Het duurzame dieet

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe events over de toekomst van onze voedselvoorziening? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Terugblik ‘AgriFood & Tech’

Het was een volle dag waarbij toekomstdenkers binnen de agri- en voedingssector samenkwamen en aan de hand van “het duurzame dieet” lieten zien wat er aan productie- en consumptiekant moet veranderen voor een voedseltransitie met een positieve impact op klimaat, ecologie, gezondheid en economie.

We waren trending topic, dus lees onze tweets terug, op onze facebookpagina zullen wij z.s.m. de eerste foto’s delen en lees vooral ook nog de opiniestukken van de sprekers terug.

Bossen die worden gekapt voor palmolie, de klimaatimpact van vlees en zuivel; wat is de ware voetafdruk van de voedingsindustrie? En wat zijn de duurzame alternatieven?

Vragen die aan bod komen:

  • Lessen uit de gedragswetenschap: wat helpt consumenten om minder dierlijk en meer plantaardig te eten?
  • Hightech en ecologie hand in hand: hoe zet je data, AI, drones, biotech en blockchain in voor duurzame landbouw?
  • De circulaire voedselketen: welke vernieuwers geven weer waarde aan reststromen?

Praat mee over de voedseltransitie
NRC Live AgriFood & Tech is dé ontmoetingsplek voor strategen bij agri- en foodbedrijven, innovatieve boeren, toeleveranciers met slimme oplossingen, wetenschappers, beleidsmakers en non-profits op het gebied van duurzaam, veilig en bewust geproduceerde voeding.

Unieke positie
Door megatrends als verstedelijking, bevolkingsgroei en klimaatverandering staat de wereldwijde voedselvoorziening onder druk. De Nederlandse agrifoodsector heeft als kennis- en exportleider een unieke positie om een sleutelrol te pakken in het duurzaam voeden van de wereld. Praat mee over hoe we die potentie kunnen waarmaken.

Inspiratie en verdiepend keuzeprogramma
Het plenaire ochtendprogramma biedt inspiratie van binnen en buiten de agrifoodsector: met onder andere experts op het gebied van datatechnologie, duurzaamheidstransities en gedragsverandering. In de middag kies je jouw eigen verdiepingsprogramma, met keuze uit sessies over innovatie, de plantaardige toekomst en de maatschappelijke impact van voedsel. We sluiten af met een internationale keynote over de toekomst van de wereldwijde voedselvoorziening.

Mis deze dag niet!
Laat je in één dag volledig bijpraten en ga in gesprek met experts, pioniers en ervaringsdeskundigen over de toekomst van de voedselvoorziening.

Lees meer

Kip Andersen
Kip Andersen Filmmaker 'Cowspiracy' en 'What the Health'
Marianne Pijpers
Marianne Pijpers Senior Category Manager Innovatie Albert Heijn / Allerhande Box
Jan Willem Erisman
Jan Willem Erisman Directeur Louis Bolk Instituut
Bekijk alle sprekers...
Programma

Het plenaire ochtendprogramma biedt inspiratie van binnen en buiten de agrifoodsector: met onder andere experts op het gebied van datatechnologie, duurzaamheidstransities en gedragsverandering. In de middag kies je jouw eigen verdiepingsprogramma, met keuze uit sessies over innovatie, de plantaardige toekomst en de maatschappelijke impact van voedsel. We sluiten af met een internationale keynote over de toekomst van de wereldwijde voedselvoorziening.

Tijd Inhoud Spreker
09:00
Ontvangst
09:45
Opening dagvoorzitter
09:55
De voetafdruk van wat op je bord ligt
Lees meer

Hoe duurzaam is het dieet van de gemiddelde Nederlander en waar is de meeste winst te behalen? Wat is de voetafdruk van bulkingrediënten als suiker, plantaardige vetten en zuivel? Is kokosvet als alternatief eigenlijk wel duurzamer dan palmolie? Is een gezond dieet vaak ook een duurzaam dieet? Een structurele kijk op de milieuimpact van voeding.

10:10
De eiwittransitie | impact op klimaat, gezondheid en economie
Lees meer

Minder vlees eten, en meer plantaardige eiwitten; dat is dé oplossing om de CO2-uitstoot van de landbouw terug te dringen en te komen tot een circulair voedselsysteem, zeggen voorstanders van de zogenoemde eiwittransitie. Wat is de impact van zo’n transitie op klimaat, gezondheid en economie?
Met PJ Beers,
Jan Willem Erisman, en
Sander Kersten

10:45
Wrap-up
Lees meer

Samenvatting van de mogelijkheden van een duurzaam en meer plantaardig dieet en klein inkijkje: waar staan we nu in de transitie?

10:55
Fokke & Sukke blikken terug
11:00
Koffiepauze
11:20
Het juiste duwtje in de rug voor de consument
Lees meer

De consument kan de drijvende kracht zijn achter een transformatie van de voedselketen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat mensen gezonder gaan eten, met meer plantaardige eiwitbronnen? Lessen uit de gedragspsychologie en de wereld van nudging. Met praktijk-panel: wat werkt wel en wat niet?
Praktijkpannel met: Marianne Pijpers,
Samuel Levie en
Anniek Mauser

12:00
Datatechnologie voor een duurzame voedselproductie
Lees meer

Hoe zet je hightech-oplossingen als datatechnologie en kunstmatige intelligentie in voor een duurzame systeemverandering in de landbouw? Kijk mee door de bril van data-analisten naar de voedselketen.

12:25
Pitches | kringlooplandbouw en de circulaire voedselketen
Lees meer

In de in januari gepubliceerde Transitieagenda Biomassa en Voedsel staat beschreven wat nodig is om de voedselvoorziening circulair te maken en nutriënt-kringlopen te sluiten. Maar welke vernieuwers lopen hierin voorop? Korte pitchers van 3 koplopers van de circulaire voedselvoorziening: Ruud Zanders,
Jan-Paul Rutten en Frank van Bokhorst

12:50
Fokke & Sukke blikken terug
13:00
Lunch
Lees meer

Met ruimte voor meet & greet met circulaire vernieuwers

14:00
Breakoutsessie ronde 1
Lees meer

Innovatievraagstukken: De maaltijdbox | hoe staat het met de “ontwrichter van de voedselketen”?

De plantaardige toekomst: Nieuwe ondernemers: de productie van plantaardige eiwitten

Voedsel binnen de maatschappij: Lessen voor een integraal voedselbeleid

14:50
Breakoutsessie ronde 2
Lees meer

Innovatievraagstukken: Voedselinnovatie vanaf het land | de boer aan het woord

De plantaardige toekomst: Het nieuwe middelpunt op het bord

Voedsel binnen de maatschappij: Nederland Innovatieland | het nieuwste vanuit alle “food hubs”

15:35
Pauze
16:00
Voedsel in een duurzame wereld | door het oog van de lensVoedsel
Lees meer

In haar fotografie brengt Lizette Schaap op instinctieve en gestileerde wijze in beeld hoe ons voedsel samenhangt met de wereld om ons heen. Een vogelvlucht door haar werk en haar kijk op het thema: people, planet, profit.

16:05
Boerderij Aarde | scenario’s voor de toekomst
Lees meer

Regisseur Kip Anderson baarde opzien met zijn documentaires Cowspiracy en What the Health! over de schaduwkanten van de vleesindustrie. Hoe moet het wel? En is zijn confronterende en controversiële manier van verhalen vertellen wel de juiste? De Nederlandse documentairemaker Hidde Boersma gebruikt in zijn documentaire Well Fed een heel andere toon, en ziet juist de mogelijkheden van genetische modificatie en andere hoogtechnologische oplossingen om de wereld te voeden. Een discussie tussen een “wizard” en een “prophet” over de toekomst van de duurzame voedselvoorziening.

16:50
Fokke & Sukke blikken terug
16:55
Borrel!

Sprekers

Kip Andersen
Kip Andersen
Kip Andersen Filmmaker 'Cowspiracy' en 'What the Health'
Hidde Boersma
Hidde Boersma
Hidde Boersma Documentairemaker 'Well Fed'
Jan Willem Erisman
Jan Willem Erisman
Jan Willem Erisman Directeur Louis Bolk Instituut
Anniek Mauser
Anniek Mauser
Anniek Mauser Directeur Duurzaamheid Unilever Benelux
Samuel Levie
Samuel Levie
Samuel Levie Partner FoodCabinet
Ruud Zanders
Ruud Zanders
Ruud Zanders Founding Partner Kipster
Eva van den Broek
Eva van den Broek
Eva van den Broek Senior onderzoeker Wageningen University
Rebecca Wiering
Rebecca Wiering
Rebecca Wiering Eigenaar & Oprichter Zeewaar
Boudewijn Mos
Boudewijn Mos
Boudewijn Mos Co-Founder EcoChain Technologies
Frank van Bokhorst
Frank van Bokhorst
Frank van Bokhorst Chief Mushroom Officer / Commercial Director Gro Holland
Marianne Pijpers
Marianne Pijpers
Marianne Pijpers Senior Category Manager Innovatie Albert Heijn / Allerhande Box
Edwin Bark
Edwin Bark
Edwin Bark Managing Director Tivall Europe
Sander Kersten
Sander Kersten
Sander Kersten Hoogleraar Moleculaire Voedingswetenschap, Wageningen Universiteit
Tjeerd de Groot
Tjeerd de Groot
Tjeerd de Groot D66-kamerlid
Drees Peter van den Bosch
Drees Peter van den Bosch
Drees Peter van den Bosch CEO beebox en Willem&Drees
Corné van Dooren
Corné van Dooren
Corné van Dooren Expert Duurzaam Eten Voedingscentrum
Jeroen Willemsen
Jeroen Willemsen
Jeroen Willemsen Oprichter Green Protein Alliance
Isabel Boerdam
Isabel Boerdam
Isabel Boerdam Oprichter De Hippe Vegetariër
Jan-Paul Rutten
Jan-Paul Rutten
Jan-Paul Rutten Directeur Gulpener
PJ Beers
PJ  Beers
PJ Beers Lector HAS Hogeschool & senior onderzoeker/docent DRIFT
Lizette Schaap
Lizette Schaap
Lizette Schaap Fotograaf 'Seafood' and 'Consumerism'
Henk Renting
Henk Renting
Henk Renting Programma manager van de City Deal Voedsel
Froukje Idema
Froukje Idema
Froukje Idema Programmamanager Food Gemeente Ede
Martine Kamsma
Martine Kamsma
Martine Kamsma Redacteur NRC
Voor wie?

(Semi)-overheid: beleidsmakers, landbouw-, gezondheids- en voedingsdeskundigen, economen

Agri & Food bedrijven: directie, r&d- & innovatiemanagers, projectleiders, consultants, new business experts, agri&food startups

Non-profit: organisaties op het gebied van duurzaam, veilig en bewust geproduceerde voeding

Wetenschap: onderzoekers binnen life sciences, levensmiddelen en gezondheid, landbouw, bodemkwaliteit en duurzaamheid

  • Interactie
    Interactie

    Sparren op niveau en de mogelijkheid je eigen programma samen te stellen

  • Sprekers
    Sprekers

    Ontmoet experts, opinieleiders en vernieuwers uit de agrifood-sector

  • Netwerk
    Netwerk

    Vijf werelden samen: overheid, bedrijfsleven, boeren, onderzoek en non-profits

  • Up-to-date
    Up-to-date

    In één dag bijgepraat: praat mee over de toekomst van de voedselvoorziening.

  • Podium
    Podium

    Onafhankelijk podium: actueel, kritisch en origineel

  • Lunch & Borrel
    Lunch & Borrel

    Goed eten, goed gezelschap

Locatie

Kunstlinie Almere Flevoland (KAF)
Esplanade 10
1315 TA Almere

Gelegen in hartje Almere! KAF is centraal gelegen in Nederland en toch uitstekend bereikbaar per auto en openbaar vervoer. Vanaf de A6 bent u binnen 10 minuten bij het theater, waar de Schipper- en Hospitaalgarage 2000 parkeerplaatsen bieden. NS Station Almere Centrum ligt op 12 minuten loopafstand van KAF.

Partners

Wij werken graag samen met innovatieve organisaties die een koplopersrol nastreven. Bent u geïnteresseerd om ook als partner aan te haken? Leuk! Neem contact op met Eva Diepenbroek via e.diepenbroek@nrc.nl en verken wat er mogelijk is.

Updates
Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige NRC Live events? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Suggesties voor een spreker?

Suggesties voor een spreker?

Ken jij iemand die goed zou kunnen spreken op een van onze events? Stel dan een spreker aan ons voor!