Kunstmatige intelligentie:
de hype die nooit meer overgaat

Kunstmatige Intelligentie verandert ons leven én bedrijfsvoering. Nu en in de toekomst. Van het bedrijfsleven tot aan de overheid en van burgers tot wetenschap. Wat betekent AI voor jouw organisatie? Hoe begeleid je dit proces vanuit jouw leiderschapsrol? Hoe pakken de topbedrijven van Nederland dit aan? Koplopers, wetenschappers en beleidsmakers vertellen je 11 april alles over de impact en toepassingen van AI.

Winnen met AI doe je zo
Productaanbevelingen, het vaststellen van diagnoses, het verbeteren van de infrastructuur, het aannemen van nieuw personeel én het digitaler maken van de stad: AI raakt de haarvaten van de samenleving. De kansen van AI en big data zijn groot, maar het vergt een transformatie in denken en doen. Het is tijd om zelf aan de slag te gaan, het is tijd om te winnen én groeien met AI.

Kom ook en krijg antwoord op vragen als:

Feit en fictie: Hoe intelligent zijn computers nu en wat kunnen we verwachten? Wanneer overstijgt AI de mens?
Innoveren met AI: Wat zijn concrete toepassingen en hoe benut je het AI-potentieel binnen jouw organisatie? Welke data, technologie en mensen zijn daarvoor nodig? Vraag het de topspelers in de markt!
De AI-oorlog op het wereldtoneel: Wat betekenen de razendsnelle ontwikkelingen in China voor de rest van de wereld?
Gevaren en ethiek: Hoe zorgen we ervoor dat algoritmes zich transparant en moreel gedragen? Hoe behouden we onze zelfbeschikking?

Inspiratie en verdiepend keuzeprogramma
Ontdek tijdens het plenaire ochtendprogramma van ‘Winnen met AI’ hoe een leven met kunstmatige intelligentie eruit ziet. Van de techniek achter AI, de nieuwste ontwikkelingen binnen big data tot een uitdagende keynote van Ahold Delhaize: we stomen je klaar voor de verdieping.

Ontmoet koplopers
Die volgt in de kennissessies met vijf vooraanstaande bedrijven: ING, Gemeente Amsterdam, Randstad, Ynformed en Bam Infra. Leer van hun successen en mislukkingen, verbreed je blik, en stel jouw vragen.

Bekijk AI door een strategische bril
In de middag bekijken we AI vanuit een internationale en strategische bril. Welke rol kan Europa nog spelen, met de razendsnelle ontwikkelingen in China en de Verenigde Staten? En, wat betekent dit voor het Nederlands bedrijfsleven, onze Europese waarden en onze individuele burgerrechten?

Kies jouw eigen verdiepingsslag
Na een debat over de maatschappelijke impact is het tijd in kleiner verband verder te denken over de toekomst: ga verder in gesprek in ons Lagerhuis over AI en ethiek, leer meer over de juridische regels rondom AI, verken de toekomstmogelijkheden van Voice of maak zelf een innovatieslag met hulp van een strategisch leiderschapsexpert.

Missie
Samen met opinieleiders en sleutelspelers uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid zoekt NRC Live naar antwoorden op de nieuwe vragen van deze tijd. Hoe kunnen we de pijlsnelle technologische ontwikkelingen adopteren, versnellen en in goede banen leiden? We willen inspireren, maar ook uitdagen en het gesprek aangaan over de dilemma’s die deze ontwikkelingen met zich meebrengen en de rol die sleutelspelers daarin spelen.

In het kort
 • Datum conferentie 11 april 2019
 • Locatie Boom Chicago Amsterdam
 • Tijden 09.00 - 17.30
 • Tarieven Bedrijfsleven: €399,-
  Non-profit: €349,-
 • Programmamaker Marjon Op de Woerd
 • Mailadres voor vragen nrclive@nrc.nl
 • Telefonisch contact via 020 755 39 21

Sprekers

Bart Voorn
Bart Voorn
Bart Voorn Lead AI for Retail (AIR) Lab, Ahold Delhaize
Max Welling
Max Welling
Max Welling Hoogleraar Machine Learning (UvA) en Vice President Technologies bij Qualcomm Technologies
Robin Young
Robin Young
Robin Young CEO Seedlink
Ger Baron
Ger Baron
Ger Baron Chief Technology Officer Gemeente Amsterdam
Ghida Ibrahim
Ghida Ibrahim
Ghida Ibrahim Quantitative Engineer en Data Scientist Facebook
Androniki Menelaou
Androniki Menelaou
Androniki Menelaou Lead Data Scientist Wholesale Banking Advanced Analytics team ING
Kitting Lee
Kitting Lee
Kitting Lee Manager Innovatie BAM Infra
Michel Stokvis
Michel Stokvis
Michel Stokvis Managing Director of Talent Innovation Center Randstad Sourceright
Peter-Paul Verbeek
Peter-Paul Verbeek
Peter-Paul Verbeek Hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente en voorzitter van UNESCO’s ronde tafel ‘Ethiek van AI’
Sam Warnaars
Sam Warnaars
Sam Warnaars Founder Open Voice en Head of Innovation aFrogleap
Berber Brouwer
Berber Brouwer
Berber Brouwer Advocaat Brouwer & Law
Peter Werkhoven
Peter Werkhoven
Peter Werkhoven Corporate Science Director bij TNO
Patrick Leenheers
Patrick Leenheers
Patrick Leenheers Program Director THNK
Bas Geerdink
Bas Geerdink
Bas Geerdink Technology Lead ING
Jaring Hiemstra
Jaring Hiemstra
Jaring Hiemstra Directeur Ynformed
Fokke & Sukke
Fokke & Sukke
Fokke & Sukke Geven hun visie
Boom Chicago
Boom Chicago
Boom Chicago AI Comedy Robot én cast
Wouter van Noort
Wouter van Noort
Wouter van Noort Journalist NRC
Maarten den Braber
Maarten den Braber
Maarten den Braber Dagvoorzitter
Programma
Tijd Inhoud Spreker
09.30
Opening dagvoorzitter
09.45
Over leven met kunstmatige intelligentie
Lees meer

Voor de vijf grootste bedrijven in de wereld - Apple, Google, Microsoft, Amazon en Facebook - is AI topprioriteit: ze investeren miljarden. Het ‘traditionele’ bedrijfsleven volgt en AI rukt op in ons dagelijks leven. Angstbeelden doemen op, technische termen vliegen ons om de oren. Maar, wat is kunstmatige intelligentie precies? Waar staan we nu? En, hoe overleven we AI?

10.15
De inzet van AI door Ahold Delhaize
Lees meer

AI en robotica bepalen de toekomstige winnaars en verliezers in de retailsector, Frans Muller is er als CEO van Ahold Delhaize van overtuigd. Flinke investeringen zijn daarom noodzakelijk, net als privaatpublieke samenwerking zoals die met het Innovation Centre for Artificial Intelligence (ICAI) in Amsterdam. Ahold Delhaize lanceerde samen met ICAI en de Universiteit van Amsterdam het eerste AI Lab voor Retail: het zogenoemde AIRLab.

Hoe kan middels AI de presentatie van het assortiment van bol.com nog slimmer worden vormgegeven, gesorteerd en geclassificeerd? Hoe kunnen (spraakgestuurde) zoekopdrachten worden verbeterd? Promovendi onderzoeken in samenwerking met het Ahold Data Science Team de kansen van de AI-technologie. Ahold Delhaize neemt je tijdens NRC Live mee op hun ontdekkings- én overlevingstocht.

10.55
Fokke & Sukke + Koffiepauze
11.15
Big Data als sleutel tot AI-succes (ENG)
Lees meer

Zonder Big Data geen succesvolle AI. Het verzamelen van grote hoeveelheden data is relatief eenvoudig, maar hoe verwerk je deze bulk tot bruikbare informatie waar je binnen je eigen organisatie concreet mee aan de slag kunt? In deze keynote vertelt Big Data-expert Ghida Ibrahim je alles over het meten en analyseren van Big Data. Leer meer over de nieuwste technieken, het voorkomen van vervuilde data en hoe je data omzet in duurzaam succes.

11.40
Winnen met AI doe je zo
Lees meer

De AI-experts van de Gemeente Amsterdam, Randstad, Ynformed, BAM Infra en ING delen hun kennis, ervaring en lessen op het gebied van AI. Met een korte pitch overtuigen ze jou van hun verhaal. Bij wie sluit jij je aan voor een verdiepende kennissessie?

12:15
Verdiepende kennissessies | Ask me anything
Lees meer

Ga in gesprek met de AI-experts van de Gemeente Amsterdam, Randstad, Ynformed, BAM Infra of ING. Leer van hun successen en mislukkingen, verbreed je blik, stel je vragen over de achterliggende techniek en over een succesvolle implementatie. In deze Ask me anything-sessies staan de kennis van de experts en jouw vragen centraal. Leer hoe ook jij kunt winnen met AI!

AI voor een digitale én leefbare stad | Ger Baron, Chief Technology Officer, Gemeente Amsterdam

AI voor je eigen personeel | Michel Stokvis, Managing Director of Talent Innovation Center, Randstad Sourceright

AI met maatschappelijke impact | Jaring Hiemstra, directeur Ynformed

AI voor een betere infrastructuur | Kitting Lee, Manager Commercie & Innovatie BAM Infra

AI en de toekomst van bankieren (ENG) | Bas Geerdink, Technology Lead ING en Androniki Menelaou, Lead Data Scientist bij Wholesale Banking Advanced Analytics ING

13.00
Lunch + Fokke & Sukke
14.00
Koude Oorlog 2.0:
Hoe China, de VS en Europa de AI-strijd aangaan (ENG)
Lees meer

“Het is geen strijd, het is oorlog. En Europa gaat verliezen”. Robin Young, CEO van Seedlink in Shanghai, duidt op het podium van NRC Live de stand van zaken op het wereldtoneel. Als Chinees, opgegroeid in de VS én veelvuldig bezoeker aan het Europese continent, is hij ervan overtuigd dat de markt uiteindelijk dicteert. Wat betekent dit voor onze toekomst? Krijgt de hele wereld een Social Credit System zoals nu in China wordt uitgerold? En, is dat eigenlijk wel zo problematisch als we in Europa veelal denken?

Robin Young neemt je mee op een gedachtereis langs de Chinese cultuur, via Amerikaanse avonturiers, naar Europese waarden richting onze gezamenlijke toekomst onder invloed van AI.

* Deze keynote is Engelstalig

14.20
Met volle kracht vooruit:
de Europese strijd is nog niet gestreden. (ENG)
Lees meer

Dat Europa geen rol van betekenis speelt, is volgens TNO's Science Director Peter Werkhoven niet waar. Met miljoenen koopkrachtige consumenten is de EU een markt om rekening mee te houden. En dat niet alleen, met onze kundige technische modellen en publiek-private samenwerkingen zijn we onderscheidend ten opzichte van de rest van de wereld. Dat biedt volgens de AINED-coalitie, waar TNO onderdeel van is, ruimte om AI in goede banen te leiden. Ondertussen blijven de investeringen zowel in Brussel als in Den Haag flink steken én is er sprake van een kennisachterstand bij het beleidskader.
Hoe weten Europa en Nederland het tij voor zichzelf te keren? Welke rol kunnen wij (nog) spelen binnen het AI-geweld? En, hoe bieden we weerstand tegen China, VS en de grote tech-bedrijven?

Gesprek onder leiding van dagvoorzitter Maarten den Braber en met NRC-journalist Wouter van Noort. Veel ruimte voor vragen van jou als bezoeker.

* Dit gesprek is Engelstalig

14.45
Algoritmen en ethische waarden: een spanningsveld?
Lees meer

De toekomst van de mensheid staat door de razendsnelle ontwikkeling van AI onder druk. Want, hoe houdt een minder intelligent wezen een intelligenter wezen in de hand? De mythe over de Griekse Koning Midas vertelt het verhaal van een koning die wenst dat alles dat hij aanraakt verandert in goud. Door zijn hebzuchtige wens sterft hij eenzaam, dorstig en hongerig. Als we als mensen niet in staat zijn onze wensen goed te formuleren, hoe kunnen we dan een algoritme schrijven dat een machine op de juiste manier instrueert?

AI beïnvloedt ons menselijk gedrag en roept oneindig veel ethische vragen op. De techniek verandert per definitie onze toekomstige samenleving, maar hoe creëren we gelijktijdig een AI die de toekomst van de mensheid veiligstelt?

15.15
Fokke & Sukke + Pauze
15:40
Verdiepende kennissessies | Leiderschap is vooruitkijken
Lees meer

Zelf aan de slag met AI betekent nadenken over ethische vraagstukken, de durf hebben te innoveren én goed voorbereid zijn op de juridische consequenties. Kies een van de vier verdiepende kennissessies en zorg dat je morgen goed voorbereid aan de slag kunt met het implementeren van AI binnen jouw organisatie.

TRACK 1
Lagerhuis over AI en ethiek
Lees meer

Discussieer mee over de ethische vraagstukken rondom AI en scherp je geest.

TRACK 2
Workshop: AI vergt leiderschap
Lees meer

De ontwikkelingen binnen AI gaan met de snelheid van het licht. Dat vergt een enorme verantwoordelijkheid van jou als leider. Welke keuzes maak je, hoe optimaliseer je de data, op welke uitkomst evalueer je? De leider van morgen moet vandaag z’n paradigma veranderen. Bestaande structuren loslaten, nieuwe initiatieven durven te ontplooien: deze strategische leiderschapssessie helpt je met het zetten van de eerste stap.

TRACK 3
De juridische gevolgen van AI
Lees meer

De juridische gevolgen van AI zijn complex en veelomvattend. Wat zegt de wet er op dit moment over? Waar moet je rekening mee houden als je als professional zelf aan de slag wilt met AI? Van privacy, aansprakelijkheid tot eigendom: in deze kennissessie krijg je de juiste juridische handvatten.

TRACK 4
De toekomst van AI en Voice: verken vandaag de mogelijkheden van morgen
Lees meer

Hoe zorg je ervoor dat je als bedrijf relevant blijft? Wat is je drijfveer om te innoveren? Sam is dagelijks bezig met deze vragen. Niet innovatie om te WOWen, maar innovatie om te overleven.

In zijn verhaal gaat hij in op het spotten van trends binnen de digitale wereld, zoals de ongekende potentie van Voice, en de impact van AI op de producten die we dagelijks gebruiken. Hoe verandert onze relatie met technologie? Wat betekent dit voor de manier waarop bedrijven in contact staan met de mensen waarvoor ze bestaan? Onderbouwd met signalen kijkt Sam verder dan de hype en geeft hij een kijkje in wat we op de korte tot middellange termijn kunnen verwachten zodat jij je daar nu op kunt voorbereiden.

16:30
AI Comedy Robot én sketch Boom Chicago (ENG)
Lees meer

Een comedy robot op het podium? Jazeker! De eerste op maat gemaakte AI comedy robot is een feit en donderdag 11 april maakt de robot zijn allereerste opwachting op het podium van NRC Live. Samen met een deel van de cast van Boom Chicago, dus scherpe grappen zijn gegarandeerd.

De nieuwe show van Boom Chicago - 'The Future is Here...and it's slightly annoying' - richt zich op technologie en de impact daarvan op onze samenleving. Kun je kunstmatige intelligentie gebruiken om een robot te leren grappig te zijn? Heeft de cast van Boom Chicago na deze nieuwe show nog een baan? 15 april gaat de nieuwe show in première, donderdag 11 april zie je tijdens 'Winnen met AI' alvast een voorproefje!

16:45
Borrel
Voor wie?

Voor mensen uit het hoger kader bedrijfsleven, beleidsmakers, marketeers, data-analisten én onderzoekers die zich bezig houden met nieuwe technologieën, leiderschap, innovatie, data-science én de toekomst.

Wil jij..

 • in één dag worden bijgepraat door Nederlandse topbedrijven die AI succesvol toepassen?
 • praktische handvatten krijgen die jou in staat stellen jouw organisatie klaar te stomen voor de toekomst?
 • nadenken over de ethische én juridische gevolgen van kunstmatige intelligentie?
 • praten en kennis delen met andere betrokken professionals

6 redenen om deze dag niet te missen

 • Podium
  Podium

  Onafhankelijk podium: actueel, kritisch en origineel.

 • Netwerk
  Netwerk

  Kom samen en verbind met verschillende betrokkenen uit de AI-wereld.

 • Experts
  Experts

  Bevlogen sleutelspelers die algoritmes, big data en AI inzichtelijk maken.

 • Up-to-date
  Up-to-date

  In één dag volledig bijgepraat: hoor alles over de laatste ontwikkelingen.

 • Interactie
  Interactie

  Sparren op niveau en inspiratie opdoen in motiverende setting.

 • Lunch & Borrel
  Lunch & Borrel

  Uitgebreide lunch, lekkere borrelhappen en goed gezelschap om (nieuwe) inzichten mee uit te wisselen.

Opiniestukken

Recruitment algorithm says no

Op zoek naar een baan? Een sollicitatiebrief is overbodig. U hoeft alleen maar toegang te geven tot uw mailbox en Facebook- en Twitter-accounts en de…
Lees verder
AI battle: China, the US and Europe

Europa in de AI wereldorde: wat willen we winnen?

Winnen met AI? Ja, maar wat willen we winnen? Economisch gewin? De slimste wetenschappers? Of een betere samenleving? Kunstmatige intelligentie (AI) heeft het potentieel om problemen…
Lees verder
Opinie Max Welling NRC Live 'Winnen met AI'

Winnen met AI,
maar hoe dan?

Het thema van het NRC Live evenement op 11 april 2019 is Winnen met AI. Dat klinkt gelukkig optimistisch. Al te vaak wordt kunstmatige intelligentie…
Lees verder
Locatie

Boom Chicago
Rozengracht 117
1016LV Amsterdam

Boom Chicago’s Rozentheater is gelegen in het hart van de Amsterdamse Jordaan. De meer dan 100 jaar oude voormalige bioscoop herbergt tegenwoordig een theater met 330 zitplaatsen, brainstormruimten, kantoren, studio’s en een indrukwekkende bar met hoge plafonds en de originele glas-in-loodramen uit 1913.

Q-Park Europarking
Marnixstraat 250 (€ 4,30 / uur). Loop door het Texaco-station en sla linksaf. Sla rechtsaf bij de brandweerkazerne en loop naar Rozengracht 117 (5 min)

Openbaar vervoer
Tram 5 stopt bij Rozengracht (2 minuten lopen)
Tram 13 en 17 stopt bij halte Marnixstraat (1 minuut lopen)
Tram 7 en 19 stoppen op de Elandsgracht (5 minuten lopen)

Partners

Met trots presenteert NRC Live deze conferentie over Artificial Intelligence – de hype die nooit meer overgaat.

Bent u geïnteresseerd om als partner aan te haken? We praten graag samen verder.
Neem contact op met Eva Diepenbroek en verken wat er mogelijk is!

Première:
AI Comedy Robot

Een comedy robot op het podium? Jazeker! De eerste op maat gemaakte AI comedy robot is een feit en donderdag 11 april maakt de robot zijn allereerste opwachting op het podium van NRC Live. Samen met een deel van de cast van Boom Chicago, dus scherpe grappen zijn gegarandeerd.

De nieuwe show van Boom Chicago – ‘The Future is Here…and it’s slightly annoying’ – richt zich op technologie en de impact daarvan op onze samenleving. Kun je kunstmatige intelligentie gebruiken om een robot te leren grappig te zijn? Heeft de cast van Boom Chicago na deze nieuwe show nog een baan? 15 april gaat de nieuwe show in première, donderdag 11 april zie je tijdens ‘Winnen met AI’ alvast een voorproefje!