Hoe het Haagse ecosysteem van ImpactCity bijdraagt aan een betere wereld

PARTNERCONTENT – ImpactCity Den Haag is een uniek ecosysteem voor ondernemers die werken aan innovaties voor een betere wereld. Dat past bij de tijdgeest én bij het DNA van de stad.

De wereldbevolking groeit, grondstoffen raken uitgeput en het milieu wordt zwaar belast. Door schaarste van voedsel, water en energie ontstaan conflicten die iedereen raken. Bij deze belangrijke mondiale problemen is Den Haag nauw betrokken. Als internationale stad van vrede en recht is Den Haag een uniek knooppunt van internationale organisaties, NGO’s, overheden en bedrijven die zich voor een betere wereld inzetten. Hier wordt al meer dan een eeuw gewerkt aan internationale maatschappelijke vraagstukken. De opgebouwde expertise is enorm. Experts van over de hele wereld zetten in de hofstad hun talenten in.

“We leven in tijden van ondernemerschap en innovatie door startups, scale-ups en unicorns.”

Deze positie en traditie geven Den Haag ook een voorlopersrol. De wereld verandert in een razend tempo. Technologische ontwikkelingen drukken een groot stempel op de economie en op de arbeidsmarkt. We leven in tijden van ondernemerschap en innovatie door startups, scale-ups en unicorns. Overal worden startupprogramma’s ingericht om jonge ondernemers aan te trekken en innovatie aan te jagen.

Met ImpactCity creëert de gemeente Den Haag een gunstig klimaat voor ondernemers die werken aan innovaties voor een betere wereld. Dit wordt ook wel de impact economie genoemd. Dat gaat van het oplossen van voedsel- of milieuproblematiek tot het verbeteren van toegang tot hernieuwbare energiebronnen en het stimuleren van humanitaire innovatie. Zolang de bedrijven maar werken aan maatschappelijke en technologische innovaties met impact op de Sustainable Development Goals, de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties. ImpactCity bouwt daarmee voort op de aanwezige expertise in Den Haag, zodat deze het snelst gecommercialiseerd kan worden. Doing good & doing business, is het motto. Het is een scherpe keuze die past bij de unieke positie en geschiedenis van de stad.

“Doing good & doing business, is het motto.”

Krekels

Het kloppende hart van ImpactCity is Apollo 14, een bedrijfsverzamelpand in de nieuwe startup-hub in de Binckhaven, een gebied voor stadsontwikkeling nabij het centraal station. Het zoemt er van de energie en bedrijvigheid. Op de ene verdieping krijgen startups workshops van gerenommeerde partnerorganisaties als TNO en Ernst & Young. Elders haasten jonge ondernemers zich door de gang, op weg naar een conference call met een klant in een andere tijdzone. ,,Toen we hoorden dat we naar Den Haag konden, aarzelde ik geen moment,” zegt onderneemster Bicky Nguyen uit Vietnam. Haar startup Cricket One bouwt zeecontainers om tot gecontroleerde kweekomgevingen voor krekels. Die krekels worden uiteindelijk verwerkt tot voedsel. ,,In 2050 wonen er 9 miljard mensen op aarde. Er is niet voldoende landbouwgrond en zoet water om iedereen te voeden,” legt Nguyen uit. ,,Krekels en andere insecten in poedervorm zijn een voedzaam en milieuvriendelijk alternatief.”

“Er was belangstelling voor haar bedrijf uit Amsterdam en Sillicon Valley. Maar Den Haag gaat echt voor duurzaamheid en sociale impact.”

Cricket One won vorig jaar de The Hague Innovators Challenge, een internationale wedstrijd uitgeschreven door ImpactCity. Nguyen gaat haar bedrijf nu verder uitbouwen in Apollo 14, waar ze toegang heeft tot het uitgebreide Haagse ecosysteem van bedrijven en investeerders. Let wel: aan opties had deze ervaren Vietnamese onderneemster geen gebrek. Eerder verkocht Nguyen een startup die digitale meetinstrumenten voor boeren ontwikkelde. Er was belangstelling voor haar bedrijf uit Amsterdam en Sillicon Valley. ,,Maar Den Haag gaat echt voor duurzaamheid en sociale impact. Dat trok ons over de streep.”

Binnen ImpactCity wordt gewerkt aan het aantrekken van innovatieve bedrijven uit binnen- en buitenland. Afgelopen november trok het jaarlijkse evenement Impact Fest liefst 1200 internationale ‘Impact Makers’, internationale bedrijven, investeerders en overheden die zich voor duurzame doelen inzetten. Dat was een succes en over de grenzen kijkt men mee. ImpactFest wordt door de Europese Commissie inmiddels erkend als officieel ESER (European Social Economy Regions) evenement. En dit jaar organiseert EVPA, de Europese organisatie voor filantropie en sociaal investeren, haar congres in Den Haag om aan te sluiten bij ImpactFest.

Geen pluche

Internationaal succes is prachtig, maar ImpactCity gaat ook over het behouden van Haags talent voor de stad. Zo’n talent is Hagenaar Marc Nijmeijer (45), oprichter van de startup WellDecommissioned, dat overheden en oliemaatschappijen met zelf ontwikkelde software adviseert over het efficiënt sluiten van olie-en gasvelden. Na een carrière van 20 jaar bij Shell besloot Nijmeijer zich te wijden aan een grote uitdaging. ,,Er zijn wereldwijd 2 miljoen putten die we moeten dichtgooien. Als we dat niet nu op een gestructureerde en verantwoordelijke manier doen, schuiven we het probleem door naar de toekomstige generaties.”

“De netwerkbijeenkomsten, hackathons en workshops en het transparante gebouw zorgen voor kruisbestuivingen.”

Twee jaar na oprichting draait WellDecommissioned goed. Nijmeijer verwacht opnieuw stevig te gaan uitbreiden en tot een scale-up uit te groeien. Met zijn kennis van het internationale bedrijfsleven brengt Nijmeijer een welkom brok ervaring naar Apollo 14. Daar kunnen de jonge ondernemers in het programma weer van profiteren. Maar ook voor Nijmeijer zijn er voordelen. ,,Ik koos heel bewust voor ImpactCity. Wij positioneren ons als een speler die het sluiten van olieputten ziet als een wereldwijd maatschappelijk vraagstuk. Dan moet je niet in een pluche kantoor op de Zuidas gaan zitten. Hier hebben we betonvloeren, geen hoogpolig tapijt.” Inmiddels is er een hechte community aan de Binckhaven. De netwerkbijeenkomsten, hackathons en workshops en het transparante gebouw zorgen voor kruisbestuivingen, ziet ook Nijmeijer. ,,Het is ideaal. Wij zitten hier dicht bij veel bedrijven uit de energiesector én bij jong talent uit Delft en Leiden. Je merkt dat het werkt. Het is echt bijzonder wat in Den Haag is ontstaan.”Vorige week is in Rotterdam de NRC Live Impact Challenge van start gegaan. NRC Live biedt, in samenwerking met Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en ImpactCity, 100 professionals uit bedrijfsleven, overheid en wetenschap de kennis, inspiratie en het netwerk om bij te dragen aan een betere wereld met financieel resultaat. Kijk hier voor meer informatie.