Toekomst van Onderwijs

Over slimmer opleiden in een snel veranderende wereld

In een steeds sneller veranderende wereld moeten we ons leven lang blijven leren. De onderwijsconferentie ‘Toekomst van Onderwijs’ richt zich dit jaar op technologische onderwijsvernieuwing én het ondenkbare denkbaar maken. We kijken naar de rol van virtual reality in het klaslokaal, bespreken vraagstukken rondom data in het klaslokaal, bieden een handvat bij urgente onderwijsuitdagingen zoals de invoering van passend onderwijs en bieden een pleidooi voor ouderwetse én innovatieve onderwijsconcepten. Kom 12 november ook, het NRC Live onderwijscongres helpt je op weg.

Early bird tickets zijn te koop t/m 1 september

In het kort
 • Datum en tijd 12 november 2019
  08.30 - 17.30 uur
 • Locatie Jaarbeurs, Utrecht
 • Ticketprijzen tot 2 september Early Bird Ticket:
  € 399,-€ 299,-
 • Early Bird Groepstickets:
  10 - 30% korting (va. € 210,- p.p.)
 • Studenten ticket: € 50,-
 • Prijzen zijn exclusief 21% btw
 • Bestel tickets
Van de toekomst van onderwijs
naar jouw toekomst

Als onderwijsprofessional zet je je elke dag in voor de toekomst van een ander. Het uitdagen van kinderen in de klas, adolescenten hun dromen laten najagen in de collegebanken en volwassenen begeleiden bij een omscholingstraject – het scheppen van de juiste leeromgeving en het aanreiken van effectieve leervaardigheden is essentieel. Er zijn steeds meer technologische mogelijkheden die het leerproces ondersteunen; VR, Innovation Spaces, Personalised Learning. Wat betekent dit voor de onderwijsbeleving? Is het de heilige graal of is nuance op z’n plek? En, in hoeverre ondersteunt dit de onderwijzer?

“We hebben mensen blijkbaar aangepraat dat er een probleem is in onderwijsland, want nergens ter wereld worden zoveel vernieuwingen doorgevoerd als in Nederland.” – Anna Bosman, Directeur Onderwijsinstituut PWO, Radboud Universiteit

Maar ook: wat is de invloed van gezonde voeding op concentratie en leerprestaties? Wat is een goede manier om digitale veiligheid te waarborgen: hoe moeten docenten op een verantwoorde manier omgaan met de digitale leeromgeving? En: word wijs in het subsidiedoolhof: hoe vind je de juiste potjes?

Sprekers

Lucelle Deneer-Comvalius
Lucelle Deneer-Comvalius
Lucelle Deneer-Comvalius Docent van het Jaar VO 2019
Paul Iske
Paul Iske
Paul Iske Chief Failure Officer (CFO), Instituut voor Briljante Mislukkingen
Ismael Ahmidout
Ismael Ahmidout
Ismael Ahmidout Cyberspecialist, ethisch hacker en cyber awareness creator
Bart Karstens
Bart Karstens
Bart Karstens Researcher AI Ethics & Digital Society Rathenau Institute
Anna Bosman
Anna Bosman
Anna Bosman Directeur Onderwijsinstituut PWO / Radboud Universiteit
Erik Meester
Erik Meester
Erik Meester Docent Pedagogische Wetenschappen Radboud Universiteit
Max Louwerse
Max Louwerse
Max Louwerse Hoogleraar Cognitieve Psychologie en AI en expert Immersive Education, Tilburg University
Jaap Seidell
Jaap Seidell
Jaap Seidell Hoogleraar Voeding en Gezondheid VU Amsterdam
Karin Aarden-Hermsen
Karin Aarden-Hermsen
Karin Aarden-Hermsen Directeur SBO De Watertuin
Sjef Drummen
Sjef Drummen
Sjef Drummen Onderwijskunstenaar en Co-founder Niekée en Agora Roermond
Joep Stassen
Joep Stassen
Joep Stassen Dagvoorzitter
Fokke & Sukke
Fokke & Sukke
Fokke & Sukke Geven hun visie
Het ondenkbare denkbaar maken

Hoe bereik je het ondenkbare: hoe kun je het onderwijs zo vormgeven dat leerlingen, studenten en individuen het ondenkbare uit zichzelf halen en daadwerkelijk geloven in hun eigen potentie? De mogelijkheden zijn divers, de initiatieven daartoe veelvuldig.

“Door het toevoegen van spelelementen wordt het leerproces gemakkelijker en de leerbeleving (hopelijk) leuker.” – Lucelle Deneer-Comvalius, Docent van het Jaar VO 2019

Binnen vijf subthema’s kijken we naar de onderwijsmarkt en naar manieren om meer uit onderwijs, leren en ontwikkeling te halen. Laten we samen kijken wat de kracht is van verbeelding, technologie en de omgeving en leren van praktijkvoorbeelden.

We brengen experts, pioniers en praktijkdeskundigen samen om abstracte en veelomvattend thema’s als data, cyberveiligheid, passend onderwijs en leven lang leren aansprekend en behapbaar te maken.

De vijf thema’s van Toekomst van Onderwijs:

 1. Technologie in het onderwijs
 2. De bouwstenen van succesvol leren
 3. Onderwijsvernieuwing, vloek of zegen?
 4. Handleiding bij uitdagingen
 5. Leven Lang Leren: de sleutel tot on- én offline succes
Programma
Tijd Inhoud Spreker
08.30
Registratie en ontvangst
09.15
Opening dagvoorzitter
09.30
Innoveren door briljante mislukkingen
Lees meer

"Een briljante mislukking is niets anders dan een goed voorbereide poging om iets te realiseren met een andere uitkomst dan gepland en een leereffect.” Een beter innovatieklimaat creëren, hoe doe je dat?

Paul Iske van het Instituut voor Briljante Mislukkingen spendeerde aardig wat tijd op scholen en onderwijsinstellingen. Wat zijn zijn bevindingen? Welke briljanten mislukkingen vinden er plaats zonder dat het leereffect wordt geborgd? Waar zit binnen het onderwijs de kans op innovatie, en wat kan een beter innovatieklimaat de onderwijssector opleveren? En kunnen we door het omarmen van briljante mislukkingen het ondenkbare denkbaar(der) maken? Paul Iske geeft een verfrissende ode aan het briljant mislukken in het onderwijs.

10.10
Blik op de toekomst: dé techtrends in het onderwijs
Lees meer

Kunstmatige intelligentie – ook wel Artificial intelligence (AI) genoemd - is de technologie die het meest kansrijk is om ambities rond maatwerk en gepersonaliseerd leren in het onderwijs te helpen waarmaken. Wat betekent deze technologie voor schoolbestuurders, schoolleiders en ict-verantwoordelijken? Hoe kan het helpen bij het realiseren van een concrete onderwijsvisie? En, welke technologische trends heeft de toekomst van onderwijs nog meer voor ons in petto?

10.40
Fokke & Sukke
Lees meer

Dagelijks op de achterpagina van NRC, nu live op het podium! Striptekenaar Bastiaan Geleijnse voorziet de de dag van commentaar met Fokke & Sukke strips.

10.50
Koffiebreak
11.10
De docent als ondernemer en de leerlingen als klant
Lees meer

“De docent is een ondernemer met de leerlingen als klanten”. Lucelle Deneer, uitgeroepen tot Leraar van het jaar 2019, stapt altijd de belevingswereld van haar leerlingen in. Zij is waar zij zich bevinden. Facebook kan onderdeel zijn van haar klaslokaal, of Snapchat, of Instagram. Door sociale platformen een rol te geven in het leerproces, bereik je leerlingen op een andere manier. En door het toevoegen van spelelementen – zoals het winnen van punten of sparen van zegels voor op de spaarkaart - wordt het leerproces gemakkelijker en de leerbeleving (hopelijk) leuker. Lucelle Deneer is nu alweer druk met haar volgende innovatie: de app ‘het Examenspel’. Een nieuwe toepassing die eindexamenleerlingen moet helpen bij het zichzelf toetsen. Ze is creatief, loopt vooruit, heeft een visie op onderwijs én is niet bang voor een experiment – de perfecte ingrediënten voor een mooie bijdrage aan NRC Live!

11.30
Nieuw: ouderwets onderwijs! Pleidoor voor een terugkeer naar de basis van goed onderwijs
Lees meer

“We hebben mensen blijkbaar aangepraat dat er een probleem is in onderwijsland, want nergens ter wereld worden zoveel vernieuwingen doorgevoerd als in Nederland.” Anna Bosman is op kruistocht, tegen al die vernieuwing en vóór ouderwets onderwijs. Lezen, spellen en rekenen is volgens haar de kern van goed onderwijs. Cognitieve vaardigheden zijn de basis, goed ontwikkelde mensen het gevolg. Haar pleidooi op 12 november? “Laat school gewoon weer school zijn!”

12.00
Lunch
13.00 - 16.00
Kennissessies binnen 5 thema's
Lees meer

Binnen vijf thema’s brengen we experts, pioniers en praktijkdeskundigen samen om abstracte en veelomvattend thema’s als kunstmatige intelligentie en leven lang leren aansprekend en behapbaar te maken.

De vijf thema’s van Toekomst van Onderwijs:

Technologie in het onderwijs
De bouwstenen van succesvol leren
Onderwijsvernieuwing, vloek of zegen?
Handleiding bij uitdagingen
De urgentie van Leven Lang Leren

1
Technologie in het onderwijs
Lees meer

Data in het klaslokaal

Digitale technologieën verruimen de mogelijkheden om de potenties en prestaties van zowel leerlingen als docenten te meten, te analyseren en via gerichte interventies te verbeteren. Dat klinkt fantastisch, maar het roept ook allerlei vragen op. We denken vaak “meten=weten”, maar wat meet je precies, van wie is de data, wat gebeurt er met die data, en wat zijn eigenlijk de effecten?

Bart Karstens
Researcher AI Ethics & Digital Society Rathenau Instituut

Cyberschool: het is tijd voor een keurmerk!

De cyberwereld is er een van vele gevaren en ook het onderwijs moet zich daar bewust van zijn. In deze sessie staat cyberveiligheid centraal. Want al die technologie die we gebruiken en de data die we verzamelen, hoe veilig is dat eigenlijk? Leerlingen, docenten, onderwijsprofessionals én bestuurders moeten de gevaren beter herkennen. Het is tijd voor lessen cyberveiligheid, misschien is het zelfs wel tijd voor een keurmerk? We praten er over verder!

Ismael Ahmidout
Cyberspecialist, ethisch hacker en cyber awareness creator. Eindverantwoordelijk voor het Cyber Defense Center bij De Nederlandsche Bank en voorzitter van de stichting Cyberschool

2
De bouwstenen van succesvol leren
Lees meer

Een gezonde leeromgeving
Hoe creëer je een gezonde leeromgeving? Wat is de impact van voeding op ons leervermogen?

Jaap Seidell
Hoogleraar Voeding en gezondheid, VU

Kennisoverdracht volgens de academische Pabo: Expliciete Directe Instructie

Erik Meester
Docent en onderwijsontwikkelaar bij de opleiding Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs, Radboud Universiteit

3
Onderwijsvernieuwing, vloek of zegen?
Lees meer

Eindexamen zonder les

Eindexamen zonder les? Op de Agora-school kan het. Geen rooster, geen klassen of vakken, maar wel vertrouwen in de leerling. Sjef Drummen is er als directie-lid van de Niekee school en ontwikkelaar van het zogenoemde Agora-model groot voorstander van.

Sjef Drummen
Directie-lid Niekee en ontwikkelaar Agora-model

4
Handleiding bij uitdagingen voor schoolbestuurders
Lees meer

Vijf jaar na de invoering van passend onderwijs: hoe zorg je ervoor dat alle kinderen een passende plek krijgen in het onderwijs?

Karin Aarden, directeur van basisschool De Watertuin, noemt het een “all inclusive concept”. De SBO, een school met 320 leerlingen van wie de helft psychische problemen heeft en een derde een gedragsstoornis, werkt als een van de eerste scholen in Nederland nauw samen met de gemeente, het samenwerkingsverband en jeugdzorg. Zowel organisatorisch als financieel is alles samengebracht. Alle jeugdhulpverleners maken volwaardig deel uit van het onderwijsteam op school en werken dus nauw samen met de docenten. Voor de leerlingen én ouders is deze vorm fantastisch, maar het nieuwe en succesvolle experiment komt met de nodige uitdagingen zoals onder druk staande budgetten, andere methodieken en uiteenlopende belangen. Hoe krijg je het dan toch zelf voor elkaar? Karin Aarden stelde een leidraad op om andere schoolleiders te helpen in de realisatie van passend onderwijs voor iedereen.

Karin Aarden-Hermsen
Directeur en coördinator onderwijs-jeugdhulparrangement SBO De Watertuin

5
Leven Lang Leren: de sleutel tot on- én offline succes
Lees meer

Leven Lang Leren, hoe dan?

Flexibele beweging op de arbeidsmarkt is essentieel, gezien de veranderende demografie én de invloed van technologie. Hoe is Leven Lang Leren onderdeel van de sociale investeringsstaat? Wat zijn de effecten van bijscholing? En, hoe ziet de bijscholing van de toekomst eruit?

The Future of E-Learning

Wat zijn de kenmerken van succesvolle online bijscholingsprogramma’s? Hoe krijg je de drop-out cijfers omlaag en de succesratio van studenten omhoog? We kijken naar de laatste tools, tips én tricks in online learning.

16.00
Het ondenkbare denkbaar maken, zo doe je dat!
17.15
Borrel
Voor wie?

De afgelopen drie edities zat onze zaal bomvol met meer dan 300 deelnemers uit het onderwijs. We werden geroemd om de diversiteit van het publiek. Met onder andere aanwezig:

 • Onderwijsinstellingen (basis, middelbaar en hoger): docenten/leraren en bestuurders en onderwijsvernieuwers
 • Bedrijfsleven: zelfstandige onderwijsvernieuwers, onderwijsadviesbureaus, private onderwijsinstellingen, HR managers/consultants, bedrijfsopleidingen, talentontwikkelaars, P&O-medewerkers en onderwijsuitgevers
 • Overheid: directie, beleidsmakers en projectleiders op het gebied van onderwijs

6 redenen om dit onderwijscongres niet te missen

 • Podium
  Podium

  Kritisch podium: actueel en origineel.

 • Sprekers
  Sprekers

  Laat je inspireren door docenten, studenten, experts en onderwijsvernieuwers.

 • Interactie
  Interactie

  Praat mee over de rol van technologie, het belang van leven lang leren en de effectiviteit van onderwijsvernieuwingen.

 • Netwerk
  Netwerk

  Leer van collega's en deel ervaringen tijdens de kennissessies in klein gezelschap.

 • Up-to-date
  Up-to-date

  Maak kennis met spraakmakende en inspirerende initiatieven.

 • Lunch & Borrel
  Lunch & Borrel

  Uitgebreid de tijd voor ontmoeting onder het genot van goed eten en drinken.

Partners

Met trots presenteert NRC Live deze conferentie over de toekomst van onderwijs.

Bent u geïnteresseerd om als partner aan te haken? We praten graag samen verder.
Neem contact op met Jerrel Oron en verken wat er mogelijk is!

Contact

Programmamaker
Marjon Op de Woerd

Mailadres voor vragen
nrclive@nrc.nl

Telefonisch contact
020 755 39 21

Updates
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van het programma!


Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige NRC Live events? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Suggesties voor een spreker?

Suggesties voor een spreker?

Ken jij iemand die goed zou kunnen spreken op een van onze events? Stel dan een spreker aan ons voor!