Hét innovatieforum over tech en sociaal kapitaal

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe events op het gebied van technologie, innovatie en ondernemerschap? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Terugblik ‘Moonshot’

Samen zo’n 150 deelnemers was het een inspirerende dag over technologische innovatie en wendbare organisaties. Enkele highlights:

 • Don Scheibenreif en Koert van Mensvoort laten zien wat de grote technologische ontwikkelingen en mogelijkheden nu al zijn. Van medische diagnoses via A.I. tot de Google Nose.
 • Annet Aris over digitale disruptie en transformatie: “In de digitale wereld pakt de winnaar alles.”
 • Inspirerende voorbeelden van 6 Moonshots van Nederlandse bodem, waaronder Dutch Windwheel, Mosa Meat en Mars One.
 • Dankzij Julia Cramer begrijpen we iets meer van de complexe wereld van quantum computing
 • “We moeten af van schijnzekerheid over de toekomst, en in plaats daarvan blijven leren.”, aldus Ruben Timmerman van Springest
 • Verrijkende inzichten van YoungCapital, Booking.com en Unilever over de juiste condities voor innovatie, waaronder mindset, diversiteit, experimenteren en co-creatie.

In aanloop naar het event hebben wij onze sprekers gevraagd om een (opinie)stuk aan te leveren. Lees hier alle opiniestukken terug. Herbeleef de dag (of kijk wat je hebt gemist) en bekijk hier het fotoverslag.

Hoe blijf je relevant en competitief?

De impact van de vierde industriële revolutie kan niet meer worden overschat. Technologieën als blockchain, big data, Internet of Things, VR en 3D-printing zullen de manier waarop wij samenleven en zakendoen drastisch veranderen. Innovatiekracht is cruciaal. Niet  alleen op het gebied van technologie, maar ook sociaal innoveren (lees: benutten van talent) is essentieel.

Transformatie is nodig. Maar hoe?
Veel bedrijven hebben de wil om te innoveren. Maar hoe pak je dat aan, waar investeer je in en wat wil je ermee bereiken? Op 23 maart stonden koplopers en innovators op het NRC Live podium om  te inspireren en nieuwe inzichten te geven.

Met aandacht voor vragen als:

 • Hoe bepaal je welke technologieën voor jouw organisatie relevant zijn?
 • Hoe vergroot en stimuleer je het innovatief vermogen van je organisatie?
 • Sociaal innoveren: hoe richt je je bedrijfscultuur en manier van kennisdelen in op vernieuwing

 

Maar ook:

 • Welke ethische vragen moet wij onszelf stellen met de toename van al die nieuwe technologieën?

Kijkje in de keuken: hoe doen zij het?
Organisaties Booking.com, Young Capital en Unilever gaven een exclusieve kijk in hun keuken. Hoe pakken zij innovatie aan, wat werkt wel en wat niet en wat is hun visie op de toekomst?

Moonshots van eigen bodem
Nederland zit op het gebied van baanbrekende projecten waar radicale oplossingen voor grote maatschappelijke problemen worden gezocht, zeker niet stil. Of het nu gaat om een hypermoderne kwantumcomputer, gekweekt vlees, of een wat meer letterlijke kijk op een Moonshot: het koloniseren van Mars.

Update tech-trends
Natuurlijk werden bezoekers tijdens Moonshot ook volledig bijgepraat over de laatste technologische trends. Wat zijn de nieuwste ontdekkingen op het gebied van onder andere VR, AI, IoT en quantum computing?

Sociaal kapitaal als stimulans voor innovatie
Innovatie gaat verder dan technologie en het vernieuwen van eigen en bestaande producten en diensten. Investeer in sociaal kapitaal; betrek medewerkers bij vernieuwing en creëer een wendbare organisatie. Voor veel organisaties geldt: talenten + sociaal kapitaal = concurrentievoordeel.

 • Hoe benut (en vind) je talent en zet je dit in als motor voor groei en innovatie?
 • Zelforganisatie of holocracy: welke nieuwe organisatievormen horen bij een wendbare organisatie?
 • Hoe zet je in op 21e eeuwse skills bij jouw personeel?

Ethiek
Tijdens deze dag tjokvol technologie en innovatie mochten we niet vergeten stil te blijven staan bij de ethische vragen rondom al deze disruptie en vernieuwing. Wat willen we eigenlijk van al deze technologie? En welke eisen stellen we eraan? We gingen erover in gesprek met Jeroen van den Hoven, Professor Ethiek en

Lees meer

Don Scheibenreif
Don Scheibenreif VP Distinguished Analyst Gartner
Annet Aris
Annet Aris Professor Digitale Strategie INSEAD
Next Nature Network
Next Nature Network Founder
Bekijk alle sprekers...

Sprekers

Don Scheibenreif
Don Scheibenreif
Don Scheibenreif VP Distinguished Analyst Gartner
Annet Aris
Annet Aris
Annet Aris Professor Digitale Strategie INSEAD
Next Nature Network
Next Nature Network
Next Nature Network Founder
Brendan Bank
Brendan Bank
Brendan Bank CTO Booking.com
Arno Wielders
Arno Wielders
Arno Wielders Co-founder Mars One
Ineke Kooistra
Ineke Kooistra
Ineke Kooistra CEO YoungCapital
Ruben Timmerman
Ruben Timmerman
Ruben Timmerman Founder & Learning Evangelist Springest
John Verbakel
John Verbakel
John Verbakel VP R&D Operational Excellence Unilever
Nicolas Rivron
Nicolas Rivron
Nicolas Rivron Wetenschapper en ingenieur MERLN Institute & Hubrecht Instituut
Jeroen van den Hoven
Jeroen van den Hoven
Jeroen van den Hoven Professor Ethiek en Technologie TU Delft
Julia Cramer
Julia Cramer
Julia Cramer Expert quantumcomputing QuTech
Avinash Changa
Avinash Changa
Avinash Changa Oprichter WeMakeVR
Mark Post
Mark Post
Mark Post Mede-oprichter Mosa Meat
Lennart Graaff
Lennart Graaff
Lennart Graaff Directeur The Dutch Windwheel
Eva de Valk
Eva de Valk
Eva de Valk Tech journalist
Tracy Metz
Tracy Metz
Tracy Metz Dagvoorzitter
Voor wie?

Beslissers en strategen die bezig zijn met het stimuleren van innovatie en nieuwe productontwikkeling, binnen alle sectoren. CEO’s, CTO’s, CIO’s, managers Innovatie en R&D, productmanagers, (new) business developers, managers marketing, investeerders, (start-up) ondernemers.

Bestel kaarten
Programma

Een mooi en bomvol programma over innoveren vanuit een technologisch en sociaal oogpunt. Download het uitgebreide programma via onderstaande button en houd onze social kanalen in de gaten voor nieuwe sprekers!

Tijd Inhoud Spreker
9:00
Ontvangst & opening
9:45
BLOK I MOONSHOT THINKING
9:45
State-of-the art: what’s new?
Lees meer

Don Scheibenreif van Gartner, een prestigieuze organisatie op het gebied van technologie en innovatie, legt haarfijn uit welke kakelverse noviteiten de komende jaren de economie en maatschappij drastisch gaan veranderen. Wat zijn de nieuwste ontdekkingen op het gebied van onder andere VR, AI, IoT en quantum computing?

10:15
Moonshot thinking
Lees meer

Als je innovatie binnen je organisatie wil aansporen heb je een bepaalde mindset nodig: Moonshot thinking. Koert van Mensvoort vertelt over zijn Next Nature filosofie, die draait om het idee dat onze technologische omgeving zo complex, alomtegenwoordig, intiem en autonoom wordt dat we deze als een natuur op zich zelf gaan ervaren. Om de dag met de juiste state-of-mind te beginnen verzorgt Koert een inspirerend verhaal over hoe je creatief en innovatief blijft denken.

10:35
Wat weet jij van innovatie?
Lees meer

Hoe doet Nederland het op gebied van innovatie? Een persoonlijke blik van Eva de Valk, journalist op gebied van tech voor NRC en schrijfster van het boek ‘Silicon Valley: waar de toekomst wordt gemaakt’, op innovatie in Nederland. De ochtend wordt afgesloten met een uitgebreide Q&A over innovatie in Nederland.

10:50
Break
11:30
BLOK II: INNOVATIE BINNEN DE MUREN: INSIDE OUT
11:30
Hoe organiseer je innovatie?
Lees meer

Wie niet innoveert en met de tijd meegaat wordt aan alle kanten ingehaald door concurrenten. Je wil bij innovatie zoveel mogelijk medewerkers betrekken, maar dat betekent niet dat iedereen verandering slikt als zoete koek. Hoe ga je om met weerstand? En hoe implementeer je innovatie in je bestaande bedrijfsprocessen?

12:30
BLOK III: MOONSHOTS VAN EIGEN BODEM & STARTUP PITCHWEDSTRIJD
Lees meer

Om met een geïnspireerd gevoel de lunch in te gaan en in de mindset van “moonshot thinking” te blijven, kunt u een kijkje nemen bij moonshots die zich op dit moment op Nederlandse bodem ontwikkelen.

12:50
Lunch
13:50
BLOK III: MOONSHOTS VAN EIGEN BODEM
14:10
BLOK IV: HOE DOEN ZIJ HET?
14:10
Case: Springest
Lees meer

Springest groeide in korte tijd uit tot het grootste leerplatform van Nederland en Duitsland. Om wendbaar te blijven, adopteerde Springest het Holacracy model: een visie op effectieve samenwerking en het optimaal benutten van talent door middel van zeer gestructureerde zelfsturing.

14:25
Case: YoungCapital
Lees meer

YoungCapital heeft in snel tempo een leidende positie weten op te bouwen op de Nederlandse uitzendmarkt voor jongeren. Het bedrijf blijft leren en experimenteren door de inzet van nieuwe technologie en door slim te matchen met persoonlijkheid en drive van de nieuwe generatie werknemers.

14:40
Q&A
14:55
Case: Booking.com
Lees meer

Booking.com begon met innoveren met A/B-testen. Op deze manier innoveert het bedrijf, met inmiddels ruim 11.000 medewerkers, nog steeds dagelijks. Maar hoe blijft Booking.com toekomstige disruptors een stap voor?

15:10
Case: Unilever
Lees meer

Unilever gaat in Wageningen een nieuw innovatiecentrum bouwen. Het doel van Unilever is de R&D afdelingen van de verschillende divisies – Home Care, Personal Care en Food & Refreshment – te centraliseren om baanbrekende technologieën en innovaties mogelijk te maken.

15:25
Q&A
15:45
Break
16:15
BLOK V: MAVERICK SESSIONS & VERDIEPEND CAFE
Lees meer

Tijdens de Maverick sessies gaat u in een kleine groep in gesprek. Laat u inspireren, adviseren of ga in discussie. In het verdiepend café wordt ingegaan op de ethische vragen rondom al deze disruptie en innovatie. Wat willen we eigenlijk van al deze technologie? En welke eisen stellen we eraan? o.a. met Jeroen van den Hoven | Professor Ethiek & Technologie TU DELFT Onder leiding van Tracy Metz.

17:00
Borrel!
Locatie

Beurs van Berlage
Damrak 243
1012 ZJ Amsterdam

De Beurs van Berlage ligt gevestigd op loopafstand van Amsterdam CS. Parkeren kan bij: Parkeergarage Oosterdok, De Bijenkorf, P1 Centraal Station en Q-park de Kolk.

Partners

Partners van NRC Live geloven in de kracht van onafhankelijke en relevante content om verder te professionaliseren. En om daarmee zowel economisch als maatschappelijk impact te genereren.

Streeft uw organisatie ernaar altijd een stap vooruit te denken én te doen? Verken een mogelijke samenwerking en mail Eva Diepenbroek: e.diepenbroek@nrc.nl

 • Partner
 • Netwerkpartners
Bedankt!

Wij bedanken de deelnemers en sprekers voor een uitstekend en inspirerend event. Op naar een volgende editie!

Opiniestukken

Strategic Technology Trends for 2017

OPINIE - CEO’s moeten rekening houden met de impact van opkomende technologieën voor de toekomst van hun organisatie. De onderzoeken van de bekende technologie autoriteit…
Lees verder