Ontginning van het zonnestelsel

-3 minuten leestijd-

OPINIE – We staan met zijn allen aan de vooravond van een grote ontwikkeling in de geschiedenis van de mensheid. Een belangrijke positieve ontwikkeling die de bestaande economische structuren op aarde flink zal opschudden. Het klinkt nogal bombastisch, dus laat me uitleggen waar ik het over heb.

Herbruikbare raket
Sinds tien jaar zijn er twee bedrijven bezig met de ontwikkeling van de herbruikbare raket. In het verleden was het zo dat bij elke satelliet lancering de hele raket weggegooid werd. Dat is ongeveer hetzelfde als na elke vlucht van Amsterdam naar New York het vliegtuig op de schroothoop gooien. Dat betekent natuurlijk dat elke lancering kostbaar is. Tussen de 150 miljoen en 250 miljoen euro per lancering en dan heb ik het nog niet over de Space Shuttle welke nu met pensioen is. Die was nog duurder.

“Sinds tien jaar zijn er twee bedrijven bezig met de ontwikkeling van de herbruikbare raket.”

Rol van buitenstaanders
Om een lancering goedkoper te maken moet je dus delen of liever de hele raket weer herbruikbaar maken. Twintig jaar geleden was de noodzaak er niet en waren ook de materialen en elektronica die nu gebruikt worden er niet om de herbruikbare raket te ontwikkelen. En zoals bij elk vakgebied en elke industrie heb je eigenlijk een buitenstaander of twee nodig om voor een evolutie te zorgen.

“Zoals bij elk vakgebied en elke industrie heb je eigenlijk een buitenstaander of twee nodig om voor een evolutie te zorgen.”

Elon Musk met zijn Space X is de grote vernieuwer in de wereld van de ruimtevaart. Hij heeft de Falcon 9 raket ontwikkeld waarbij de eerste trap van de raket (75% van de kosten van de lancering) weer terug keert op land of op een platform op zee. Dit is vorig jaar voor het eerst gelukt en nu is het plan om eind maart een satelliet te lanceren met deze alreeds gebruikte eerste trap, een unicum in de wereld van de ruimtevaart. Sterker nog, Space X heeft nog 6 al reeds gebruikte trappen klaar liggen om dit jaar nog opnieuw te lanceren.

Als dat goed gaat, zullen de kosten van een lancering heel snel gaan dalen. Helemaal nu ook Jef Bezos, eigenaar van Amazon, Blue Origin opdracht heeft gegeven om op basis van de al geteste herbruikbare New Shephard raket een nieuwe raket te bouwen met als doel het hergebruiken van de eerste trap net als Space X. Dat betekent dus dat er in de wereld van de herbruikbaarheid in de ruimtevaart competitie komt en dat zal zeker betekenen dat de kosten verder omlaag kunnen per lancering.

Kostenverlaging als voorwaarde voor succes
Waarom zijn die lage kosten nu zo belangrijk? Op dit moment kost een lancering bijna net zoveel als een satelliet. Dat is geen gezonde verhouding. Door de kosten van de lancering veel lager te maken kunnen de kosten van de satelliet ook omlaag en kan men door gebruik van moderne elektronica veel meer in de ruimte doen. Dit gaat nieuwe industrieën en mogelijkheden geven voor de ontwikkeling van infrastructuur in de ruimte.

Nu al zijn er partijen als Deep Space Industries en Planetary Resources die werken aan het ontginnen van asteroïden in de ruimte. Niet met het doel om delen van de asteroïden weer terug naar de aarde te brengen. Nee, de materialen zullen gebruikt worden ter ontwikkeling van de ruimte. Het bouwen van grote structuren in de ruimte wordt veel makkelijker als we niet alles vanaf de aarde omhoog hoeven te brengen.

“Het bouwen van grote structuren in de ruimte wordt veel makkelijker als we niet alles vanaf de aarde omhoog hoeven te brengen”

Investeren in ruimtevaart
Een land als Luxemburg heeft ingezien dat dit wel eens een belangrijke nieuwe industrie kan worden en heeft het voortouw genomen in de wetgeving over mijnbouw in de ruimte en heeft zelfs een vrij substantiële investeringspot beschikbaar gesteld. Waar je als klein land groot in kan zijn.

“Ik heb het lang niet durven te zeggen, maar ik denk nu echt dat we in de begin fase zijn beland van een expansie van de mensheid het zonnestelsel in.”

Transitie
Sowieso is er wel wat verandert in de houding van mensen ten opzichte van het reizen in de ruimte en naar andere planeten. Ik kan me nog goed herinneren dat op verjaardagen alleen maar gelachen werd over plannen om mensen naar Mars te laten reizen. Nu zijn dezelfde mensen meer geïnteresseerd om  te leren hoe dat dan zou moeten.  Het is frappant te zien dat de uiteindelijke doelen van Musk (kolonisatie van Mars) en Bezos (miljoenen mensen leven en werken in de ruimte) redelijk serieus worden genomen. En dat niet alleen de visies van beide heren heeft een compleet nieuwe jonge groep mensen geïnteresseerd gemaakt voor ruimtevaart en het leven in de ruimte. Ik heb het lang niet durven te zeggen, maar ik denk nu echt dat we in de begin fase zijn beland van een expansie van de mensheid het zonnestelsel in.


Arno Wielders behaalde in 1997 zijn Master in Natuurkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij was oprichter van Space Horizon en mede-oprichter van de Mars Society Nederland met als doel het promoten en ondersteunen van een ruimtemissie naar de rode planeet. In 2010 startte hij samen met Bas Lansdorp Mars One, om een kolonie op Mars te realiseren.


In aanloop naar het innovatieforum Moonshot op 23 maart 2017, deelt NRC Live opiniestukken van onze sprekers.

Bekijk het programma

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige NRC Live events? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Suggesties voor een spreker?

Suggesties voor een spreker?

Ken jij iemand die goed zou kunnen spreken op een van onze events? Stel dan een spreker aan ons voor!