Slimme machines uit hun kooi richting de businesscase

Hieronder lees je meer over de editie van 2017. Benieuwd naar de nieuwe editie? Klik hier!

 

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe events op het gebied van robots en AI? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Terugblik ‘Impact Robotisering’

We hebben genoten van een dag vol nieuwe kennis, prikkelende discussies en goed eten. Dank aan alle betrokken deelnemers en sprekers. Lees onze tweets terug (incl. livestreams), bekijk alle foto’s, en lees vooral ook nog de opiniestukken van de sprekers terug.

Hieronder een korte samenvatting van deze succesvolle dag:

 • We begonnen de dag vroeg met een besloten en zeer inspirerend investeerdersontbijt i.s.m. Robovalley en Rabobank. Vraag die centraal stond, was: Hoe kunnen we kapitaal toegankelijke maken voor robotontwikkelaars, zodat Nederland een nieuw exportproduct erbij kan krijgen?
 • Na het ontbijt en algemene ontvangst opende dagvoorzitter Peter van Lieshout de conferentie. Luc Steels trapte als spreker de dag af over deep learning en vertelde ons alles over het verschil tussen een kennis gebaseerde benadering en een data gebaseerde benadering (machine learning). Belangrijkste conclusie: als we samenwerken met AI kunnen we problemen oplossen die we alleen niet kunnen oplossen. Mense en machine blijven dus beide nodig.
 • Toen was het tijd voor de energieke mannen van SPACE10, zij lieten zien hoe IKEA aan het innovatielab werkt. Het publiek werd ook getest met vragen als: hoe moet een virtuele assistent er uit zien? Genderneutraal? Religieus?
 • Bas van de Poel sloot vervolgens aan bij het panelgesprek met Catelijne Muller en Corien Prins.  Hoe kan regelgeving snel genoeg worden toepast met innovaties die zich continue opvolgen? Welke mogelijkheden zijn er om AI-ontwikkeling te democratiseren?
 • Na de lunch trapte Aseem Prakash uit Canada de middag af. Hij sprak over Robots in business. ‘Will you work for a CEO that is AI? Aseem liet zien dat dit eigenlijk allang zo is. Dikke tip: bekijk de livestream op ons twitterkanaal om de speech van Aseem terug te kijken.
 • Cora van Nieuwenhuizen liet zien dat robots en (embedded) AI potentieel een belangrijk exportproduct voor Nederland zijn. We weten namelijk allemaal welke banen verloren gaan, maar kijken te weinig naar welke banen het op gaat leveren.
 • Net voor de tweede pauze kregen verschillende innovatieve startups en jonge onderzoekers tijdens hun pitches de kans om te laten zien hoe AI de toekomst van verschillende vakgebieden op zijn kop kan zetten. Daarna kon iedereen bij ze langs op de innovatieve marktplaats.
 • Toen was het tijd voor de verdieping bij de breakoutsessies. In het Lagerhuis werd volop gediscussieerd over verschillende ethische kwesties op het gebied van predictive policing en de arbeidsmarkt + mensenrechten in het robottijdperk.
 • Aseem Prakash legde in zijn sessie uit wat het voor je bedrijf betekent als je (volledig) wilt overstappen op AI en Bart van der Mark besprak de grootste misverstanden over het gebruik van AI in de praktijk.
 • Robovalley en Rabobank hadden het over robotfinanciering. Investeerder en robotstartups deelde hun ervaringen met de groep en gaven aan hoe je de valley of death kan overbruggen. Daarna namen Lana en Lena van de Nationale Denktenk ons mee in de uitkomsten van hun analyse en ging de groep vervolgens mee in gesprek over potentiële oplossingen.
 • Na een dag vol kennis was er genoeg om over te praten tijdens de borrel. Onze spreker uit Canada sloot samen met Team NRC Live de hekken..

Van gepersonificeerde marketing tot geautomatiseerde beurshandel en van de diagnose van kanker tot zelfrijdende auto’s: de robot is definitief uit zijn kooi en kunstmatige intelligentie (AI) vindt razendsnel haar weg in tal van toepassingen. Maar wat is hype, en wat zijn de daadwerkelijke kansen en limieten van technieken als machine learning en embedded AI?

De businesskansen van slimme machines
Laat experts je helpen feit van fictie te onderscheiden, ontmoet innovatieve nieuwkomers, laat je bijpraten over de laatste trends, praat mee over dilemma’s voor de robotsamenleving en zie hoe toonaangevende bedrijven nieuwe business cases verkennen. De bijzettafel als extra brein: Ervaar hoe Ikea’s innovatielab hieraan werkt.

Vragen
Meld je aan voor NRC Live Robotisering en krijg inzicht in hoe ook jouw organisatie zich op een toekomst met AI kan voorbereiden. Hoor meer over:

 • Businesskansen: concrete handvatten voor het effectief integreren van kunstmatige intelligentie in jouw bedrijfsvoering
 • De nieuwste ontwikkelingen: ontmoet één op één innovatieve startups en robotonderzoekers die de AI van de toekomst vormgeven.
 • Maatschappelijke dilemma’s: deelt AI straks jouw normen en waarden? Praat mee in ons Lagerhuis

Voorbeelden uit de praktijk
Onderzoeksbureau Gartner zette machine learning vorige zomer bovenaan zijn jaarlijkse hype cycle, die de rage rondom technologie-onderwerpen meet. Het is nog wachten op de échte robuuste businesscases, maar bedrijven bereiden zich wel voor op de volgende stap in robotisering. Laat je inspireren door de zoektocht van partijen als Ikea en Rabobank.

Speeddates
Natuurlijk komen ook de nieuwste ontwikkelingen aan bod. Innovatieve startups en onderzoekers tonen hun innovaties. Hoor hun toekomstverhaal en ontmoet ze één-op-één tijdens een speeddatesessie.

Lagerhuis
Met de nieuwe stap in robotisering ontstaan ook nieuwe vragen. Hoe ver willen we gaan met algoritmes die in Nederland criminaliteit gaan voorspellen? En wat betekent de robotisering voor de mensenrechten en de arbeidsmarkt. Ga hierover in discussie met opiniemakers, koplopers en andere deelnemers tijdens onze lagerhuissessies.

Lees meer

Luc Steels
Luc Steels Founder VUB AI-Lab
Corien Prins
Corien Prins Voorzitter WRR
Kaave Pour
Kaave Pour Creative Director Space10
Bekijk alle sprekers...

Zes redenen om erbij te zijn

 • Podium
  Podium

  Onafhankelijk podium: actueel, kritisch en origineel

 • Interactie
  Interactie

  Praat mee in ons lagerhuis en ontmoet toekomstmakers 1-op-1

 • Sprekers
  Sprekers

  Sleutelspelers die de hype in perspectief kunnen plaatsen

 • Up-to-date
  Up-to-date

  In één dag bijgepraat: hoor alles over de nieuwste AI-ontwikkelingen

 • Netwerk
  Netwerk

  Vier werelden samen: bedrijfsleven, financiers wetenschap, en overheid

 • Lunch & Borrel
  Lunch & Borrel

  Goed eten, goed gezelschap

Sprekers

Luc Steels
Luc Steels
Luc Steels Founder VUB AI-Lab
Corien Prins
Corien Prins
Corien Prins Voorzitter WRR
Aseem Prakash
Aseem Prakash
Aseem Prakash AI Business Strategist, Center for Innovating the Future
Kaave Pour
Kaave Pour
Kaave Pour Creative Director Space10
Cora van Nieuwenhuizen
Cora van Nieuwenhuizen
Cora van Nieuwenhuizen Europarlementariër VVD
Arthur de Crook
Arthur de Crook
Arthur de Crook Managing Director RoboValley
Stefan Spanjer
Stefan Spanjer
Stefan Spanjer Founder & CEO KITE Robotics
Romke van der Veen
Romke van der Veen
Romke van der Veen Hoogleraar sociologie van arbeid en organisatie Erasmus Universiteit
Linda Kool
Linda Kool
Linda Kool Senior onderzoeker Rathenau
Bart van der Mark
Bart van der Mark
Bart van der Mark Head of Intelligent Automation Cognizant
Rutger Rienks
Rutger Rienks
Rutger Rienks Auteur "Predictive policing"
Catelijne Muller
Catelijne Muller
Catelijne Muller President AI Study Group, European Economic and Social Committee
Bas van de Poel
Bas van de Poel
Bas van de Poel Head of Playful Research SPACE10
Wouter Bac
Wouter Bac
Wouter Bac Vision & Robotics specialist / Director TechNature
Lena Hartog
Lena Hartog
Lena Hartog Deelnemer aan De Nationale Denktank 2017
Bastiaan Vroegindeweij
Bastiaan Vroegindeweij
Bastiaan Vroegindeweij Livestock Robotics
Lana Askari
Lana Askari
Lana Askari Deelnemer aan De Nationale Denktank 2017
Peter van Lieshout
Peter van Lieshout
Peter van Lieshout Dagvoorzitter
Voor wie?

Bedrijfsleven: strategiebepalers, CEO’s, CIO’s, CTO’s, consultants, strategie- en hr-managers

(Semi)-overheid: beleidsmakers, economen, onderwijs- en arbeidsmarktdeskundigen die moeten inspelen op de sociaal-economische gevolgen van robotisering

Financiële wereld: investeerders in nieuwe technologie

Tech-ontwikkelaars: directie, r&d-, innovatiemanagers, programmeurs en data-analisten

Wetenschap: Onderzoekers binnen robotica, kunstmatige intelligentie, of sociale economie

Programma

Een bomvol programma over de opkomst van robots en kunstmatige intelligentie. De technologie in perspectief, met veel voorbeelden van businesscases, discussies over de maatschappelijke consequenties en concrete handvatten om zelf AI in jouw bedrijfsvoering te integreren.

Tijd Inhoud Spreker
10:15
Opening dagvoorzitter
10:25
Deep learning | de doorbraak van een digitale idiot savant
Lees meer

Van gepersonificeerde marketing tot de diagnose van kanker: kunstmatige intelligentie vindt razendsnel zijn weg in tal van toepassingen. Door de datarevolutie beleeft met name deep learning een renaissance.
Waar liggen de kansen van deze deep learning en reinforcement learning? En wat zijn de limieten? “Patroongebaseerde kunstmatige intelligentie is toch zoals een idiot savant die een situatie herkent.”

10:55
De toepassing | Hoe IKEA de toekomst vormgeeft
Lees meer

Van slimme lampen tot virtueel nieuwe meubels uitproberen; Space10, het innovatielab van IKEA, laat zien wat je met een combinatie van conversational AI en augmented reality kan doen.
Opvallend, hiervoor vroeg het innovatielab aan tienduizenden mensen wereldwijd hoe zij een virtuele assistent voor zich zien: Genderneutraal? Religieus?

11:20
De democratisering van technologie
Lees meer

Nu nog is technologie-ontwikkeling in handen van enkele grote bedrijven, maar wat vindt de toekomstige gebruiker eigenlijk: Hoe moet AI er in de toekomst uit zien? Welke data mag AI gebruiken? Welke morele keuzes laten we haar maken? Moet AI jouw normen en waarden delen?
Gesprek over de mogelijkheden om AI-ontwikkeling te democratiseren en enkele dilemma’s voor de zaal. Met o.a. Corien Prins - WRR, Catelijne Muller - EESC en Bas van de Poel - Space10

11:55
Lunch
12:40
Robots in business | nu en in de toekomst
Lees meer

Waar worden robots en AI nu al door bedrijven succesvol ingezet? En hoe ziet het ideale bedrijf van de toekomst eruit dat de technologische revolutie heeft omarmd? Gaan robots de toekomst van jouw business bepalen? En hoe bereid je je daarop voor? Een inspirerend kijkje in de toekomst.

13:15
De volgende stap in robotfinanciering
Lees meer

Robots en (embedded) AI zijn potentieel een belangrijk exportproduct voor Nederland. Wat zijn de meest veelbelovende ontwikkelingen vanuit investeerdersperspectief. En hoe kan kapitaal beter beschikbaar komen voor robotontwikkelaars. Met de belangrijke lessen uit een besloten ontbijtsessie voor investeerders.

13:40
Pitches | Onderzoekers en startups
Lees meer

Innovatieve startups laten zien hoe kunstmatige intelligentie de toekomst van verschillende vakgebieden op zijn kop kan zetten. De startups zijn uitgebreider te zien op de innovatieve marktplaats tijdens de pauze

14:10
Pauze | eten, drinken en innovatieve marktplaats
14:50
Interactief keuzeprogramma
Lees meer

Stel uw eigen programma samen. Kies uit 1 van 3 stromingen:
Het Lagerhuis (discussies over de plek van kunstmatige intelligentie in de samenleving)
De Businessuitdaging (concrete voorbeelden en handvatten voor business cases op basis van AI)
De Ontmoeting (inhoudelijke meet-ups van verschillende belanghebbenden in de robotisering)

16:45
Borrel
Locatie

Prinsenhof Delft
St. Agathaplein 1
2611 HR Delft

Museum Prinsenhof Delft is op 8 minuten loopafstand van Station Delft.  Loop via de hoofdingang van het station naar buiten, sla linksaf en loop langs het water richting de Oude Kerk (de scheve Jan). Met de auto? Parkeren is mogelijk in de nabijgelegen Phoenixparkeergarage (Phoenixstraat 29).

Partners

Wij werken graag samen met innovatieve organisaties die een koplopersrol nastreven.
Bent u geïnteresseerd om ook als partner aan te haken? Leuk!
Neem contact op met Eva Diepenbroek via: e.diepenbroek@nrc.nl en verken wat er mogelijk is.

 • Partner
 • Netwerkpartner
Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige NRC Live events? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Suggesties voor een spreker?

Suggesties voor een spreker?

Ken jij iemand die goed zou kunnen spreken op een van onze events? Stel dan een spreker aan ons voor!