Op zoek naar een IT’er? Kijk niet naar dat papiertje, maar naar talent

De ontwikkelingen in de IT-branche gaan hard, en als we de vacaturesites moeten geloven heerst er een schreeuwend tekort aan IT’ers. Hoe komt het dan toch dat er duizenden getalenteerde IT’ers thuiszitten? Het antwoord is simpel: zonder een hbo- of wo-diploma kun je een sollicitatiegesprek wel vergeten.

“Op zoek naar IT-talent, niet naar IT-ers met een papiertje. Lees prikkelende opiniestuk @diemdo_ @nrclive”
Tweet this!

Is dat tekort dan werkelijk zo groot? Of hebben we de markt misschien verkeerd begrepen? Niet als we de talloze openstaande vacatures moeten geloven. Kun je bijvoorbeeld programmeren? Dan ziet je toekomstperspectief er rooskleurig uit. En dat biedt hoop, want programmeren kun je in deze kennismaatschappij prima zelf leren, gewoon via internet. Toch krijg je bij veel bedrijven nog steeds te horen dat ze je zonder hbo- of wo-diploma niet willen aannemen of verder willen opleiden. Zelfs niet als je ervaring hebt met programmeren.

“Hoe hard we ze ook nodig hebben, zonder HBO- of WO-diploma kom je als programmeur niet snel aan de bak”

Het probleem is niet dat een hbo-diploma wordt gebruikt als meetmethode van talent. Er wordt echter verkeerdom geredeneerd: heeft een sollicitant geen hbo-diploma, dan beschikt de sollicitant automatisch niet over het gewenste niveau. Heb je dus vier jaar lang iets anders gedaan, zoals PHP of Java leren via internet, dan heb je de boot gemist.

Vrij beschikbare kennis

Als je de focus legt op diploma’s, loop je een hoop talenten mis. Hoe belangrijk is zo’n diploma tegenwoordig nog, in een maatschappij waar kennis via internet vrij beschikbaar is? Een diploma is slechts een momentopname; een teken dat de sollicitant geslaagd is in een pakket van vakken met een bepaalde moeilijkheidsgraad. Het zegt echter niets over hoe je je bent blijven ontwikkelen. Terwijl dát juist hetgeen is dat zo belangrijk is in de IT-branche, een branche die zo spraakmakend snel gaat dat kennis binnen no-time veroudert.

“Een diploma zegt niets over hoe je je bent blijven ontwikkelen”

Als we zo hard op zoek zijn naar extra mankracht in de IT, kunnen we ons deze aanmatigende houding niet veroorloven. Wat kan een diploma wél, dat een goede onderbouwing, capaciteitentest, of het aantonen van voor de werkgever relevante vaardigheden niet kan?

Er zijn genoeg mensen die niet goed kunnen functioneren in een klaslokaal, maar excelleren achter een computer. Die mensen zou je niet moeten afschrijven, puur en alleen omdat ze niet het juiste diploma hebben. Geef ze een kans plus een flinke dosis vertrouwen, en ze zullen je verbazen.

Ga niet alleen op zoek naar IT’ers met een papiertje, maar naar IT’ers met talent.


Diem de is oprichtster van CodeGorilla; een snelgroeiend en ambitieus bedrijf dat maatschappelijke problemen aanpakt. CodeGorilla rust mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uit met 21st century skills, en leert ze binnen 4 maanden programmeren. Daarnaast koppelt CodeGorilla de trainees tegelijkertijd aan IT-bedrijven in de regio. Met deze aanpak heeft CodeGorilla de Social Impact Award 2017 gewonnen.


In aanloop naar Impact Day delen wij regelmatig opiniestukken van onze sprekers.

Bekijk Programma