaucratie en te weinig belangstelling bij het bestuur niet tot uitvoering gekomen. Daarom is er een mentaliteitsomslag binnen de banken nodig. Het management bij de banken is veelal behoudend. Het is een conservatieve sector. Niet alleen in Nederland. Kijk maar eens naar de raden van bestuur en van commissarissen. Vooral oude economie, terwijl economie 4.0 al begonnen is.

De echte grote bedreiging komt niet van de kleine startup. Nee, die zit in bedrijven als Amazon, Google en andere internetgiganten die zich steeds meer in de financiële sector gaan bewegen. Denk ook aan de grote supermarkten en telecombedrijven die bancaire producten gaan aanbieden. Zij doen dat sneller, leuker en kennen de klanten veel beter. Zij zijn pas dé echte bedreiging.  En deze ontwikkelingen gaan supersnel.”

Realiseert de sector zich dit voldoende?

“Toen ik begon was ik redelijk pessimistisch. Maar ik zie dat bij onze banken het bewustzijn redelijk snel toeneemt. Neem blockchain, we behoren toch wel bij de koplopers. Kijk, de financiële sector in Nederland blijft voorlopig krimpen en zal vooral een IT-sector worden. Mijn aanbeveling is dat de banken Economie 4.0 moeten omarmen en tegelijk een internationale niche in de markt moeten zoeken. Ze moeten zich naast hun traditionele functies richten op alles wat te maken heeft met de financiering van de climate change. Samenwerken met de smart sector (www.smartindustryboek.nl) en samen met de pensioenfondsen de kansen benutten die de slimme en groene economie van 4.0 te bieden heeft.”


Willem Vermeend is jurylid van de NRC Live Fintech Impact Award en spreekt op het NRC Live event De Fintech-realiteit

Fintech Impact Award
De 8 finalisten van de Fintech Impact Award zijn bekend. Wie wint de publieksprijs? Dat bepaal jij. Stem tot 10 mei op jouw favoriete innovatie.  De prijzen worden uitgereikt op 11 mei tijdens de conferentie De Fintech-realiteit.

Stemmen

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige NRC Live events? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Suggesties voor een spreker?

Suggesties voor een spreker?

Ken jij iemand die goed zou kunnen spreken op een van onze events? Stel dan een spreker aan ons voor!