Toekomst van de Zorgprofessional

Tech als oplossing voor efficiëntere, effectievere en patiëntvriendelijkere zorg. Hoe helpt het jou als zorgprofessional?

Met een groeiend aantal ouderen en chronisch zieken is een omslag nodig om de zorg betaalbaar, bereikbaar en van hoge kwaliteit te houden. Tegelijkertijd kampen zorgprofessionals met een hoge werkdruk,  onderbezetting en legio technieken die het de zorgverlener gemakkelijker moeten maken. Maar doen ze dat ook echt? En hoe zorgen we dat techniek geen doel op zich wordt? Van Digital Health tot de gigantische potentie van data-analytics: We staan aan de vooravond van grote innovatieve doorbraken in de zorg.

Trends en ontwikkelingen in de zorg

Tijdens deze serie kijken we vanuit het perspectief van de zorgverlener naar de potentie van technologische oplossingen en hoe ze werken in de praktijk. Wat zijn eigenlijk de voorwaarden voor implementatie van Digital Health? En waar zijn de zorgprofessional én de patiënt bij gebaat? Aan de hand van praktische cases, onderzoek, successen én mislukkingen onderzoeken we de randvoorwaarden voor een succesvolle implementatie van tech in de zorg. Het doel moet immers zijn om de zorg efficiënter, effectiever en patiëntvriendelijker maken.

 • De implementatie van technologie in de zorg onder de loep: hoe zorgen we dat Digital Health ook echt werkt in het dagelijkse leven van arts en patiënt?
 • Verrassende samenwerking met het bedrijfsleven: welke rol spelen IT-bedrijven en data-opslag in het zorgnetwerk van de toekomst?
 • De zorgprofessional: wat voor skill set heeft de zorgprofessional nodig voor de implementatie van tech en wat helpt hen hun vak wezenlijk beter te kunnen uitoefenen?
In het kort
 • Data avonden Avond 1: 17 september UITVERKOCHT
  Avond 2: 8 oktober
  Avond 3: 5 november
 • Tickets 2 avonden: €105 (10% korting)
  1 avond: €59

  Bestel tickets

  Prijzen zijn excl. 21% btw
 • Tijd 19.30 - 22.00 uur
 • Locatie Mediaplaza, Utrecht

Sprekers

Huibert Pols
Huibert Pols
Huibert Pols Hoogleraar Inwendige Geneeskunde Erasmus Universiteit Rotterdam
Carina Hilders
Carina Hilders
Carina Hilders directievoorzitter Reinier de Graaf Gasthuis
Miriam Meyer
Miriam Meyer
Miriam Meyer GZ-psycholoog/Health Psychologist DiSofa
Rokesh Jankie
Rokesh Jankie
Rokesh Jankie Customer Engineer Google Cloud
Olivier Gerrits
Olivier Gerrits
Olivier Gerrits Directeur Zorginkoop Zilveren Kruis
Kristel Hulsebos
Kristel Hulsebos
Kristel Hulsebos Ex-kankerpatiënt
Jildau Bouwman
Jildau Bouwman
Jildau Bouwman Senior Scientist TNO
Maartje Schermer
Maartje Schermer
Maartje Schermer Hoogleraar Filosofie van de geneeskunde Erasmus MC
AnneMarie Eijkelenboom
AnneMarie Eijkelenboom
AnneMarie Eijkelenboom Architect / R&D EGM Architecten
Mia Wessels
Mia Wessels
Mia Wessels Oprichter De Jonge Dokter
Jeske Timmermans
Jeske Timmermans
Jeske Timmermans Chapter Lead Personalised Healthcare/FMI at Roche Nederland
Pieter Vandekerckhove
Pieter Vandekerckhove
Pieter Vandekerckhove PhD Erasmus School of Health Policy & Management
Marc van Lieshout
Marc van Lieshout
Marc van Lieshout Managing director iHub Radboud Universiteit
Peter van Ooijen
Peter van Ooijen
Peter van Ooijen Wetenschapper Onderzoeker UMCG
Wouter van Solinge
Wouter van Solinge
Wouter van Solinge Ambassadeur eHealth & Big Data UMC Utrecht
Anja Moonen
Anja Moonen
Anja Moonen Sr manager Medisch Advies & Innovatie Zilveren Kruis
De Nationale Denktank
De Nationale Denktank
De Nationale Denktank
Beatrijs Voorneman
Beatrijs Voorneman
Beatrijs Voorneman Senior Designer Reframing Studio
Mark Vernooij
Mark Vernooij
Mark Vernooij Partner THNK School of Creative Leadership
Kim Coppes
Kim Coppes
Kim Coppes Moderator
Programma
 • Dag 1: De implementatie van Digital Health | 17 sept
 • Dag 2: Zorgprofessional/ data-analytics redt levens | 8 okt
 • Dag 3: Radicale vernieuwingen & De Nationale Zorgdialoog| 5 nov

Is er nog hoop voor Digital Health? Na ruim 10 jaar sinds de introductie van Digital Health is het tijd om de balans op te maken. Is innovatie in de zorg, zoals Digital Health en robotica, een vervanging of aanvulling op de zorgprofessional? En waarom slaagt de implementatie van deze technologische oplossingen wel of niet, en onder welke voorwaarden? Kan de belofte van Digital Health voor meer efficiëntie én kwaliteit worden waargemaakt? Beleef het zelf en praat mee tijdens deze eerste avond van de zorgserie!

Tijd Inhoud Spreker
19.30
Inloop
20.00
Opening
20.15
De ethische kwesties bij de nieuwe ‘digitale dokter'
Lees meer

Wat wordt er verwacht van expertsystemen als de nieuwe digitale dokters, en wat betekent dat voor de arts? Maartje Schermer neemt je mee in de meest prangende ethische vragen over de samenwerking tussen expertsystemen en artsen. Want welke rol hebben expertsystemen bij de gemeenschappelijke besluitvorming tussen artsen en patienten? Hoe weten we zeker dat expertsystemen de beste adviezen levert voor een individuele patient? En wie is er aansprakelijkheid als expertsystemen deels of grotendeels een bijdrage leveren aan diagnostiek en behandeladvies?

20.30
Fokke & Sukke
Lees meer

Dagelijks op de achterpagina van NRC, nu live op het podium! Striptekenaar Bastiaan Geleijnse voorziet de conferentie van commentaar met Fokke & Sukke strips.

20.35
Case 1 | De implementatie van Digital Health is moeilijker dan je denkt
Lees meer

Echte implementatie van Digital Health daadwerkelijk in de patiëntenzorg is verre van makkelijk of simpel. Elk project dat tot op heden is geïnitieerd is nooit volledig geïmplementeerd volgens Wouter van Solinge. Deze hoogleraar laboratoriumgeneeskunde & ambassadeur E-Health en Big Data aan het UMC Utrecht zal aan de hand van een eigen case de geleerde lessen op een rij zetten.

Zo kan Al nu al in een veel eerder stadium een bloedvergiftiging bij een te vroeg geboren baby op de intensive care redelijk goed voorspellen, maar het gebruiken van dit algoritme in de zorg voor neonaten mag niet. De regelgeving rondom het gebruik van algoritmen in de zorg is streng en wordt nog strenger. Is dat goed, of schieten we door?

20.50
Case 2 | De implementatie van Digital Health is makkelijker dan je denkt
Lees meer

DiSofa is een geslaagd platform voor psychische hulp, 100% online. Wat maakt hun platform zo succesvol, en wat wordt er verlangd van de professional? Live vanuit Boston Skypen we met GZ psychologe Miriam Meyer!

21.05
Hoe E-Health bijdraagt aan burnouts
Lees meer

In 2018 had 43% van de zorgverleners in Nederland last van op zijn minst één symptoom van burnout (Hooftman, 2019). Een burnout wordt onder andere gestimuleerd door het gebruik van elektronische medische dossiers, elektronische voorschrijf systemen en patiëntenportalen onderzocht Shanafelt (2016). Hoewel er meer Amerikaanse dan Europese cijfers bekend zijn is het aannemelijk dat E-Health ook in Nederland zijn wissel trekt op zorgverleners. Hoe biedt je zo’n burnout het hoofd? Pieter Vandekerckhove onderzoekt hoe participatory design eHealth kan verbeteren én hij ontwikkelde drie filosofische vaardigheden voor zorgverleners en patiënten om een burnout te voorkomen. Deze avond verzorgt hij het intermezzo met één van deze technieken.

21.15
De stappen van Zilveren Kruis in de digitale transformatie
Lees meer

De digitale transformatie is volop gaande. De beweging van offline naar online is onomkeerbaar en onontkoombaar. De zorg wordt persoonlijker, meer gericht op gezondheid, en er worden nieuwe, patiëntgerichte, digitale omgevingen gebouwd. Dit vraagt een radicaal andere manier van werken en vooral samenwerken. Op deze avond neemt Anja Moonen, senior manager Medisch Advies & Innovatie, je mee in de dilemma’s van de zorgverzekeraar. En welke initiatieven Zilveren Kruis onderneemt bij de implementatie van de digitale zorg.

21.30
Reflectie | Met de arts, de patiënt en de kritische wetenschapper
Lees meer

Uitendelijk is e-health een middel tot een doel. In het Panelgesprek praten we met een arts, een patiënt en een kritische wetenschapper over de toekomst van tech in de zorg en bekijken we de praktische kant. Helpt e-health de patiënt en de arts echt vooruit voor kwalitatief betere, slimmere zorg, of zijn er hele andere zaken nodig?

22.00
Afsluiting & borrel

Data en data-analytics, aan hoeveelheden en mogelijkheden geen tekort. Maar welke data overspoelen of helpen juist de medici? Hoe kunnen we data-analytics zo inzetten dat het de zorgverlener en de patiënt echt helpt? En hoe gaan we om met de verwerking, opslag en privacy van data in samenwerking met IT bedrijven en andere derden? Je hoort het allemaal op deze tweede avond van de zorgserie!

Tijd Inhoud Spreker
19.30
Inloop
20.00
Opening
20.20
De uitdagingen van data en een framework voor succes
Lees meer

Van wie is data, wie is eigenaar en hoe sla je het veilig en betrouwbaar op? Wetenschapper Marc van Lieshout ontwikkelde een kader voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, RESPECT4U, dat bestaat uit zeven beginselen voor de bescherming van je data.

20.40
In de praktijk | Gedecentraliceerde data-opslag in de Health Train
20.55
Fokke & Sukke
Lees meer

Dagelijks op de achterpagina van NRC, nu live op het podium! Striptekenaar Bastiaan Geleijnse voorziet de conferentie van commentaar met Fokke & Sukke strips.

21.00
In de praktijk | Data als sleutel voor Personalised Healthcare
21.15
In de praktijk | Wat Google doet met data analytics en machine learning
Lees meer

Data analytics en machine learning in de zorg: het lijkt een grote belofte voor de toekomst. Wat weinig mensen weten, is hoeveel er nú al gebeurt op dit gebied. Gewoon, in Nederland. Machine learning-modellen herkennen patronen die voor mensen tot voor kort onzichtbaar waren; zo worden retina-scans ingezet om te bepalen hoe groot de kans is dat een patiënt een hartaanval gaat krijgen. Rokesh Jankie laat zien wat er nu al gebeurt - en wat er voor nodig is om zelf aan de slag te gaan met data analytics en machine learning.

21.30
Reflectie | Met de arts, de patiënt en de kritische wetenschapper
Lees meer

Wat zijn de toepassingen van nieuwe ontwikkelingen uit de informatica die echt helpen, en op welke manier? Hoe werk je goed samen met het bedrijfsleven en andere derde partijen? We bespreken het tijdens dit slotgesprek!

22.00
Afsluiting & borrel

Op zoek naar de allerbeste innovaties in de zorg kwamen we legio aan fantastische ideeën tegen. Ze kwamen van zorgverleners zelf die hun hoofd boven het maaiveld dorsten uit te steken, maar óók uit de hoek van architecten, ontwerpers en studenten. Deze avond leiden we in met een heuse zeepkistmarathon langs de meest spraakmakende radicale vernieuwingen die zich hebben bewezen voor arts én patiënt.

Daarna maken we ruim tijd voor de interactieve Nationale Zorgdialoog: hoe zorgen we voor een de implementatie van technologie die wel de kwaliteit van de zorg én de kwaliteit van werken en leven voor de zorgverlener verhoogt? We ontrafelen dit weerbarstige probleem samen met een expertpanel én het publiek. U heeft er zelf de hand in welke dilemma’s worden besproken en wat de top 3 wordt van meest prangende zaken die in het koffertje mee terug gaan met de experts. Natuurlijk putten we ook uit de eerste twee avonden van deze serie. Dus kom ook, praat mee en pak uw kans om invloed uit te oefenen op de toekomst van de zorgprofessional!

Tijd Inhoud Spreker
19.00
Inloop
19.30
Opening
19.45
Zeepkistmarathon | Radicale vernieuwingen in de zorg
De zorgprofessional als entrepreneur
De Vraagapp - ontwerp met én voor verstandelijk gehandicapten
Fokke & Sukke
Lees meer

Dagelijks op de achterpagina van NRC, nu live op het podium! Striptekenaar Bastiaan Geleijnse voorziet de conferentie van commentaar met Fokke & Sukke strips.

Healing Environment voor arts & patiënt
Gezond blijven in een digitale omgeving
22.00
Afsluiting & borrel
Voor wie?

Zorgprofessionals:
Van artsen tot specialisten, wijkverpleging en GGZ-psychologen die meer willen weten over de toepassing van tech in de zorg.

Zorginstellingen:
Bestuurders, C(M)IO’s, innovatiemanagers, adviseurs, ict-managers, beleidsmedewerkers

Bedrijfsleven:
(Tech)ondernemers, consultants, investeerders in zorg/health

Overheid:
Directie, beleidsadviseurs & projectleiders zorg(innovatie)

Zorgverzekeraars:
Directie, manager zorg/zorginkoop

Partners

Partners van NRC Live geloven in de kracht van kritische, ambitieuze en actuele live events die professionals in beweging brengen!

Locatie

Mediaplaza Utrecht
Jaarbeursplein
3521AL Utrecht

Mediaplaza is gevestigd op loopafstand van Utrecht Centraal. Volg vanaf het Centraal Station de borden ‘Jaarbeursplein’. Komt u met de auto? Volg dan vanaf de Ring Utrecht de blauwe ANWB borden met de aanduiding ‘Jaarbeurs’.

Opiniestukken

De digitale dokter weet niet wie hij voor zich heeft

Technische hulptroepen in de zorg houden geen rekening met individuele patiënten en schetsen te vaak een vertekend beeld, schrijven Maartje Schermer en Lucas Cornips. De belofte van kunstmatige…
Lees verder
Contact

Programmamaker
Lotte Sluiter

Mailadres voor vragen
nrclive@nrc.nl

Telefonisch contact
020 755 39 21

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige NRC Live events? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Suggesties voor een spreker?

Suggesties voor een spreker?

Ken jij iemand die goed zou kunnen spreken op een van onze events? Stel dan een spreker aan ons voor!