De invloed van AI op het heden en de toekomst

winnen met ai conferentie nrclive

De strijd rondom Artificial Intelligence is hevig, de belangen zijn groot. “De heerser van AI zal over de wereld heersen”, aldus de Russische president Vladimir Poetin in 2017. De Verenigde Staten, China, Europa én Rusland voeren die strijd om de heerschappij. Robin Young – Chinees, opgegroeid in de VS en nu CEO van het succesvolle op AI-gebouwde Seedlink Technologies, wonend en werkend in Shanghai, kwam speciaal naar Amsterdam om zijn perspectief te delen op het podium van NRC Live. “Het is geen strijd, het is oorlog. En Europa gaat verliezen.”


Van macht tot ethiek en van eigen belang tot democratie – een groot aantal thema’s kwam tijdens het panelgesprek op het podium van Winnen met AI al voorbij. Het aantal vragen van bezoekers gedurende het panelgesprek met Robin Young, TNO’s Corporate Science Director Peter Werkhoven en NRC-journalist Wouter van Noort oversteeg echter de tijd die voorhanden was. We legden een aantal vragen alsnog aan hen voor.

Europa kan van China leren als het gaat om executie, het verzamelen van data, publiek-private samenwerkingen en wilskracht. Maar, wat kan China leren van de Verenigde Staten?
Robin Young: “China heeft het meeste geleerd van de ontwikkelde landen. Infrastructuur, beginselen van de rechtsstaat en management: China heeft de afgelopen decennia het grootste deel van zijn groei te danken aan de invoering van Amerikaanse en Europese beginselen. Hoewel veel van de voordelen al gerealiseerd zijn, kunnen de potentiële voordelen van Amerikaanse diensten en mate van professionaliteit China nog steeds vooruithelpen.”

“De grote vraag is waarschijnlijk niet hoe goed machines in staat zullen zijn om uit te leggen, maar hoe goed mensen in staat zullen zijn om te begrijpen.” – Peter Werkhoven

panel winnen met ai

De discussie op het podium van NRC Live richtte zich ook op de ethische uitdagingen van AI. In hoeverre is ‘Explainable AI’ een mogelijke oplossing voor de gerezen ethische vragen?
“Uitlegbaarheid is niet voldoende om ethisch gedrag van AI op te lossen. Ook niet-ethisch gedrag kan namelijk perfect worden verklaard. We hebben dus meer nodig. Ethisch gedrag vereist dat de maatschappij ethisch gedrag specificeert op AI, en AI om er over te kunnen redeneren. En als AI kan redeneren, dan kan ze dat uitleggen. De grote vraag is waarschijnlijk niet hoe goed machines in staat zullen zijn om uit te leggen, maar hoe goed mensen in staat zullen zijn om te begrijpen” aldus Peter Werkhoven.

Young ziet een niet te dichten kloof tussen mensen en machines. “Explainable AI betekent in de meeste discussies dat AI verklaarbaar is voor mensen. Maar, machines verwerken cijfers en mensen verwerken emoties, gedachten en gevoelens. Er zal dus altijd een kloof blijven bestaan. Dit is echter heel anders dan ethische kaders, waarmee je probeert AI te sturen en begeleiden. Uitlegbaarheid is dus een onderdeel van ethiek, maar zeker niet de oplossing”, aldus Robin Young.

Wouter van Noort, NRC-journalist en tech-redacteur, vindt ‘explainable AI’ veelbelovend en heel belangrijk om daadwerkelijk tot verantwoording te komen. “Maar het roept ook veel vragen op”, zegt hij desgevraagd. “De belangrijkste vraag is: hoe? Als AI de zwarte doos lijkt te zijn, dreigt ‘verklaarbare AI’ een modewoord te worden in plaats van een echte oplossing. Hetzelfde geldt voor algoritmische transparantie: wat dat betekent is op zijn best dubbelzinnig.”

“Voordat we een discussie kunnen voeren over wat juist is in tegenstelling tot de wil van het volk, moeten we eerst begrijpen wat de wil van het volk werkelijk betekent.” – Robin Young

Wat moeten regeringen in een democratie doen als het (waarschijnlijk) juiste advies van AI in strijd is met de wil van het volk?
“De wil van het volk is een lastig begrip. Is Brexit écht de wil van het volk? Of is het gewoon het resultaat van degenen die toevallig die avond hebben gestemd? Of is het het gevoel van de mensen die toen stemden, maar nu anders denken?”, vraagt Young zich af

“Voordat we een discussie kunnen voeren over wat juist is in tegenstelling tot de wil van het volk, moeten we eerst begrijpen wat de wil van het volk werkelijk betekent. Enkele van de meest monumentale menselijke ontwikkelingen waren immers tegen de wil van veel mensen. Denk aan de Eiffeltoren, waar gedurende de ontwikkeling veel weerstand tegen was, maar nu een kenmerk is van Parijs en Frankrijk.”

Volgens Peter Werkhoven, moeten overheden in dat geval opnieuw nadenken over wat ze AI over ethisch gedrag vertelden. “Democratische overheden zijn namens hun ingezeten verantwoordelijk voor het specificeren van ethisch gedrag van AI, bijvoorbeeld met betrekking tot het zelf rijden van auto’s. Die verantwoordelijkheid ligt niet bij autofabrikanten, autobezitters of softwareontwerpers.”

“Dit is misschien wel de grootste filosofische en politieke vraag van onze tijd”, zegt Wouter van Noort. “Wat zal er prevaleren: data of menselijke autonomie? Vanuit een humanistisch en liberaal perspectief denk ik dat de mens altijd het laatste woord moet hebben, ook al is de uitkomst misschien niet optimaal.”

“De mens moet altijd het laatste woord hebben, ook al is de uitkomst misschien niet optimaal.” – Wouter van Noort

Zullen kwetsbare groepen – die zich doorgaans aan de onderkant van de samenleving begeven – er straks slechter aan toe zijn door AI? Zullen die groepen steeds meer gegevens delen voor kortingen en vervolgens alle privacy verliezen, terwijl andere groepen zich daarvoor kunnen afmelden?
Wouter van Noort is er vrijwel zeker van. “Je ziet nu al een kloof tussen gebruikers van dure iPhones en goedkopere Android-telefoons als het gaat om privacy en gegevensbescherming. Privacy wordt steeds meer een luxe goed”, zegt hij.

“Kwetsbare groepen verliezen dan privacy voor geld. Maar met de technologie voor ‘veilig delen van gegevens’ kunnen mensen gegevens delen zonder dat ze hun privacy verliezen. Dit kan het dilemma oplossen”, gelooft Peter Werkhoven.


Robin Young | CEO Seedlink Technologies

Robin Young is Chinees, woont en werkt in Shanghai, is opgegroeid in de VS én doet veel zaken in Europa. Met zijn unieke perspectief duidde hij tijdens het congres Winnen met AI zijn blik op de razendsnelle Chinese ontwikkelingen op het gebied van AI, de strijd met de VS, de positie van Europa en de rol van de markt.

Dat kan hij als geen ander vanuit zijn rol als CEO van Seedlink Technologies, het bedrijf dat hij na een 15-jarige carrière in bedrijfsvoering en internationaal marketingmanagement in 2013 oprichtte. Binnen Seedlink integreert hij succesvol verschillende technologieën – zoals AI, NLP en machine learning – met human resource management. Seedlink ontwikkelt vanuit Shanghai toonaangevende technologie die bedrijven helpt bij het voorspellen van het gedrag van werknemers en het inhuren van talent door het analyseren van natuurlijke menselijke taal.


Peter Werkhoven | Corporate Science director TNO

Peter Werkhoven

Peter Werkhoven is corporate science director bij TNO, verantwoordelijk voor de strategie, kwaliteit en benutting van exploratieve kennisontwikkeling. Als hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, houdt hij zich bezig met augmented reality, brain-machine interfaces en intelligente autonome systemen. Peter is onder andere lid van de AINED-coalitie die de aanzet heeft gegeven voor de nationale Artificial Intelligence (AI) strategie.

 

Wouter van Noort | Journalist NRC

Wouter van Noort heeft zich als journalist bij NRC gespecialiseerd in innovatie en technologie. Naast zijn werk bij NRC geeft hij op verschillende plekken duiding aan tech-ontwikkelingen. Wouter geeft ook de wekelijkse tech-nieuwsbrief Future Affairs uit. Nieuwsgierig? Schrijf je hier in en ontvang elke zaterdag zijn updates!

 

 


 

AI voor managers
Wat kunnen we nog meer leren van AI en hoe kun je dit toepassen in jouw bedrijf? Leer tijdens de twee-daagse masterclass AI voor managers de handvatten om gelijk aan de slag te gaan.

Bekijk masterclass