De toekomst van werk begint vandaag. Ben jij er klaar voor?

De arbeidsmarkt ziet er binnen afzienbare tijd volledig anders uit. Er ontstaat meer variatie in contractvormen, een toename van het aantal onvrijwillige zelfstandigen, en door de veranderende demografie, robotisering en AI is omscholing voor een grote groep werkenden nu al essentieel. Het is de hoogste tijd: werkgevers én werkenden moeten gezien de toekomst van werk en de veranderende arbeidsmarkt nu aan de slag!

Bereid je nu voor op de toekomst van werk

In vier avonden spreken we over de invloed van technologie op beroepen en banen, de effecten van de veranderende werk-privébalans en het belang van Leven Lang Leren. Holacratie, Spotify-modellen en situationeel leiderschap – nieuwe organisatievormen poppen op, de roep om onconventioneel werken klinkt steeds luider. Maar, wanneer werken zulke werkvormen nu echt? En vooral, wanneer niet? Van het nieuwe werken tot talent intelligence en van e-HRM tot de maatschappelijke effecten van onze arbeidsmarkt in transitie – de toekomst van werk beinvloedt ons allemaal op vele gebieden. We sluiten de serie daarom af met een groot debat over mens, werk én maatschappij.

Van vragen naar antwoorden

Bereid je voor op de toekomst van werk. Krijg antwoorden op vragen, deel ervaringen, krik je kennisniveau op.

Kom ook naar de serie Future of Work en krijg antwoord op vragen als:
 • Hoe zet je succesvol een inclusief en investerend opleidingsklimaat op?
 • Wat zijn de lessen van innovatieve organisatievormen als holacratie, co-creatie en situationeel leiderschap?
 • Wat zijn de mogelijke toekomstscenario’s en hoe bereid ik me daar als organisatie en/of werkende op voor?
 • Wat is de rol van HR bij innovatie en technologische disruptie?
 • Wat doet ‘work-life integration’ met de geest van de werknemer en hoe kun je daar als organisatie een verantwoorde rol in nemen?
 • Wat is de impact van de veranderende arbeidsmarkt op pensioen en onderwijs, en hoe zetten we de stap naar morgen?

Bestel nu jouw ticket voor 'Future of Work'!

In het kort
 • Data avonden Avond 1: 10 september
  Avond 2: 1 oktober
  Avond 3: 29 oktober
  Avond 4: 19 november
 • Tickets Passe-partout: €175 (25 % korting*)
  3 avonden: €150 (15 % korting)
  2 avonden: €105 (10% korting)
  1 avond: €59

  * Deze passe-partout korting is geldig tot 15 augustus.

  Bestel nu tickets

 • Tijd 19.30 - 21.30 uur
 • Locatie TQ
  Singel 542, Amsterdam
 • Programmamaker Marjon Op de Woerd
 • Partner worden? Neem contact op met
  Eva Diepenbroek
 • Mailadres voor vragen nrclive@nrc.nl
 • Telefonisch contact 020 755 39 21

Sprekers

Paul Preenen
Paul Preenen
Paul Preenen Senior Researcher Organizational Behaviour TNO
Christine Baaijens
Christine Baaijens
Christine Baaijens Manager Research Déhora Consultancy Group
Tanya Bondarouk
Tanya Bondarouk
Tanya Bondarouk Professor of HRM and Technology I University of Twente
Steven Dhondt
Steven Dhondt
Steven Dhondt Bz hoogleraar Workplace Innovation, Projectleider Beyond 4.0 en Sr. onderzoeker TNO
Roos Wouters
Roos Wouters
Roos Wouters Oprichter en aanjager van de Werkvereniging
Jos Sanders
Jos Sanders
Jos Sanders Sr. onderzoeker TNO en Lector Leren tijdens de Beroepsloopbaan HAN
Cedric Muchall
Cedric Muchall
Cedric Muchall Oprichter Keytoe
Joep Stassen
Joep Stassen
Joep Stassen Dagvoorzitter
Martijn Pater
Martijn Pater
Martijn Pater CEO Fronteer
Hans van Leeuwen
Hans van Leeuwen
Hans van Leeuwen Directeur HR, Asito
Ard-Pieter de Man
Ard-Pieter de Man
Ard-Pieter de Man Hoogleraar Management Studies VU & innovatie-adviseur
Fokke & Sukke
Fokke & Sukke
Fokke & Sukke Geven hun visie
Dit zijn dé onderwerpen van de serie
'Future of Work'

De veranderende arbeidsmarkt beïnvloedt talrijke gebieden. In het grote aantal interessante thema’s dat momenteel speelt, hebben we een keuze moeten maken. Wij geloven dat dit dé thema’s zijn die nu onze aandacht verdienen.

 • Dag 1: Mens, werk én technologie | 10 sept
 • Dag 2: Mens, werk, leven én leren | 1 okt
 • Dag 3: Mens, werk, data en innovatieve organisatievormen | 29 okt
 • Dag 4: Mens, werk én maatschappij | 19 nov

Door robotisering en AI verdwijnen banen, maar komen er ook banen bij. Wat zijn mogelijke toekomstscenario’s? Wat is de rol van technologie? En hoe bereid je je als individu, organisatie, leider en beleidsmaker voor op de toekomst?

 

Tijd Inhoud Spreker
19.00
Ontvangst en raak aan de praat
19.30
Opening en de Grote Nederlandse Arbeidsmarkt-Quiz
Lees meer

Vanavond spreken we over de veranderende arbeidsmarkt en het veranderende karakter van werk zelf. Het tempo waarin de techniek en onze omgeving zich ontwikkelt neemt toe, waardoor wendbaarheid en voorbereiding essentieel is.

Een goed begin is het halve werk. Daarom zorgen we vanavond allereerst dat de basiskennis op orde is. Want, wat weet je eigenlijk van de huidige Nederlandse arbeidsmarkt?

19.50
De krachten die onze toekomst vormgeven – hoe ziet de (werk)dag van morgen eruit?
Lees meer

Flexibilisering, robotisering, digitalisering én een veranderende demografie zorgen ervoor dat de wereld van werk verandert. Hoe zien die veranderingen er precies uit? En, hoe organiseren we het werk in de toekomst?

De toekomst voorspellen kan niemand, maar door een gebrek aan een eenduidig toekomstbeeld achteroverleunen is onverantwoord. Aan de hand van verschillende scenario’s kijken we daarom naar onze mogelijke toekomst en proberen we deze te begrijpen. Hoeveel uur per week werken mensen straks? Bestaat er nog zoiets als een vast contract of een vaste werkplek? Welke banen verdwijnen door robotisering en kunstmatige intelligentie, en welke banen ontstaan er juist? En, wat betekent dat voor de groei van onze economie?

20.10
Dit betekent de toekomst van werken voor jou
Lees meer

De toekomst van werk beïnvloedt ons allemaal. Bedrijven moeten strategische keuzes maken, voor zowel werknemers in dienst als zelfstandigen is er werk aan de winkel en de politiek moet kritisch naar het systeem kijken. De onvermijdbare veranderingen hebben verstrekkende gevolgen, maar wat betekent het precies voor jou? Welke stappen moet je nú zetten om straks voorbereid te zijn. En, hoe doe je dat strategisch en succesvol? Een panel – waarin bedrijven, werkenden én de politiek vertegenwoordigd zijn – gaan met deze vragen aan de slag en met elkaar in gesprek.

Welke acties moeten er genomen worden door wie? Waarom is dat urgent? En, hoe doorbreken we de stilstand? Praat vooral mee!

20.40
Doe de test! In welk scenario werk jij het liefst?
Lees meer

Genoeg geluisterd, hoe ziet jouw ideale wereld eruit?

20.50
De werkgever aan zet: hoe kunnen organisaties zich voorbereiden op de impact van technologie op onze beroepen én bedrijven?
Lees meer

Taken en beroepen veranderen onvermijdelijk door technologische disruptie. We hebben eerder deze avond vastgesteld dat de veranderende interactie van mens en techniek onomkeerbaar is, dat omscholing essentieel is, dat de politiek aan de slag moet en dat het bedrijfsleven zich hoognodig moet voorbereiden op de transitie.

Het is tijd om in te zoomen op de praktijk. We kijken naar bedrijfsstrategieën om met de invloed van technologie om te gaan. Technologie, Organisatie en Personeel: dat staat centraal bij het maken van een strategisch plan. Hoe bereid je je voor op de toekomst, hoe kun je technologie inzetten om vaardigheden en de inzetbaarheid van werkenden te versterken en de duurzaamheid van je organisatie veilig te stellen? Waar en hoe begin je? Hoe kom je tot de beste strategie?

21.30
Borrel mee en praat verder!

We worden ouder en werken langer. Een loopbaan kent meerdere fasen, een leven niet meer de klassieke school-werk-pensioen driedeling. Steeds meer mensen werken flexibel en vanuit een zelfgekozen locatie. De roep om omscholing en ‘levenslang leren’ wordt snel gedaan, maar wat betekent dat in de praktijk? Hoe verandert dat onze arbeidsbeleving en maatschappij? En, hoe ga je daar als bedrijf mee om?

 

Tijd Inhoud Spreker
19:00
Ontvangst en raak aan de praat
19:30
Opening en korte terugblik op avond 1
19:45
Vaardigheden zijn de toekomst van werk
Lees meer

De huidige arbeidsmarkt moet om! We moeten naar een meer op vaardigheden (skills) gerichte arbeidsmarkt, waar zogenoemde intersectorale mobiliteit wordt gefaciliteerd en een Leven Lang Ontwikkelen de norm is. Hoe zorg je voor een positieve leerervaring, hoe versterk je vaardigheden en wat zijn dé vier routes naar duurzame inzetbaarheid van mensen? Jos Sanders - senior researcher bij TNO, lector Leren tijdens de Beroepsloopbaan aan de HAN en nauw betrokken bij het project ‘House of Skills’ – weet dat als geen ander. Aan de hand van theorie én praktijkvoorbeelden deelt hij vanavond zijn kennis en ervaringen.

20:05
De kunst van omdenken: Duurzame inzetbaarheid in de praktijk, het kan wel!
Lees meer

Van theorie naar de soms weerbarstige praktijk. Hoe kun je als groot bedrijf succesvol inzetten op inclusiviteit en de continue ontwikkeling van medewerkers? Asito, een van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland met zeker 10.000 mensen in dienst, weet het antwoord. Asito wordt gezien als een van de koplopers op het gebied van diversiteit, inclusie en mensgerichtheid. ‘Medewerkersbeleving’, dat is het speerpunt van Hans van Leeuwen, HR-directeur bij het schoonmaakbedrijf. “We zijn er volop mee bezig, maar we zijn er nog lang niet”, geeft hij direct toe. Veel werkgevers denken dat het bij hen überhaupt niet kan. De kunst is omdenken; hoe kan het wel?

20:25
Loopbaan-APK – keur jezelf en kies je leerdoel!
Lees meer

Wie ben je en waar sta je in relatie tot de arbeidsmarkt qua persoonlijkheid, drijfveren, carrièreperspectief, werkervaring, opleiding en vaardigheden, competenties en aanpassingsvermogen. In de Loopbaan-APK gaat het om het stimuleren van de eigen regie en het ondernemen van actie om jouw arbeidsmarktpositie te verduurzamen.

In verkorte vorm kijken we vanavond naar jouw eigen loopbaan-APK en dagen we je uit één leerdoel te formuleren.

20:35
Het Nieuwe Werken én Leven: hoe verandert dat onze arbeidsvormen én samenleving?
Lees meer

Work-Life Balance? Die term is achterhaald. Veel vaker reppen de kenners over Work-Life Integration, want de ooit harde scheidslijn tussen werk en privé raakt steeds vloeibaarder. Het nieuwe werken leidt tot een hogere productiviteit, maar veelal ook tot meer werk-privé conflicten. Werkenden identificeren zich meer met hun werk, moeten langer doorwerken door een stijgende levensverwachting en continu investeren in hun marktwaarde om bewegelijk te blijven op de arbeidsmarkt.

Hoe verandert het nieuwe werken, leven én leren de arbeidsmarkt? Hoe verhoudt Nederland zich tot de rest van de wereld en wat zeggen de huidige ontwikkelingen over de toekomst? Welke kant gaan we op?

21:20
De neuropsycholoog vertelt: het effect van de ‘ideal worker culture’ op onze geest
Lees meer

Niet alleen op macroniveau heeft de zogenoemde ‘ideal worker culture’ impact. Wat doet dit met de geest van de werkenden?

21:30
Borrel mee en praat verder!

Collega’s die elkaars salaris bepalen, situationeel leiderschap, holacratie, de kracht van diversiteit in co-creatie, de rol van e-HRM bij innovatie en Talent Intelligence. We hebben het vanavond over ethiek, effectiviteit, implementatie én praktijkervaringen.

 

Tijd Inhoud Spreker
19:00
Ontvangst en raak aan de praat
19:30
Opening en korte terugblik op avond 2
19:45
e-HRM als middel voor innovatie
Lees meer

We starten vanavond met de veranderende rol van HR. De toekomst van werk beïnvloedt HR, een afdeling die steeds meer van het operationele naar het strategische speelveld schuift. Wat is de concrete impact van technologie op HR? En waarom is e-HRM zo’n belangrijk element voor succesvolle innovatie trajecten? De kansen van technologie, de toenemende betekenis van HR-Analytics en de rol van e-HRM bij innovatie staat in het openingsverhaal van Tanya Bondarouk, door HRTop100 uitgeroepen tot HR-wetenschapper van dit jaar, centraal.

20:05
Talent Intelligence en Personeelsplanning: stel de toekomst veilig met data
Lees meer

Betere beslissingen ten aanzien van de kracht van jouw organisatie: het medewerkersbestand. Wat is het belang van talent intelligence en people analytics? Hoe blijf je ook op de lange termijn succesvol en weerbaar tegen de onvermijdelijke veranderen? Hoe pak je dit aan? Waar begin je? Wanneer kan het ook voor jou een succes zijn?

20:25
Collaborate or Die: Holacracy als model voor een co-creatieve samenleving
Lees meer

Fronteer is een strategisch adviesbureau dat bedrijven helpt te innoveren. Niet gek dat ze zelf de innovatie-hamer gepakt hebben en spijkers met koppen zijn gaan slaan. Van profit naar purpose en van hierarchy naar ‘voting with feet’ – Fronteer organiseert zichzelf tegenwoordig volledig holacratisch. En de klanten met wie ze werken? Die krijgen te maken met holacracy light. Voor Martijn Pater, oprichter van Fronteer, past het perfect bij zijn visie op een co-creatieve samenleving. Het is dus geen toeval dat hij beide combineert in zijn bedrijf. Maar, hoe werkt dit in de praktijk? Wat zijn de geleerde lessen? En is de holacratie zo zaligmakend als het klinkt?

20:40
AHOY, UTOPIA IN ZICHT! (maar niet voor iedereen)
Lees meer

Onbeperkte vakantiedagen, collectief belegde ontslagrondes, geen geschreven regels en volledige transparantie over alle salarissen – digital marketingbureau Keytoe experimenteert volop met vernieuwend organiseren. De speeltuin die eigenaar Cedric Muchall gecreëerd heeft, leidde ook tot de ontwikkeling van de zogenoemde SentimentsApp, een app waarbij collega’s invloed hadden op elkaars salaris. De aandacht van nationale en internationale media was destijds groot, maar Cedric Muchall zelf stond niet achter het idee. “Ik heb een haat-liefde verhouding met de cultuur in mijn eigen bedrijf. De groep is experimenteler dan ik, maar door onze keuze voor situationeel leiderschap heb ik niet meer het laatste woord.”

Een aspect is Keytoe en Cedric volledig helder: het klassieke bedrijfsleven heeft ons geconditioneerd en het is essentieel dat we dat loslaten. “Keytoe is het positieve alternatief, een soort Utopia. Maar eerlijk is eerlijk, het is niet voor iedereen.”

21.05
De bijsluiter van nieuwe organisatievormen
Lees meer

Utopia? Halleluja? Het gouden ei? Niet iedereen ziet alleen maar voordelen van nieuwe organisatievormen, zoals holacratie en het zogenoemde Spotify-model. Wat zijn de grootste voor- en nadelen van nieuwe organisatievormen? Wanneer kies je welk model? En, wat moet je doen om het te laten slagen?

Ard-Pieter de Man, hoogleraar VU, verdiept zich sinds begin jaren negentig in nieuwe organisatievormen. "Een blauwdruk volgen die ergens ooit verzonnen is, dat is nooit een goed idee", aldus De Man. Donderdagavond 29 oktober deelt hij zijn bijsluiter over experimenteren op de werkvloer.

21:30
Borrel mee en praat verder!

De technologische, demografische en sociale veranderingen zorgen voor toenemende ongelijkheid en maatschappelijke disruptie. De toekomst van werk heeft impact op financiële zekerheden, onderwijs, sociale zekerheid, zingeving en (werk)geluk. Eendimensionaal kijken kan niet niet meer. Groot debat over mens, werk én maatschappij. Praat mee!

Tijd Inhoud Spreker
19:00
Ontvangst en raak aan de praat
19:30
Opening en terugblik op avond 3
Lees meer

Op dit moment zijn we nog druk bezig met de concrete invulling van het programma. Binnen kort is er meer bekend over de sprekers én de invalshoeken.

19:45
Blik op de toekomst: een sterkere arbeidsmarktstructuur
Lees meer

Werken moet meer gaan lonen, werkzoekenden, werkgevers, UWV en gemeenten moeten elkaar regionaal beter en sneller vinden, en het project ‘Leven Lang Ontwikkelen’ is een van de grote ambities van dit ministerie. De arbeidsmarkt verandert, de overheid móet aan de slag. Een utopie of zijn de overheidsplannen daadwerkelijk te realiseren? En zo ja, hoe dan en met wie?

20:00
Debatteren in rondes
Lees meer

De arbeidsmarkt is aan tig systemen verbonden. Van de woningmarkt, tot het onderwijs en van sociale zekerheid tot onze financiële structuren. Te vaak behandelen we elk thema
als apart vraagstuk waardoor we onze kijk op het totaalbeeld verliezen. Dat is niet alleen zonde, maar ook ongelukkig. In een aantal rondes praten we vanavond over de onderlinge verbanden en zoeken we naar de kansen voor morgen!

21:10
Denken in kansen – wie zet morgen welke stap?
Lees meer

Tijd om in kansen te denken én te zoeken naar die plekken waar de welvaartswinst te behalen is. Als we meer samenwerken en erkennen dat onze uitdagingen integraal moeten worden opgelost, lukt dat zeker. Een enorme verantwoordelijkheid, die we met elkaar dragen. Wat is de eerste stap in zo’n proces? En wat is de tweede, en de derde? Iedereen kan bijdragen, maar hoe? Een stappenplan voor morgen, overmorgen, en…

21:30
Borrel mee en discussieer verder!
Wil jij..
 • in vier avonden worden bijgepraat door koplopers in het bedrijfsleven en de wetenschap over hun visie op de toekomst van werk?
 • praktische handvatten krijgen die jou in staat stellen jouw organisatie klaar te stomen voor de toekomst?
 • nadenken over de impact van technologische en demografische disrupties op toekomstscenario’s?
 • praten en kennis delen met andere betrokken professionals en je netwerk uitbreiden?

 

Meld je nu aan
Voor wie is
Future of Work?
 • Voor mensen uit het (hoger kader) bedrijfsleven, waaronder CEO’s, recruiters, strategie-, innovatie- en HR-Managers.
 • Voor werkenden, onder wie werknemers in dienst, digital nomads, zzp’ers en ondernemers.
 • Voor beleidsmakers, economen en arbeidsmarktdeskundigen die moeten inspelen op de sociaal-economische gevolgen van het toekomstig werklandschap.
 • Onderzoekers binnen robotica, kunstmatige intelligentie, arbeidsmarkt en sociale economie.

6 redenen om 'Future of Work' niet te missen:

 • Podium
  Podium

  Fantastisch podium: actueel, kritisch en origineel. Écht NRC.

 • Netwerk
  Netwerk

  Kom samen en verbind met verschillende betrokkenen die zich bezig houden met de toekomst van werk.

 • Experts
  Experts

  Bevlogen koplopers in het bedrijfsleven en wetenschappers over hun visie op de toekomst van werk.

 • Up-to-date
  Up-to-date

  In één avond bijgepraat: hoor alles over de laatste ontwikkelingen en ideeën van koplopers en onderzoekers.

 • Interactie
  Interactie

  Sparren op niveau en inspiratie opdoen in motiverende setting.

 • Borrel
  Borrel

  Sluit de avond af met een drankje, een lekkere borrelhap én goed gezelschap.

Tickets 'Future of Work'

Kom je meer dan één avond, dan komen we je graag tegemoet met een korting van 10 of 15 procent. Kom je alle vier de avonden en dompel je jezelf écht helemaal onder in de wereld van werk? Dat belonen we! Bij de aankoop van een passe-partout heb je zelfs één avond gratis toegang!

Eén avond

Luister, praat én denk mee tijdens de serie Future of Work. Een ticket voor één avond kost 59 euro.

Ja, ik kom 1 avond!
Twee avonden

Bezoek twee avonden van de serie Future of Work en krijg 10% korting op de ticketprijs!

Ja, ik kom graag 2 avonden!
Drie avonden

Ontdek de veelzijdigheid van de toekomst van werk en bezoek drie avonden. We bieden je graag een korting van 15% aan!

Leuk, ik kom zeker 3 avonden!
Alle avonden!

Fantastisch, na vier avonden ben je volledig op de hoogte over de toekomst van werk én heb je je netwerk flink uitgebreid. Met een passe-partout krijg je maar liefst 25% korting* en kom je één avond gratis! *NB: Deze korting is geldig tot 15 augustus.

Ik kom alle avonden en ontvang 1 avond gratis!
Partner Future of Work
Ja, ik ben erbij!

Bereid je voor op de toekomst van werk. Krijg antwoorden op vragen, deel ervaringen en krik je kennisniveau op. Hoe? Je hoort het tijdens de avondserie ‘Future of Work’.

Meld je snel aan voor één of meerdere avonden van deze serie. Kom je alle vier de avonden en dompel je jezelf helemaal onder in de wereld van werk? Die inzet belonen we! Bij de aankoop van een passe-partout heb je één avond gratis toegang!

Aanmelden
Locatie

TQ City
Singel 542
1017 AZ Amsterdam

In het hartje van Amsterdam en direct aan de grachten vind je TQ City, dé plek voor ambitieuze start-ups in de techscène. Op de bovenste verdieping biedt TQ een prachtige ruimte voor de bijeenkomst ‘Future of Work’. Een toegankelijke setting, mooi uitzicht over de stad en een fijne plek om met elkaar verder te praten: we zien je graag op Singel 542!

Q-Park Kalverstraat
Parkeergarage Kalverstraat vind je aan de Singel 451 (€ 1,80 per 15 minuten). Vanaf hier is het 3 minuten lopen naar TQ.

Openbaar vervoer
Tram 24 | halte Muntplein (1 minuut lopen)
Tram 2, 11 en 12 | halte Koningsplein (3 minuten lopen)
De Noord/Zuidlijn | halte Rokin (4 minuten lopen)

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige NRC Live events? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Suggesties voor een spreker?

Suggesties voor een spreker?

Ken jij iemand die goed zou kunnen spreken op een van onze events? Stel dan een spreker aan ons voor!