Het is tijd voor een overheidsverplichting op energiebesparing

Het besparen op energie is een stuk minder sexy dan het duurzaam opwekken ervan. Toch is ook besparen van essentieel belang. Het is daarom tijd dat de overheid ons gaat verplichten om energie te besparen, denkt Evert den Boer, algemeen directeur van Greenchoice. Op eigen houtje gaan we het helaas niet redden.

Als je zelf duurzame energie opwekt is dat een leuk gespreksonderwerp; als je energie bespaart niet. Er is waarschijnlijk niemand die met trots zijn tochtstrippen laat zien. Bij zonnepanelen komt de buurman echter op eigen houtje vragen wat dat nou kost en oplevert.

“Er is waarschijnlijk niemand die met trots zijn tochtstrippen laat zien”

Toch is besparing één van de belangrijkste dingen wat je als consument kunt doen. We wekken in Nederland met elkaar steeds meer groene stroom op. Maar onze vraag naar energie neemt ook elk jaar toe. Daar valt haast niet tegenop te wekken.

“Het is tijd voor een overheidsverplichting op energiebesparing, op eigen houtje gaan we het volgens Evert den Boer @Greenchoice helaas niet redden. Lees opiniestuk @nrclive ”
Tweet this!

Onlangs bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek nieuwe cijfers uit. Vorig jaar bestond 6,6% van het totale energieverbruik in Nederland uit duurzaam opgewekte energie. Een record; nog nooit werd zoveel groene energie verbruikt. Goed nieuws, maar tegelijkertijd was er teleurstelling. De vraag naar energie nam wederom toe, waardoor we de in Nederland verwachtte 7% duurzame opwek niet haalden. Zo gaan we Nederland dus niet vergroenen!

Oer-Hollandse deugd van zuinigheid
Hoe komt dat toch? Waar is de oer-Hollandse deugd van zuinigheid en spaarzaamheid gebleven? Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat energiebesparing niet terug te verdienen valt. Dat is een groot misverstand!

Het zit in kleine dingen. Met eenvoudige maatregelen als een deurdranger is bijvoorbeeld al winst te behalen. In veel huishoudens zijn radiatoren en cv-ketels niet goed afgesteld en ontbreekt het aan goede tochtprofielen of hang- en sluitwerk. Regel je deze zaken goed, dan kun je er tientallen procenten energie mee besparen. De investering is er binnen een jaar uit.

Ook grotere besparingsmaatregelen hebben een redelijke terugverdientijd. Bij het isoleren van de spouw is de investering bijvoorbeeld binnen enkele jaren weer terugverdiend. Het levert harde euro’s op en – ook niet onbelangrijk – veel comfort. Toch kiezen veel huishoudens er niet voor.

“De investering levert meer op dan een spaarrekening”

Nog een voorbeeld: triple glas en goede isolatie van het dak en de vloer. De terugverdientijd is weliswaar langer, maar de investering levert nog altijd meer op dan een spaarrekening. Goede isolatie hoeft de komende halve eeuw niet vervangen te worden, je huis krijgt er een langere levensduur van en neemt in waarde toe.

Financiering hoeft geen barrière te zijn
Natuurlijk, je moet het kunnen betalen, maar de financiering hoeft geen barrière te zijn. Banken en energieleveranciers bieden en ontwikkelen verschillende proposities om het makkelijker te maken. Er is al een energiebespaarlening, je kunt 6% extra hypotheek opnemen of producten zoals zonnepanelen leasen.

Een lening kost – met rente – op zijn hoogst net zoveel als de besparende maatregelen opleveren. Break-even dus. En daarbij: de kans is zeer groot dat energie, met name gas, steeds hoger wordt belast in de toekomst. Dan zou die lening weleens geld kunnen gaan opleveren.

Normeren
Besparen loont dus. Maar het gebeurt onvoldoende. En dus blijft er maar één oplossing over: normeren. Het zal de markt activeren. Ook mensen die niet zoveel met duurzaamheid hebben, worden dan immers verplicht minimale besparingsmaatregelen door te voeren. Vooralsnog kiest de overheid alleen voor stimulering, maar zonder goede normering en dus minimumeisen, zullen we de benodigde stappen helaas nooit zetten.

“Zonder goede normering en dus minimumeisen, zullen we de benodigde stappen helaas nooit zetten”

Ik pleit voor een – door de overheid – verplicht gesteld minimum energielabel per woning. Het zou in het komende klimaatakkoord opgenomen moeten worden. De huidige systematiek van de energielabels geeft echter niet de goede prikkels en moet worden aangepast naar een norm die gebaseerd is op daadwerkelijk energieverbruik per vierkante meter woning.

Energiebesparing komt bij woningbezitters dan automatisch hoger op de agenda te staan, zeker als er toch al verbeteringen in het huis doorgevoerd moeten worden. Als je bijvoorbeeld een nieuwe keuken gaat plaatsen, zul je direct onderzoeken welke besparingsmaatregelen je in de verbouwing mee kunt nemen.

Hopelijk komt de buurman dan wel even langs. En niet alleen om naar de nieuwe keuken te kijken, maar ook om te zien hoe je die geïsoleerde spouwmuur aanpakte of welke tochtstrippen je plaatste.


Evert is sinds 2015 algemeen directeur van duurzame energieleverancier Greenchoice. De ambitie: het versnellen van de lokale energietransitie. Greenchoice levert ruim 400.000 klanten groene energie en bosgecompenseerd gas, helpt bij het besparen ervan en het zelf opwekken van stroom. Evert heeft uitgebreide ervaring in de energiesector en is lid van het bestuur van Energie-Nederland. Voor Greenchoice woonde hij met zijn gezin in Kopenhagen, waar hij werkte voor het Deense DONG Energy.


Tijdens onze Energieserie delen wij regelmatig opiniestukken van onze sprekers.

Bekijk programma

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige NRC Live events? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Suggesties voor een spreker?

Suggesties voor een spreker?

Ken jij iemand die goed zou kunnen spreken op een van onze events? Stel dan een spreker aan ons voor!