Minder cash leidt tot een maatschappelijke discussie

Nederland wordt in toenemende mate cashloos. Arjan Bol – country manager Mastercard Nederland – bespreekt wat dat betekent.

Er zijn drie trends die de verandering van het Europese betalingslandschap op dit moment versnellen: nieuwe regelgeving, waaronder de herziening van de betalingsrichtlijn (PSD2), technologische innovatie en de veranderende verwachtingen van de consument.

Die veranderingen gaan snel voor consumenten, maar over het algemeen staan Nederlanders open voor innovatie. Zorgeloos en veilig betalen blijft een groot goed en zodra betalen makkelijker, sneller én veiliger kan, gaan mensen graag mee in die verandering. We gingen ooit van ruilhandel naar muntgeld en briefjes en nu gebruiken we onze pinpas of creditcard om onze boodschappen mee af te rekenen. We doen in Nederland inmiddels meer dan de helft van de betalingen contactloos.

“Zodra betalen makkelijker, sneller én veiliger kan, gaan mensen graag mee in die verandering. We doen in Nederland inmiddels meer dan de helft van de betalingen contactloos.”

Een toekomst met minder cash
Het vertrouwen in contactloos betalen plaveit de weg naar een toekomst met minder cash. NFC-chips kunnen in principe overal in verwerkt worden, waardoor je nu al kunt betalen met je armband, sleutelhanger of ring. Net als met je pas houd je je chip voor de contactloze betaalterminal, en betaal je snel en veilig. Waarom zou je dan nog rondlopen met een broekzak vol rammelende munten of moeilijk doen met papiergeld?

Minder dan de helft van alle geldtransacties in Nederland wordt op dit moment nog contant gedaan. In Europa was dat volgens een onderzoek van de Europese Centrale Bank eind 2017 79%. We zien een dalende lijn in het aantal contante betalingen en uiteindelijk zal er nog een kleine groep overblijven die contant betalen de voorkeur geeft.

Uitdagingen voor digitaal afrekenen
De tijden dat ‘cash king’ was zijn voorbij, maar toch zien we contant geld voorlopig niet geheel verdwijnen. Er zijn nu eenmaal een aantal uitdagingen verbonden aan een maatschappij waar digitaal afrekenen de standaard wordt.

Een storing in het systeem kan bijvoorbeeld niet altijd worden voorkomen. In Nederland lopen we wel voorop in het in de lucht houden van het systeem. De Nederlandsche Bank stelt eisen aan de beschikbaarheid van pinnen en de norm voor 2017 was 99,76%. Die norm is ruimschoots gehaald.

“De norm voor beschikbaarheid van pinnen voor 2017 was 99,76%. Die norm is ruimschoots gehaald.”

Door storingspreventie en nauwe samenwerking van betrokken partijen hebben zich in afgelopen jaren geen langdurige algehele storingen in de Nederlandse pinketen voorgedaan. Ook moeten we ervoor zorgen dat er een volwaardige equivalent is voor de anonimiteit en het gemak dat contant betalen als voordeel heeft.

Bereikbaar voor iedereen
We moeten ons daarnaast afvragen of een volledig elektronisch systeem bereikbaar is voor iedereen in de samenleving. We moeten solidair zijn met consumenten voor wie de ontwikkelingen te snel gaan en in gesprek blijven met elkaar. Hoe we kunnen waarborgen dat betalingsverkeer veilig, efficiënt en gemakkelijk is voor alle partijen, inclusief de kwetsbare partijen in de samenleving?

“We moeten solidair zijn met consumenten voor wie de ontwikkelingen te snel gaan”

Ondanks de afname van contant geld, moet er wel geïnvesteerd blijven worden in de infrastructuur, het drukken van geld en het vullen en onderhouden van geldautomaten. Banken sorteren hier bijvoorbeeld op voor door te gaan samenwerken en een gezamenlijke geldautomaat te introduceren waar klanten van de verschillende banken geld kunnen afnemen, waarmee vaste kosten gedeeld worden.

Een maatschappelijke discussie
Nederland wordt in toenemende mate cashloos en de voorspelling is dat contant geld een steeds kleiner aandeel zal hebben. Hoe we omgaan met steeds minder cash, zal in overleg met onder andere banken, consumentenorganisaties, vertegenwoordigers van toonbankinstellingen en de overheid besproken moeten worden. Dit is een maatschappelijke discussie die we de komende jaren gezamenlijk moeten blijven voeren.


In de aanloop naar het NRC Live event Future of Finance publiceren wij regelmatig opiniestukken van onze sprekers en partners. Arjan Bol is als Country Manager verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van de strategie van Mastercard in Nederland. 

Bekijk hier het programma