Technologische groei in de zorg is onverantwoordelijk

OPINIE – In 2008 vloog ik naar San Francisco om mee te werken aan een nieuwe conferentie waarin ik geïnteresseerd was geraakt door mijn onderzoek naar businessmodellen van ziekenhuizen: Health 2.0. Thuis bij Matthew, één van de founders, waren we bezig een hele rij laptops te installeren. Mijn oog viel op een t-shirt van de vorige Health 2.0 conferentie in 2007 met daarop de ‘startup sponsors’ die de conferentie financieel mogelijk hadden gemaakt door met een deel van hun investering deze conferentie te financieren. “Most of them aren’t around anymore” zei Matthew – en hij wees de namen aan van de startups die er inmiddels niet meer waren. Bijna 4/5 van de namen van het jaar ervoor was inmiddels failliet. Mensen met grootste plannen die het niet hadden gehaald.

In de jaren daarna ben ik regelmatig in de VS geweest en zag het terugkerende patroon: een deel van de namen die het ene jaar werden gehuldigd als “The Next Big Thing” bestonden het jaar daarop al niet meer. Maar dat werd niet gezien als een slecht teken: het heeft niet gewerkt, dus moet je iets anders proberen. “Move fast and break things” (het motto van Facebook) werd weleens aangehaald. Maar daarbij werd niet altijd de vraag gesteld of dat motto in de zorg de juiste richting was.

“Een deel van de namen die het ene jaar werden gehuldigd als “The Next Big Thing” bestonden het jaar daarop al niet meer.”

Wat heeft het ons opgeleverd – deze aandacht voor (technologie)startups en de ontwikkeling van een “digital health”-scene die over de hele wereld verspreid is geraakt? Thomas Goetz, jourrnalist van Wired en later founder van Iodine beschreef zijn ervaringen om door te breken als digital health ondernemer onlangs in een artikel getiteld: I Tried to Revolutionize Health Care. Here’s Why It’s So Hard to Crack. Hij vraagt zich terecht af of (dit type) ondernemerschap in de zorg wel “revolutionary” of “disruptive” moet zijn.

Natuurlijk is het goed als technologie de huidige manier van werken ter discussie stelt en betere alternatieven of nieuwe methoden aandraagt. Maar belangrijker is dat er is nagedacht over hoe de transitie en implementatie van zo’n nieuw model eruit komt te zien. Wie pakt een nieuw apparaat op welk moment uit de kast? Een veelgenoemde innovatie zoals bijvoorbeeld Scanadu (inmiddels zijn de oorspronkelijke oprichters daar ook vetrokken) is weinig effectief als de patiënt of de verpleging niet weet wat precies de trigger is om deze technologie te gebruiken. Waar in het proces zit de toegevoegde waarden? Kortom: technologie alleen is niet het antwoord.

“Technologie alleen is niet antwoord”

Juist daar zijn er kansen voor Nederland om te laten zien dat het anders kan. Bedrijven als FocusCura, Karify, ParkinsonNet en IQMesssenger laten zien dat het kan als je “een lange adem hebt” en bereid bent goed te kijken hoe jouw technologie past in een (nieuw) proces. De hands-on aanpak en durf om niet zomaar voor de “quick win” te kiezen oogst veel begrip en interesse in de VS (en inmiddels ook in vele andere landen).

Door te blijven geloven dat technologie gelijk staat aan extreem snelle groei en verandering doen we de zorgsector tekort. We moeten nadenken over wat verantwoordelijke groei betekent in onze sector:

  • wat betekent deze ontwikkeling op de lange termijn? (“ethics included!”)
  • voor en met wie gaan we dit doen?(inclusiviteit)
  • hoeveel zijn we bereid hiervoor te doen – hoe lang mag dit duren? (commitment)
  • en ook: wat gaan we dus ook niet meer doen?(strategie).

“Door te blijven geloven dat technologie gelijk staat aan extreem snelle groei en verandering doen we de zorgsector tekort.”

Onze focus op technologie als enige motor van groei is onverantwoordelijk. Laten we onze verantwoordelijkheid nemen en laten zien dat voor groei meer nodig is dan technologie alleen.


Maarten den Braber is een zeer ervaren strateeg en spreker op het gebied van digitalisering in de gezondheidszorg. Voorheen trad hij op als programmadirecteur bij Rockstart Digital Health en was hij COO van big data startup Skylines. In 2016 was hij co-founder van SingularityU NL, de eerste vestiging van Singularity University buiten de VS. Op dit moment is hij actief als oprichter van Nexthealth.co.


In aanloop naar ons Zorgtech event delen wij verschillende opiniestukken van onze sprekers.

Bekijk het programma

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige NRC Live events? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Suggesties voor een spreker?

Suggesties voor een spreker?

Ken jij iemand die goed zou kunnen spreken op een van onze events? Stel dan een spreker aan ons voor!