De digitale zorgzame collega

“Goedemorgen allemaal, studenten en docenten van de Larsson school of management. Wij van Humiiny verwelkomen jullie voor een rondleiding bij ons bedrijf zodat jullie een kijkje in de keuken kunnen nemen van jullie toekomstige baan. Voel je vooral niet geremd om vragen te stellen, trouwens. Enne… mijn naam is Gerald Hendermans, maar zeg vooral Gerald.

Zoals jullie bij binnenkomst al hebben kunnen zien, verwelkomen wij niet alleen onze gasten heel hartelijk, maar wij verwelkomen ook de toekomst. Via de namenlijst die wij hebben gekregen en jullie sociale media profielen hebben wij een Humiiny profiel gemaakt van een ieder van jullie en onze gezichtsherkenningstechnologie heeft bij de poort jullie moeiteloos binnengelaten. Wij gebruiken deze technologie intern ook zodat wij zo dicht mogelijk bij onze Humiiny medewerkers kunnen zijn. Dat vinden we belangrijk.. dat we dicht bij elkaar zijn. Bijkomend voordeel van deze technologie is dat wij voor de beveiliging van ons pand in onze campus geen gebruik meer hoeven te maken van een extern beveiligingsbedrijf. Wij houden liever onze euros in onze eigen pocket als je begrijpt wat ik bedoel, hahaha.

“Een kijkje in de toekomst van het kantoorleven. Lees hier de futuristische column @jarnoduursma dat hij schreef voor @nrclive. ”
Tweet this!

Een ander bijkomend voordeel is trouwens dat we, wanneer er bijvoorbeeld eens miscommunicatie is over de locatie van een vergadering, wij precies weten waar iedereen die deel moet nemen aan deze vergadering zich bevindt in het pand. We pingen dan binnen 0,7 seconden een reminder naar de ‘verloren schaapjes’ zoals wij ze altijd gekscherend noemen.

We gaan eerst even kijken op de eerste verdieping. En kijk even goed om je heen: hier links zie je de kantine met daar achter de Alicia Humiiny portal. Bestellen kun je via het dashboard en betalen kun je met je gezichtsscan en vingerafdruk bij die witte zuil. Wij proberen trouwens alle bestellingen stemgestuurd te laten verlopen. Dan weet het Humiiny systeem gelijk of je een beetje lekker in je vel zit.

Kijk: hier op de eerste verdieping zie je deze groene ronde kleine kastjes. Dat is de sensor en microfoon van onze slimme assistent Alicia. Via spraak kunnen wij haar allerlei vragen stellen en ze weet ons echt supergoed te helpen. De tijd van de secretaresse ligt daarmee definitief achter ons, gelukkig. “Alicia, is ruimte vier beschikbaar voor een korte demonstratie van je office flexibiliteit programma?” “Jazeker Gerald: ik reserveer voor jou ruimte nummer vier”. Kom studenten, loop maar even mee naar deze ruimte. Loop maar even door, er is plaats genoeg voor iedereen.

Zoals jullie kunnen zien heb ik straks om 14.00 uur en internationaal gesprek: het Alicia Office flexibility programma laat mij hier links in het scherm al de profielen zien van de mensen met wie ik straks een gesprek heb: het vergeten van een naam of functie is not done zoals jullie kunnen begrijpen. Inmiddels werkt ons Humiiny realtime vertalingsprogramma vlekkeloos en geeft Alicia tijdens de virtuele digitale vergadering suggesties welke bedrijfsdocumenten als bijlage in de notulen gevoegd kunnen worden. Zij heeft overzicht van alle documenten in onze database en kan in 0,01 seconde deze aanbeveling doen. Dat is maar liefst 70% sneller dan vorig jaar. Ook hebben wij dit jaar geïmplementeerd dat de notulen die Alicia bijhoudt niet alleen feilloos worden samengevat, maar ook vertaald in de taal van alle deelnemers aan het overleg. Ik kan hardop zeggen dat wij met deze Humiiny software vooroplopen op onze concurrenten. Vaak lijken hun samenvattingen nergens op en lijkt een Franse vertaling meer op Chinees, hahahaha. Nou, loop maar even door naar de volgende ruimte. Hier zie je de kleine overleg ruimtes waar collega’s met elkaar kunnen spreken. ….. Die witte kastjes om hun nek? Dat is de Humiiny people insight tool. Daarmee worden de looproutes, stem en gezichten van jezelf en collega’s opgenomen. Echt een enorme sterke uitvinding. Daarmee kunnen we zien hoe de onderlinge samenwerking verloopt. We kunnen zien op ons dashboard hoeveel of weinig overleg er is tussen de teamleden en welke afdelingen spreken met wie.

…… Tuurlijk: allemaal geanonimiseerd natuurlijk. Wij vinden het privédomein van onze Humiiny collega’s erg belangrijk.

En voor jullie een primeur: sinds dit jaar neemt het Humiiny systeem ook analyses mee over hoe dominant iemand in het gesprek is en of iemand veel of weinig aan het woord is. Dat is een prachtige manier voor ons om ons “sterkste talent” te leren kennen. Enne….. Ik heb het uit vertrouwelijke bron, maar onze productiviteitcijfers zijn veel hoger dan die van andere bedrijven.

Ik zeg altijd: als technologie ons kan helpen, moeten we het omarmen. Laat dat een belangrijke les voor jullie zijn jongelui.

En het allerbelangrijkste: onze medewerkers zijn tevreden: wij hebben een erg laag ziekteverzuim. Dat komt mede omdat we alle laptop camera’s hebben uitgerust met slimme software die registreert middels Humiiny gezichtsherkenningssoftware en stemanalyse of iemand lekker in zijn vel zit. Alicia geeft tips over ontspanning wanneer iemand gestrest overkomt. En wie wil dat nou niet? En zorgzame digitale collega?

Nou, … laten we eerst even denken aan de innerlijke mens: hier staan de broodjes en het drinken: of zullen we even een vragenronde doen?”


Jarno Duursma is trendwatcher digitale technologie, auteur van 4 boeken, onder andere over Bitcoin Blockchain en kunstmatige intelligentie, en alumnus van Singularity University in Silicon Valley. Met zijn bedrijf Studio Overmorgen bevindt hij zich in de frontlinie van de nieuwste digitale ontwikkelingen.


In aanloop naar ons event over kunstmatige intelligentie delen wij regelmatig opiniestukken van onze sprekers

Bekijk progamma

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige NRC Live events? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Suggesties voor een spreker?

Suggesties voor een spreker?

Ken jij iemand die goed zou kunnen spreken op een van onze events? Stel dan een spreker aan ons voor!