Nieuwe economie schreeuwt om social intrapreneurs

Onze economie faalt. Vorig jaar ging 82 procent van de rijkdom in de wereld naar de rijkste 1 procent van de bevolking (Oxfam Novib, 2018). Zoals Kate Raworth recent in De Donut-Economie stelde: “Vandaag de dag hebben we een economie die moet groeien, ongeacht of we er beter van worden: wat we nodig hebben is een economie waar we beter van worden, ongeacht of die groeit.” 

“Nieuwe economie schreeuwt om social intrapreneurs. Lees opiniestuk @sideinc geschreven voor @nrclive”
Tweet this!

We moeten de economie dus omvormen. Zodat we niet langer uit de bocht vliegen als het gaat om Sustainable Development Goals (VN, 2015) zoals gezondheid en duurzame productie. Maar hoe doe je dat, de economie omvormen?

Daarvoor moeten we volgens Maggie de Pree – founder van de League of Intrapreneurs – niet wachten op die ene superheld die ons zal redden, maar social intrapreneurs binnen bedrijven, overheden en non-profits verbinden. Vernieuwers die experimenteren met producten, diensten en business modellen waar iedereen van profiteert. Anders dan sociaal ondernemers richten ze geen nieuw bedrijf op, maar bedenken en ontwikkelen ze nieuwe ideeën door de kwaliteiten van hun organisatie te verbinden met de buitenwereld. De meeste organisaties benutten de talenten van deze social intrapreneurs nog niet. Niet omdat ze dat niet willen, maar omdat ze niet weten hoe.

We moeten niet wachten op die ene superheld die ons zal redden, maar social intrapreneurs binnen bedrijven, overheden en non-profits verbinden.

Outside Inc. heeft in de afgelopen jaren verschillende organisaties geholpen innovatie te versnellen en positieve impact te maken door deze vernieuwers perspectief te geven. Door intrapreneurs binnen organisaties te verbinden met ondernemers van buiten rondom maatschappelijke uitdagingen. Een voorbeeld van een verbinding tussen vernieuwers rondom een maatschappelijke uitdaging is de Final Footprint Challenge. Coöperatie DELA, Yarden Uitvaartorganisatie en Stichting GreenLeave dagen hierin ondernemers uit om oplossingen te ontwikkelen voor een duurzame uitvaart nu en in de toekomst.

Juist het verbinden van partijen met verschillende kwaliteiten schept perspectief op oplossingen voor complexe maatschappelijke uitdagingen.

Juist het verbinden van partijen met verschillende kwaliteiten schept perspectief op oplossingen voor complexe maatschappelijke uitdagingen. John Nederstigt, wethouder gemeente Haarlemmermeer onderstreept dit: “de overheid kan bijvoorbeeld innovatie aanjagen door haar ondernemerschap en risicodragend vermogen te verbinden aan ondernemers en bedrijven met geniale oplossingen”. Een ander voorbeeld van een verbinding tussen vernieuwers uit verschillende organisaties is Fair Medicine, een stichting waarin artsen, ziekenhuizen en patiënten werken aan veilige en betaalbare medicijnen. “Ons primaire doel is maatschappelijk: het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten. Om dit duurzaam te doen moeten we geld verdienen en investeren in het continu verbeteren van de kwaliteit van onze producten en behandelingen”, aldus initiatiefnemer Hans Büller.

Een economie waar we allemaal beter van worden is nu al mogelijk.

Een economie waar we allemaal beter van worden is nu al mogelijk. Daarvoor heb je vernieuwers nodig die niet alleen vooruit durven denken, maar ook snel vooruit bewegen. Veel van die vernieuwers kennen we als social entrepreneurs, maar net zo belangrijk zijn social intrapreneurs. Als we de talenten van deze vernieuwers verbinden aan maatschappelijke vraagstukken kunnen we de economie omvormen tot een systeem waar we allemaal beter van worden.


Marieke den Nijs is oprichter en directeur van Outside Inc.
Outside Inc. heeft zich als partner aangesloten bij de uitreiking van de NRC Live Impact Award.


In aanloop naar Impact Day delen wij regelmatig opiniestukken van onze sprekers.

Bekijk Programma