Kill de MVO manager!

OPINIE – Kill de MVO Manager! Dat klinkt natuurlijk niet zo leuk, dus laten we even positief beginnen. Wat is het toch heerlijk om een beetje over duurzaamheid te kletsen. En wie is daar nou beter voor dan de MVO manager? Samen heerlijk eensgezind babbelen over welke duurzame kansen er toch allemaal niet zijn en dat we écht eerlijker moeten produceren, consumeren, werken, etcetera etcetera. “Eh, Joost, waar kwam je ook al weer voor? Ohja, wat we in dit bedrijf kunnen doen. Ohja.” En dan kletsen we gezellig een tijdje over die doerakken binnen het bedrijf waar de MVO manager voor werkt. Want die zijn stiekem helemaal nog niet zo groen bezig. En daar heeft de MVO manager de handen maar vol aan. Maar er is een oplossing voor, zegt de MVO manager. Die noemt het: “pick your battles”. De MVO manager als groene gladiator…

“Wat is het toch heerlijk om een beetje over duurzaamheid te kletsen.”

Ik heb het dan erg naar mijn zin gehad en vind dat ik het maar tref met zo’n begrijpend aanspreekpunt. Ik stuur met mijn hoofd in de wolken mijn prachtige verhaal over circulaire telefoontjes, zodat de MVO manager ermee aan de slag kan. Maar het gebeurt nog wel eens dat het toch iets anders loopt dan mijn ‘euforische ik’ had gedacht. Ik lees dan in reactie op mijn mail: “Joost, ik krijg de handen er niet voor op elkaar” (heerlijke uitdrukking vind ik dat). Soms is het “De betreffende afdeling wil voorlopig even niets doen met MVO”. Of, één van mijn favorieten: “Ik heb niet kunnen achterhalen wie er verantwoordelijk is voor dit onderwerp”.

“Ik lees dan in reactie op mijn mail: “Joost, ik krijg de handen er niet voor op elkaar”.

Dat vind ik dus een beetje gek. Stel, de IT manager krijgt een IT product aangeboden dat het bedrijf nodig heeft, maar kan er niet mee aan de slag, omdat de betreffende afdeling niet zo’n zin heeft in ‘meer IT’. Of de manager die over financiën gaat zou wel graag een kostenbesparing doorvoeren, maar het lukt helaas niet te achterhalen wie over de uitgaven gaat… Nou:..jij!

“Ja, nee, hoho, zo werkt het niet”, zegt men. Want de MVO manager moet mensen mee krijgen, motiveren, inspireren en – als het even kan – stiekem wat groener maken. En daar zit volgens mij het probleem. Een MVO – of ‘CSR’, want we gaan met onze tijd mee! – manager is vaak de manifestatie van het duurzame geweten van een bedrijf. De persoon komt als het even kan ook nog bij een NGO vandaan, kan prima schakelen tussen de duurzame wereld en de commerciële (lees ‘is een buffer tussen die twee’) en heeft als het aan de meeste organisaties ligt niks in de pap te brokkelen. Sorry, MVO managers, maar met zo’n rol laten jullie je toch niet opzadelen? Moeten leuren bij de afdelingen of zij misschien, als het niet te veel moeite is, willen bijdragen aan een leefbare planeet? Moeten hopen dat ze degene kunnen vinden die een proces wil verduurzamen, in plaats van dat ze daar zelf mandaat voor hebben?

“Sorry, MVO managers, maar met zo’n rol laten jullie je toch niet opzadelen?”

Dus: niks MVO ‘managen’. Een vacature bij een bedrijf dat ‘manager’ als hoogste functie heeft op MVO-gebied kan je het beste met een boog omheen lopen. Je zal er met name bezig zijn met achterhalen hoe groot de mismatch is met jouw ambities en hetgeen je voor elkaar kan krijgen in de organisatie. In plaats daarvan: iedere medewerker de MVO-score van het bedrijf als onderdeel van het beloningsbeleid. Of alleen nog maar MVO directeuren, dat mag ook. We moeten wel mensen overhouden om mee te kletsen.


Joost de Kluijver is de oprichter van Closing the Loop, een organisatie die kapotte mobiele telefoons in Afrika en Azië koopt, samen met lokale ondernemers. Joost was mede-eigenaar van een bedrijf met activiteiten in Afrika. Tijdens een project in Tanzania in 2011 kwam het idee achter Closing the Loop tot stand. In dat land zag hij dat defecte telefoons tot grote problemen leiden aan het einde van hun levenscyclus. Als gevolg daarvan richtte hij in 2012 zijn organisatie op met als missie te zorgen dat deze apparaten in ontwikkelingslanden worden ingezameld en op verantwoorde wijze gerecycled. Closing the Loop streeft naar winst, maar ook naar ‘a world where waste is not wasted’. Joost heeft ook gewerkt voor Accenture en het Global Reporting Initiative.


In het kader van de Masterclass Doing Business & Doing Good op 9 en 16 mei, 6 en 13 juni 2017 deelt NRC Live opiniestukken van de (gast)docenten.

Bekijk het programma

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige NRC Live events? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Suggesties voor een spreker?

Suggesties voor een spreker?

Ken jij iemand die goed zou kunnen spreken op een van onze events? Stel dan een spreker aan ons voor!