IoT is een zegen voor de zorg

Afgelopen week faciliteerde Innovatie Manager Max Kranendijk van VodafoneZiggo bij NRC Live een sessie over IoT in de zorg. Opvallend genoeg bleek niet budget de grootste hobbel voor implementatie; belangrijker is hoe je de innovatie organiseert, vertelt hij.

Internet of Things (IoT) is niet enkel meer een buzzwoord. Je ziet steeds meer producten die zelfstandig verbonden worden via het (mobiele) internet. Zo kunnen ze zelf data delen en eventueel handelingen verrichten. In alle industrieën zorgt dit voor veranderingen, dus ook in de zorg.

IoT verweeft de zorg met andere industrieën
Nog interessanter, maar complexer is dat via het IoT industrieën meer met elkaar verweven worden, omdat bijvoorbeeld logistiek, zorgverlening en nazorg aan elkaar worden gekoppeld. Hierdoor zijn organisaties op sommige vlakken een partner en op andere een concurrent. Het is dus essentieel dat je breder en creatiever naar je huidige processen kijkt en nu al moet nadenken en experimenteren van wat er in je industrie gaat veranderen vanwege IoT en andere technologieën die op ons af komen.

Tijdens het NRC Live Zorgtech event hebben we met een gezonde mix van diverse zorgverleners en partners besproken hoe dat er in de praktijk uitziet. De deelnemers waren zeker bereid om te innoveren en nieuwe toepassingen uit te proberen, maar er zijn helaas genoeg voorbeelden dat een project moeizaam van de grond komt.

Eigenaarschap van de innovatie
Waarom is innoveren in de zorg zo lastig? Opvallend genoeg noemden de ervaringsdeskundigen het budget – toch een vaak gehoorde showstopper – niet direct als een van hoofdoorzaken. Wel één van de terugkerende uitdagingen is het eigenaarschap van een nieuwe innovatie. Wie gaat het project trekken en hoe organiseer je dit?

Bij de meeste innovaties in de zorg heb je meerdere partners nodig met kennis van verschillende toepassingen en technieken. Daardoor worden vaak steeds meer partners gezocht. Het nadeel hiervan is dat je minder snel keuzes kan maken en dat er wellicht meer tegengestelde belangen optreden omdat er dikwijls geldstromen op andere manieren gaan lopen, wat de voortgang belemmert.

Een oplossing hiervoor is om met een kernteam van 2 à 3 partners een project op te pakken en de overige expertise via korte calls en/of meetings in te winnen via je huidige (partner)netwerk. In een later stadium kun je dan altijd beslissen of 1 van deze partners uit de ‘2e lijn’ een rol spelen in de uiteindelijk pilot of verdere uitrol.

Beperkte IT-infrastructuur
Als je verder kijkt naar de kansen binnen de zorg wordt vaak de huidige (gedateerde) IT-infrastructuur benoemd. Veel processen zijn nog niet op elkaar aangesloten en het invoeren van (zorg)data moet vaak ook nog eens in meerdere systemen.

Zelf heb ik ook een dag meegedraaid met een arts en ik durf te bevestigen dat een dokter voor 20% IT-er is. Als je niet handig met computers en software bent, kun je minder patiënten en/of minder goede zorg verlenen.

“Ik durf te bevestigen dat een arts voor 20% IT-er is”

Gelukkig is er steeds meer focus op IT-integraties tussen systemen en algemene vernieuwing. Wat ik nog te weinig zie terugkomen zijn nieuwe (IoT) apparaten die rechtstreeks data kunnen delen en op afstand aangestuurd kunnen worden.

In dat laatste geval is alles in een ziekenhuis en zelfs daarbuiten in het geval van thuis- of nazorg met elkaar te verbinden. Hierdoor kun je bijvoorbeeld als arts makkelijker en zelfs beter bijhouden hoe het herstel van een patiënt verloopt en kan het aantal zorgdagen in het ziekenhuis omlaag.

Het is dus belangrijk om niet alleen op de IT-innovaties te focussen, maar ook te onderzoeken hoe je de manier van werken ‘IoT proof’ maakt. Er zijn tenslotte via IoT veel nieuwe toepassingen mogelijk.

Een succesvolle uitrol
IoT zelf wordt mogelijk gemaakt middels diverse netwerktechnieken zoals 4G, Narrowband IoT en LTE-M met daarbij diverse eigenschappen, zoals lange batterijduur, een kleinere vormfactor en betere (indoor) reikwijdte. Je moet het soort netwerk dus afstemmen op de vereiste toepassing.

Belangrijk hierbij is dat je klein start in een echte omgeving met bijvoorbeeld patiënten en artsen. Je zult zien dat een theoretische toepassing niet altijd zo goed werkt als gedacht. Op basis van de feedback kun je dan aanpassingen maken of besluiten dat het niet werkt of wellicht nog te vroeg is.

Vergeet niet dat het erg waardevol is als je via een beperkte pilot te weten komt dat een bepaalde toepassing (nog) niet werkt. Hiermee leer je om uiteindelijk de volledige uitrol succesvol(ler) te maken.


Rond het event over Zorgtechnologie delen wij opiniestukken van onze sprekers. Max Kranendijk is Senior Innovation Manager bij VodafoneZiggo. Hij beoordeelt de tientallen innovatieve ideeën die wekelijks binnenkomen vanuit start-ups, corporates en kennisinstellingen. Met het VodafoneZiggo Innovatieteam onderzoekt hij welke ideeën een interessant product kunnen opleveren voor klanten, zowel zakelijk als particulier.
Klik hier als je meer wilt weten over de IoT-mogelijkheden bij Vodafone.