De noodzaak van klimaatbestendig voedsel

De vraag naar een klimaatbestendig voedselsysteem is urgenter en noodzakelijker dan ooit voor AgriFood. Dat werd nog eens extra duidelijk bij de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP23) in 2017 in Bonn. Voor de eerste keer in de geschiedenis werd aan de verschillende VN-agentschappen opgedragen om samen te gaan werken aan landbouwkwesties. Kortom, er is werk aan de winkel.

Gelukkig is de Nederlandse AgriFood-sector mondiaal toonaangevend, van innovatieve boeren tot gepassioneerde wetenschappers, MKB’ers en grote bedrijven die een verschil willen maken. Ook in Nederland wordt hard gewerkt in de hele keten, en het klimaatakkoord wordt naar verwachting eind mei definitief vastgesteld.

Maar, lukt het ook om snel genoeg tot wezenlijke veranderingen te komen? Wat zijn de belangrijkste knoppen waaraan beleidsmakers, bankiers, boeren én beslissers kunnen draaien? En wat kun jij bijdragen vanuit je eigen AgriFood expertise?

Verwacht een conferentie gebaseerd op de feiten die bol staat van de oplossingen, politiek debat en verrassende innovaties van grote én kleine ondernemers uit de hele keten. Wil jij een beslissende rol spelen in de toekomst? Kom 6 juni dan ook naar de AgriFood Conferentie over klimaatbestendig voedsel! Scroll omlaag voor het hele programma.

Koop nu je ticket!

In het kort
  • Datum 6 juni 2019
  • Tijd 9:00-17:30
  • Locatie KAF, Almere
  • Tarieven Regulier: € 399
    Boeren & start-ups: € 99
  • Programmamaker Lotte Sluiter
  • Mailadres voor vragen nrclive@nrc.nl
  • Telefonisch contact 020-7553921

Sprekers

Ernst van den Ende
Ernst van den Ende
Ernst van den Ende Algemeen Directeur Plant Sciences Group WUR
Marian Geluk
Marian  Geluk
Marian Geluk Directeur Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie
Marcel Beukeboom
Marcel Beukeboom
Marcel Beukeboom Klimaatgezant voor het Koninkrijk der Nederlanden
Hester Maij
Hester Maij
Hester Maij Voorzitter Klimaattafel & Gedeputeerde Provincie Overijssel
Jaring Brunia
Jaring  Brunia
Jaring Brunia Natuurinclusieve melkveehouder
Esther Ouwehand
Esther Ouwehand
Esther Ouwehand Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren
Zairah Khan
Zairah Khan
Zairah Khan Mede-oprichter & SeaEO BlueO2
Dirk Bruins
Dirk Bruins
Dirk Bruins Vicevoorzitter melkveehouderij LTO
Sigrid Wertheim-Heck
Sigrid Wertheim-Heck
Sigrid Wertheim-Heck Lector Voedsel & Gezond Leven Aeres Hogeschool
Guido Camps
Guido  Camps
Guido Camps Voedingswetenschapper
Lizelore Vos
Lizelore Vos
Lizelore Vos Biodynamisch Akkerbouwer
Ruben Jacobs
Ruben Jacobs
Ruben Jacobs Schrijver & socioloog
Tom Grobben
Tom Grobben
Tom Grobben Boerenzoon en oprichter Nedersojamelk
Mark Frederiks
Mark Frederiks
Mark Frederiks Mede-oprichter Local 2 Local
Hans Hettinga
Hans Hettinga
Hans Hettinga Bestuurslid FrieslandCampina
Frank Verhoeven
Frank Verhoeven
Frank Verhoeven Eigenaar Boerenverstand
Theo Mulder
Theo  Mulder
Theo Mulder Directeur van Mulder Agro en voorzitter Symphony of Soils
Maartje Nelissen
Maartje  Nelissen
Maartje Nelissen Eigenaar The Food Line Up
Laura Heerema
Laura Heerema
Laura Heerema Oprichter Giant Leaps
Detlef van Vuuren
Detlef  van Vuuren
Detlef van Vuuren Professor Integrated Assessment of Global Environmental Change, UU
Annelies Schoenmakers
Annelies Schoenmakers
Annelies Schoenmakers Programmamanager provincie Noord-Brabant
Boy Griffioen
Boy Griffioen
Boy Griffioen Melkveehouder & kaasmaker
Piet Hermus
Piet  Hermus
Piet Hermus Koolstofboer en akkerbouwer
Isabel Boerdam
Isabel Boerdam
Isabel Boerdam Oprichter Green Food Lab
Gilbert Kolff
Gilbert Kolff
Gilbert Kolff Chef & eigenaar FONDrotterdam
Gerhard Flantua
Gerhard Flantua
Gerhard Flantua Chef-kok restaurant Flantuas
Florian Rath
Florian  Rath
Florian Rath Oprichter BUMI tempeh
Jan-Nico Appelman
Jan-Nico Appelman
Jan-Nico Appelman Gedeputeerde Provincie Flevoland
Hans Huijbers
Hans Huijbers
Hans Huijbers Melkveehouder
Peter Verberne
Peter Verberne
Peter Verberne Melkveehouder
Anniek Mauser
Anniek Mauser
Anniek Mauser Directeur Duurzaamheid Unilever Benelux
Wouter van Dieren
Wouter  van Dieren
Wouter van Dieren Lid van de Club van Rome
Jeroen Willemsen
Jeroen Willemsen
Jeroen Willemsen Oprichter Green Protein Alliance
Joël Broekaert
Joël  Broekaert
Joël Broekaert Dagvoorzitter
Els van Diermen
Els van Diermen
Els van Diermen sectorspecialist Food Rabobank
Cor Pierik
Cor Pierik
Cor Pierik Landbouweconoom CBS
Sara Blink
Sara Blink
Sara Blink Denkbegeleider bij de Argumentenfabriek
Tjeerd de Groot
Tjeerd de Groot
Tjeerd de Groot D66-kamerlid
Daan Schillemans
Daan  Schillemans
Daan Schillemans Oprichter BUMI tempeh
Majelle Verbraak
 Majelle  Verbraak
Majelle Verbraak Denkbegeleider bij de Argumentenfabriek
De noodzaak van klimaatbestendig voedsel
Tijd Inhoud Spreker
9:00
Inloop
9:30
Welkom
Lees meer

Welkom door dagvoorzitter en NRC culinair recensent Joël Broekaert. Jaring Brunia is melkveehouder en fungeert als onze eigen kritische, nuchtere Maarten van Rossum in de vorm van het boerengeweten. Hij stelt vragen en becommentarieert het programma letterlijk én figuurlijk met zijn poten in de klei.

9:40
De klimaatpreek
Lees meer

In 1971 haalde de Club van Rome voor het eerst in het NRC Handelsblad met het rapport ‘Limits to Growth’. Waar staan we nu volgens grootheid en Club van Rome-lid Wouter van Dieren? De Club van Rome is een particuliere stichting die in april 1968 werd opgericht door Europese wetenschappers, om hun bezorgdheid over de toekomst van de wereld voor het voetlicht te brengen.

9:55
Keynote: onze klimaatgezant over ‘transformative change’ in het voedselsysteem
Lees meer

Hoe bereiken we échte verandering? Marcel Beukeboom, onze Klimaatgezant en oud-leidinggevende van het Food en Nutrition Security team bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken deelt zijn visie. Het thema klimaat staat inmiddels overal op de agenda, van de grote industriëlen tot keuterboeren en overheden. Maar wat gaat zorgen voor die grote omslag na jaren van alarmerende rapporten, verdragen en afspraken die onvoldoende worden nagekomen? Verwacht een diepgravend interview over ‘transformative change’ op mondiale schaal!

10:15
Twee toekomstscenario’s voor voedsel & klimaat
Lees meer

Detlef van Vuuren is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van hét klimaatvoorspelmodel waarop het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPPC) van de Verenigde Naties zijn rapporten baseert. Bij ons op het podium deelt hij vandaag twee toekomstscenario’s gebaseerd op de feiten.

De scenario’s:

1) Niets doen. Dat betekent een opwarming van 4 graden met grote gevolgen voor de landbouw.

2) Wat als we Parijs willen halen, dat kan zowel de 1,5 als 2 graden celsius opwarming zijn. Waar valt de meeste winst te behalen, hoe ambitieus is het huidige voorstel klimaatakkoord en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten voor Nederland?

10:40
Fokke & Sukke
Lees meer

Dagelijks op de achterpagina van NRC, nu live op het podium! Striptekenaar Bastiaan Geleijnse voorziet de conferentie van commentaar met Fokke & Sukke strips.

10:45
Het klimaatakkoord in vogelvlucht
Lees meer

In 10 minuten gaan we door het klimaatakkoord. Wat zijn de ambities op welke termijn?

11:00
Pauze
11.30
Klimaatoplossingen voor de hele keten
Lees meer

Wat zeggen de experts? We duiken in oplossingen uit de hele keten voor voedsel en klimaat.

* Oplossing 1: Fotosynthese is de nieuwe groene revolutie – Ernst van den Ende, Algemeen directeur Plant Sciences Group WUR
* Oplossing 2: Duurzame agri-food ketens gaan over meer dan CO2 en prijs alleen – Marian Geluk, directrice FNLI
* Oplossing 3: Koolstofboeren hebben het verdienmodel van de toekomst – Piet Hermus, akkerbouwer en koolstofboer
* Oplossing 4: Hoe consumenten het verschil wél kunnen gaan maken - Ruben Jacob, schrijver, socioloog en filosoof HKU

12:45
Politieke talkshow | Het klimaatakkoord in uitvoering
Lees meer

Is het klimaatakkoord ambitieus genoeg? Waar liggen de grootste uitdagingen en dilemma’s? Wat gaat onze volksvertegenwoordiging doen om klimaatbestendig voedsel te realiseren en met welke instrumenten? Dat bespreken we tijdens deze interactieve politieke talkshow met ruimte voor al jouw vragen!
LET OP: donderdag is een kamerdag. Indien er een stemming plaatsvindt waarbij politici verplicht aanwezig moeten zijn wordt dit onderdeel vervangen.

13.15
Lekkere lunch!
Lees meer

Het EAT model van The Lancet op het bord! Duurzaam én gezond eten, daar kun je gewoon dit nieuwe model voor volgen dat werd opgesteld en ondertekent door 37 wetenschappers. Hoe dat eruit ziet op het bord, dat ontdek je tijdens de lunch!

14.00
Keuze uit 3 tracks
TRACK 1
Denksessie | Wat hebben boeren nodig om een grondgebonden veehouderij te realiseren?
Lees meer

Onder leiding van De Argumentenfabriek gaat een expertpanel in gesprek met elkaar én de zaal over de belangrijke vraag: wat hebben boeren nodig om grondgebonden te produceren? Verwacht een constructief gesprek en denk mee over de uitwerking van het bindende rapport van de Commissie Grondgebondenheid (2018). Dit rapport werd opgesteld in opdracht van LTO in samenwerking met NZO (zuivelondernemingen).

Het expertpanel bestaat uit:

* Frank Verhoeven, eigenaar Boerenverstand
* Hans Hettinga, bestuurslid FrieslandCampina N.V.
* Jaring Brunia, Natuurinclusieve melkveehouder te Raerd
* Cor Pierik, landbouweconoom CBS
* Dirk Bruins, Vice-voorzitter vakgroep melkveehouderij LTO Nederland
* Boy Griffioen, Biologisch Melkveehouder te Weesp
* Hans Huijbers, melkveehouder De Nachtegaal, Noord-Brabant
* Peter Verberne, melkveehouder Noord-Brabant
* Annelies Schoenmaker Programmamanager Agrofood, Provincie Noord-Brabant

TRACK 2
Inspiratiesessie | Innovaties voor klimaatbestendige landbouw
Lees meer

Wat zijn inspirerende innovaties die écht een verschil kunnen maken? We vragen vijf uitzonderlijke change makers het hemd van het lijf! Zowel innoveren binnen je bedrijf als pionieren met een eigen onderneming komen voorbij. Wat is hun innovatie, en wat hebben ze nodig aan randvoorwaarden om te kunnen excelleren? Ook ga je zelf actief aan de slag met de vraag: hoe kan ik op mijn huidige positie een zo groot mogelijk verschil maken? Verwacht inspirerende sprekers vanuit de praktijk in een interactieve sessie waar ook jij als change maker persoonlijke wordt uitgedaagd. Deze sessie wordt gemodereerd door Linda Vermaat.

Met o.a.:
• Plantaardige eiwitten mainstream maken, van de Vegetarische Slager tot Unox vegarookworsten – Anniek Mauser, directeur duurzaamheid Unilever
• Humanure: humane mest het bruine goud – Theo Mulder, directeur Mulder Agro
• De CO2 uitstoot op de kaart, bereken de uitstoot van je bord – Laura Heerema, oprichter Giant Leaps
• Zeewier voor koeien, dubbele klimaatwinst - Zairah Khan, oprichter & SeaEO Blue O2

TRACK 3
Werksessie | De Nieuwe Nederlandse Eiwitambitie
Lees meer

Wat gaat Nederland doen om meer plantaardig te produceren en te eten? We duiken in de staat van de eiwittransitie en bespreken de nieuwe Nederlandse eiwitambitie . Ook horen we van proteïne-pioniers wat zij nodig hebben om te excelleren en gaan we op zoek naar waar jij het verschil kunt maken in de alternatieve eiwitketen. Deze sessie staat onder leiding van Ebeljan van Dijk.

Met o.a.:
• Jeroen Willemsen, ondernemers en oprichter Green Protein Alliance
• Florian Rath & Daan Schillemans, oprichters BUMI tempeh
• Tom Grobben, boerenzoon, sojateler en ondernemer Nedersojamelk
• Els van Diermen, sectorspecialist food Rabobank
• Lizelore Vos, Biologisch-Dynamisch Akkerbouwer en verse soja teler
• Jan-Nico Appelman, Gedeputeerde Provincie Flevoland
• Isabel Boerdam, Oprichter Green Food Lab & De Hippe Vegetariër

16:30
Kookbattle | Het EAT-model van The Lancet – de nieuwe schijf van 5?
Lees meer

Wat doet een chef met het EAT model van de Lancet, en hoe serieus moeten we dit model eigenlijk nemen? Is het de nieuwe bakermat van toekomstige productie en consumptie? We sluiten de dag af met een live kookbattle! Gasten aan tafel zijn voedingswetenschapper Guido Camps (WUR), ondernemer en directeur van The Food Line Up Maartje Nelissen, en Lector Voeding & Gezond Leven Aeres Hogeschool Sigrid Wertheim- Heck. De chefs die het tegen elkaar opnemen voor het lekkerste EAT-model gerecht zijn Lowfood-fan en conceptuele chef Gilbert Kolff en de Flevolandse Gerhard Flantua die geheel kookt met producten uit eigen provincie.

17:30
Afsluiting & borrel
Voor wie?
  • Beslissers, beleidsmakers, ambtenaren, belangenorganisaties en adviseurs die meer willen met voedsel en duurzaamheid
  • Boeren, MKB’ers, start-ups en andere (young-) food professionals die al ondernemend een verschil willen maken
  • Specialisten, van landbouw-, gezondheids- en voedingsdeskundigen tot economen die meer willen weten over het grote plaatje

 

  • Interactie
    Interactie

    Sparren op niveau met een breed netwerk van bevlogen professionals

  • Sprekers
    Sprekers

    Ontmoet wetenschappers, opinieleiders en vernieuwers uit de agrifood-sector

  • Netwerk
    Netwerk

    Diverse werelden bij elkaar die samen willen werken aan één uitdaging

  • Up-to-date
    Up-to-date

    Alles dat je moet én wilt weten over de invloed van voedsel op klimaat en andersom

  • Podium
    Podium

    Onafhankelijk podium waar het actuele, kritische en inspirerende gesprek wordt gevoerd

  • Lunch & Borrel
    Lunch & Borrel

    Het EAT model van The Lancet vertaalt naar je bord met de beste producten uit eigen land

Bestel nu jouw tickets!

Kom 6 juni naar AgriFood en laat je verrassen door een programma dat vol van de oplossingen, politiek debat en verrassende innovaties van grote én kleine ondernemers uit de hele keten. Mis het niet: AgriFood het event van 2019 over klimaatbestendig voedsel!

Ja, ik ben erbij!
  • Onze partners
  • Netwerkpartner
Locatie

Kunstlinie Almere Flevoland (KAF)
Esplanade 10
1315 TA Almere

Gelegen in hartje Almere! Sinds 2016 is Kunstlinie Almere Flevoland de culturele ontmoetingsplaats van de provincie, gevestigd in Almere. Het gebouw, aan de rand van en deels ophet Weerwater, is ontworpen door het Japanse wereldwijd bekende architectenbureau Sanaa. KAF is centraal gelegen in Nederland en toch uitstekend bereikbaar per auto en openbaar vervoer. Vanaf de A6 bent u binnen 10 minuten bij het theater, waar de Schipper- en Hospitaalgarage 2000 parkeerplaatsen bieden. NS Station Almere Centrum ligt op 12 minuten loopafstand van KAF.

Opiniestukken

Biefstuketers en Sojaslurpers verenig je

Onlangs stemde de landbouwcommissie van het Europees Parlement voor een verbod op misleidende namen voor vlees en zuivelvervangers. Geen sojamelk, vegaburgers en groenteworstjes meer dus,…
Lees verder

Stemvorken maar dan anders

De opkomst voor de verkiezingen van het Europees Parlement was in bijna alle EU-landen fors hoger dan bij de verkiezingen in 2014. En dat is…
Lees verder

Onze eigen boontjes doppen?!

PARTNERCONTENT - Tien Flevolandse telers zijn het project ‘FlevoVerseSoja’ gestart. Gesteund door provincie en ketenpartners zetten de agrarische koplopers verse soja op de Nederlandse (menu-)kaart.…
Lees verder