De impact van een body scan op de consument

Je persoonlijke body scan, je lichaam digitaal in kaart brengen. Sommigen hebben er nog geen seconde bij stil gestaan, anderen kennen het vooral in de medische context of simpelweg van op de luchthaven. Als consument kun je er persoonlijk niets mee, een body scan dat is toch voor professionals die mij medisch adviseren of instaan voor mijn veiligheid? Dat hoeft niet zo te zijn. De ontwikkelingen in technologie die we de laatste jaren meemaken creëert een ongeziene innovatie stroom. Mensen en bedrijven gaan anders werken, we kunnen problemen oplossen waarvoor vroeger geen tastbare oplossing was. Dat is voor body scans ook zo.

“Wat is de impact van een body scan op de consument? Alexander Vandevelde @quantacorp legt het uit in zijn opiniestuk dat hij schreef in aanloop naar de Tech Talks @nrclive”
Tweet this!

Waarom zou ik dat willen gebruiken?

We kennen ons eigen lichaam nog steeds onvoldoende. In het beste geval hebben we wel notie van ons gewicht en misschien ook de BMI, ook al was de laatste check-up daarvan alweer een hele tijd geleden. Onze lichaamsafmetingen hebben nochtans een grote impact op ons leven. Ze zijn indicatief voor je gezondheid en spelen een dagelijkse rol in je persoonlijk comfort. We dragen immers allemaal gestandaardiseerde kledingmaten en leven in en rond een wereld van massa producten. Of deze dan passen voor jouw lichaam is een vraag die we nauwelijks stellen. Op goed buikgevoel kopen we een maatje medium t-shirt, want die vorige was ook medium. Die rugklachten in de auto leer ik wel mee leven, gelukkig zegt mijn fitness coach dat ik effectief wel vooruitgang maak. Met een persoonlijke body scan zijn we tegenwoordig in staat om dergelijke vraagstukken beter te beantwoorden.

Waren body scans dertig jaar geleden nog halve sciencefiction, vandaag zijn ze bereikbaarder dan ooit.

Body scans zijn niet moeilijk meer

Waren body scans dertig jaar geleden nog halve sciencefiction, vandaag zijn ze bereikbaarder dan ooit. Dan spreek ik niet over halve paskamers waar een dure installatie je halfnaakte lichaam scant tot op een millimeter detail. Deze werken beter dan ooit maar kennen slechts een beperkte toepassing. Body scans eenvoudig maken was exact wat we voor ogen hadden toen we ons bedrijf, QuantaCorp, oprichtten. Door middel van eenvoudige app kan een ieder met een smartphone een body scan maken. Simpelweg door het nemen van twee foto’s – de voorkant en zijkant van je lichaam – is een geschaald 3d-model het resultaat. Snel, eenvoudig en voor de privacy kun je kleding gewoon aanhouden en worden foto’s niet opgeslagen. Het resultaat, namelijk je lichaamsafmetingen, is onmiddellijk bruikbaar. Online een kledingstuk kopen? Tijd om te gaan sporten? Een body scan kan het je tegenwoordig onmiddellijk bijstaan, rechtstreeks via je smartphone.

Door middel van eenvoudige app kan een ieder met een smartphone een body scan maken. Simpelweg door het nemen van twee foto’s

Retail en e-commerce

We creëren met elkaar gigantische uitdagingen voor de toekomst omwille van ons online shopping gedrag. Zo’n 55% van de consumenten koopt tegenwoordig online kleding, waarbij 30% of meer van de kleding geretourneerd wordt omwille van het niet passen. We moeten stilstaan bij de ecologische impact die we hiermee veroorzaken. De verspilling van duurzame grondstoffen en impact op onze economie wordt geschat op 160 miljard euro jaarlijks wereldwijd, aldus The Boston Consulting Group en Global Fashion Agenda. Een eenvoudig ‘maatpaspoort’ door middel van een body scan kan hier al heel wat aan doen. De consument kiest de kledingmaat niet meer, dat doet de retailer op basis van de persoonlijke body scan. Handig voor de consument, efficiënt voor de retailer, goed voor het milieu door geen onnodig transport te creëren.

Health en fitness

We weten steeds meer over ons lichaam, maar de kennis blijft relatief beperkt. Je wearable weet wel of je een beetje beweegt, je gewicht is de referentie of je goed bezig bent. Een periodieke body scan kan je echter heel wat meer bijbrengen. Het scannen van je lichaam vertelt je hoe je lichaam aan het veranderen is en welke trend er is, wat je vet percentage is, of je fysieke doelstellingen realistisch zijn en hoe je ze kunt bereiken. Een body scan helpt zo je eigen lichaam beter te kennen en ook aan te zetten tot actie. Een kwestie van proactief in plaats van reactief reageren.

Een body scan helpt je eigen lichaam beter te kennen en ook aan te zetten tot actie.

Durven verder denken

De Retail en Health voorbeelden zijn mogelijkheden die we vandaag onmiddellijk kunnen plaatsen. We mogen echter niet vergeten dat Industry 4.0 ook in volle opmars is. Een body scan, en dus lichaamsafmetingen, kan een centrale rol spelen in hoe we producten willen en kopen. In plaats van een standaard autostoel, met bijhorende rugklachten, kan deze straks op jouw maat gemaakt worden. Jouw ideale bureau en stoel? Dat maakt de fabrikant straks op basis van jouw persoonlijke body scan. Een medium t-shirt? Nee, een t-shirt in jouw maat.

Naarmate het lichaam digitaal in kaart brengen voor de consument eenvoudiger wordt, kunnen bedrijven inzetten op efficiëntere manieren van werken en produceren.

Naarmate het lichaam digitaal in kaart brengen voor de consument eenvoudiger wordt, kunnen bedrijven inzetten op efficiëntere manieren van werken en produceren. Bewuster omspringen met duurzame grondstoffen en beter inspelen op de behoeften van het individu is essentieel voor bedrijven. Uiteindelijk worden we daar allemaal beter van. Jij als individu, onze planeet en wij als ondernemers.


Alexander Vandevelde is Managing Director van QuantaCorp. QuantaCorp heeft een platform ontwikkeld waarmee snel en efficiënt informatie over de grootte van een persoon vastgelegd kan worden door het nemen van twee scans. QuantaCorp digitaliseert het menselijke lichaam in een volledig geschaald en gemeten 3D-model.


In aanloop naar de NRC Live Tech Talks delen wij regelmatig opiniestukken van onze sprekers

Bekijk programma