Biefstuketers en Sojaslurpers verenig je

Onlangs stemde de landbouwcommissie van het Europees Parlement voor een verbod op misleidende namen voor vlees en zuivelvervangers. Geen sojamelk, vegaburgers en groenteworstjes meer dus, maar sojadrank, vegaschijven en groentesticks. Dit bevestigt het beeld van een groeiende polarisatie tussen plantaardig en dierlijk eten. En dat is jammer. Het was namelijk diezelfde commissie die vorig jaar benadrukte dat er binnen Europa op korte termijn significant meer plantaardige eiwitten geproduceerd dienen te worden. Het parlement erkent dat er behoefte is aan meer plantaardig.

Elke avond vlees is niet normaal
Ook het Voedingscentrum geeft aan dat ons dieet uit meer dan 50% plantaardige eiwitten moet bestaan. Dat is beter is voor mens, dier en planeet. Momenteel zitten we nog rond de 65% dierlijk. Het was de generatie na de Tweede Wereldoorlog die op deze grote schaal dierlijke eiwitten (melk, kaas, vlees) gingen produceren en consumeren. Voor onze ouders werd het voor het eerst ‘normaal’ om elke avond vlees te eten, terwijl biefstukjes en andere dierlijke gerechten daarvoor nog als luxeproduct werden gezien. Dierlijk heeft de laatste decennia de overhand gekregen en is daarmee ook gedevalueerd. Hierdoor is ons voedselsysteem uit balans geraakt. En het is deze balans die weer hersteld moet worden. Het is tijd voor een nieuw normaal, één waarbij we lering trekking uit het verleden.

Melkveehouder én Nedersojateler
Als jonge melkveehouders zijn wij enige jaren geleden, met het oog op overname van de melkveehouderij van onze ouders, gaan nadenken op welke manier wij dit familiebedrijf voort willen zetten. Voor de toekomst van onze boerderij willen we het graag op een andere manier aanpakken. Omdat ook wij zien dat de balans tussen plantaardig en dierlijk zoek is geraakt.

Al gauw stuitten we op een interessant nieuw gewas; nedersoja. Inmiddels wordt ook in Nederland, zij het op bescheiden schaal, soja geteeld. Was dit in 2010 nog minder dan een hectare, inmiddels zitten we in Nederland ruim boven de 500 hectare, zo’n 1000 voetbalvelden. Via nedersoja voor humane voeding hebben wij voor onszelf een deel van het antwoord gevonden. Lokale teelt van soja kan een prachtige aanvulling zijn op ons huidige voedselsysteem. Denk bijvoorbeeld aan vlees- en zuivelvervangers, traditionele sojagerechten als tempeh en tofucrème, maar denk ook aan de nieuwe nog veelal onbekende mogelijkheden die soja biedt. De komende jaren zal mede door dit nieuwe lokale gewas een reeks nieuwe producten de Nederlandse keuken verrijken.

Dieren blijven onderdeel van een circulair voedselsysteem
Let wel, wij zijn niet tegen het gebruiken van dierlijke producten. Immers, we zijn nog steeds trotse melkveehouders en we zijn de eerste die toegeven dat dieren belangrijk zijn in een circulair systeem. Dieren kunnen onze reststromen verwerken en hun mest zorgt ervoor dat planten, ook onze sojaplanten, gaan groeien. En dus zorgt ons glaasje koemelk (met mate!) ervoor dat wij ook aan onze soja kunnen komen, en zorgt deze soja er op zijn beurt weer voor dat wij mooie plantaardige producten voor de consument kunnen maken en dat biodiversiteit en ecologie gewaarborgd blijven in ons kleine Nederland.

Voorkom verdere polarisatie
Het is de hoogste tijd om de balans te herstellen. En soja, het is nog even wennen voor ons kaaskoppen, biedt daar in toenemende mate een antwoord op. Koemelk en sojaproducten hoeven absoluut niet elkaars vijanden te zijn. Plantaardig en dierlijk versterken elkaar en het is van uiterst belang dat we verdere polarisatie van de kwestie dierlijk versus plantaardig tegengaan. Een toekomstbestendig dieet vraagt aanpassingen, juist ook van de consument. Dan komt over een paar jaar jouw koffiemelk van de sojaboer van verderop. Of, voor tien cent meer, van de melkboerin daarnaast.


Bart en Tom Grobben zijn melkveehouders en maken onder de naam “De Nieuwe Melkboer” Nederlandse sojamelk. Samen willen de broers een toekomstbestendig verdienmodel creëren voor de melkveehouderij. De verkoop van Nederlandse sojamelk moet bijdragen om de boerderij een volgende generatie voort te zetten.


In aanloop naar AgriFood 2019 deelt NRC Live opiniestukken van de sprekers.

Bekijk het gehele programma en de sprekers van 'AgriFood 2019'